1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. BM: Anastasiadis'in kararı BM'ye iletildi
BM: Anastasiadisin kararı BMye iletildi

BM: Anastasiadis'in kararı BM'ye iletildi

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerinde 9 Ekim Perşembe günü için planlanan liderler görüşmesine katılmayacağını Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu’na bildirdiği kaydedildi.

A+A-


BM: “ANASTASİADİS, LİDERLER GÖRÜŞMESİNE KATILMAYACAĞINI BİLDİRDİ”


Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerinde 9 Ekim Perşembe günü için planlanan liderler görüşmesine katılmayacağını Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu’na bildirdiği kaydedildi.

Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerinde 9 Ekim Perşembe günü için planlanan liderler görüşmesine katılmayacağını Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu’na bildirdiği kaydedildi.

BM’den yapılan açıklamada, “Kıbrıs Başkanlık Sarayından Anastasiadis’in görüşmeye katılmamama kararı aldığı bilgisinin BM’ye iletildiği” ifade edildi.

EIDE ADADA…

Açıklamada ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bugün öğleden sonra Kıbrıs’a geldiği belirtildi.

Kıbrıs Rum radyosuna göre, Eide, adaya gelir gelmez yakın çalışma arkadaşlarıyla toplantı yaptı.

Eide’nin, her iki liderle, müzakerecileriyle ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmeleriyle planlanmış görüşmeleri bulunuyor.

Daha önce yapılan açıklamalara göre Eide, yarın sabah Rum lider Anastasiadis, öğleden sonra 15.00’te de Cumhurbaşkanı Eroğlu ile bir araya gelecek.

::::


HRİSTODULİDİS: “PARTİ BAŞKANLARI KONSEYİ, ANASTASİADİS’İN GEREK KENDİSİNİN, GEREKSE MÜZAKERECİNİN TÜRK TARAFIYLA OLAN GÖRÜŞMELERİNİN ASKIYA ALINMASI KARARINI KABUL ETTİ”

“9’UNCU PARSELDEKİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK”

KIRBIS RUM BASINI: “ÖNLEMLERİN EN ‘YUMUŞAĞI’ GÖRÜŞMEYE KATILMAMA; EN ‘SERTİ’ İSE SINIR KAPILARININ KAPATILMASI”

KIBRIS  Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Parti Başkanları Konseyi’nin, “gerek  Başkan Nikos Anastasiadis’in, gerekse müzakerecinin, Kıbrıs Türk tarafı ile olan görüşmelerin askıya alınması” kararını kabul ettiğini açıkladı.

Kıbrıs Rum radyosu ve diğer kaynaklara göre, Hristodulidis, Anastasiadis ile parti başkanları arasında bugün gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin açıklamasında, Kıbrıslı Rum liderin, parti başkanlarına Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Türkiye’nin “tahrikkar” faaliyetleri ile Rum Yönetimi’nin bu yöndeki girişimleri hakkında bilgi verdiğini ifade etti.

Parti Başkanları Konseyi’nin ayrıca Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki Türk faaliyetlerini de oybirliğiyle kınadığını belirten Hristodulidis, Türkiye’nin faaliyetlerinin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ve BM’nin Deniz Hukuku’na ilişkin uluslararası anlaşmasının aşikar bir biçimde çiğnenmesini teşkil ettiğini ileri sürdü.

Hristodulidis, Parti Başkanları Konseyi’nin, Türkiye’ye karşı tepki göstermesi ve yanıt vermesi için uluslararası toplum ve Avrupa’ya çağrıda bulunduğunu belirtti.

Sözcü Hristodulidis, Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis’in gerek kendisinin, gerekse müzakerecinin Kıbrıs Türk tarafıyla olan görüşmelerinin askıya alınmasının yanı sıra öngörülen diğer tedbirlerin karara bağlandığı zaman açıklanacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde yer alan 9’uncu parseldeki sondaj faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine Hristodulidis, söz konusu şirket ile ilk andan itibaren temas halinde olduklarını kaydetti. Hristodulidis, söz konusu şirketle yaptıkları temaslara kamu oyu önünde değinmek istememekle beraber şirketin faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafı ile olan görüşmelerin askıya alınmasına ilişkin bir soru üzerine Hristodulidis, “Türk faaliyetinin başka bir seçenek bırakmadığını” ileri sürdü.

Hristodulidis, bir başka soru üzerine, özellikle AB içerisindeki ortaklarından, tüm devletlerden ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden, Türk faaliyetlerine tepki göstermesini beklediklerini de ifade etti.

RUMCA GAZETELERE GÖRE 30 MADDELİK ÖNLEM SÖZKONUSU

Bu arada Kıbrıs Rum basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin tutumundan dolayı Kıbrıs Türklerine karşı müzakerelerin askıya alınmasının yanı sıra toplam 30 maddelik tedbir hazırlandı.

Politis, Rum hükümetinin almayı öngördüğü 30 adet önlemin Rum Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Cumartesi günü gerçekleştirdiği toplantılarda alındığını yazdı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün düzenlediği basın toplantısında, Rum hükümetince alınacak önlemleri önceden duyurmayacaklarını, karara bağlandıklarında ve uygulamaya konulacaklarında açıklanacaklarını belirtmişti.

Fileleftheros gazetesine göre ise, tedbirler arasında, müzakereleri askıya alma dışında, şunlar bulunuyor:

“Türkiye’nin katılım müzakerelerinin dondurulması için AB’de girişim başlatılması. Avrupa Konseyi sonuçlarının bloke edilmesi düşüncesi de vardı ancak bunun destek görmediği anlaşıldı. Yabancı ülke ve örgütlerden, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’inde araştırma yapma hakkına ilişkin açıklamalar gelmesini sağlamak. Bölgedeki gelişmeler sebebiyle ABD’nin Ankara’ya dişlerini göstermeye niyeti olmadığı görülüyor. Güvenlik Konseyi’nde girişimler planlanması”

BARİKATLAR KAPATILABİLİR

Alithia gazetesi ise, önlemler arasında en sert olanının, barikatların kapatılması olacağını iddia etti.

Gazete, Anastasiadis’in ilk aşamada üç önlemi uygulamaya koyma kararı aldığını, bunlardan en “yumuşağının”, Eroğlu’yla yapacağı görüşmeye katılmamak ve en “sertinin” ise barikatların kapatılması olduğunu iddia etti.

 

Bu haber toplam 2177 defa okunmuştur