1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. BKP, dövizle ilgili tedbirleri eleştirdi
BKP, dövizle ilgili tedbirleri eleştirdi

BKP, dövizle ilgili tedbirleri eleştirdi

Korkmazhan: “Dövizle ilgili tedbirler göz boyamaya yönelik… Köklü tedbirlere ihtiyaç var”

A+A-

 

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, hükümetin açıkladığı dövizle ilgili tedbirlerin göz boyamaya yönelik olduğunu ve halk için hiçbir şey ifade etmediğini savunarak , “dağ fare doğurdu” dedi.

Korkmazhan, yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümet halkı rahatlatacak, hayatı ucuzlatacak gerekli tedbirleri almadı” diyerek, açıklanan tedbirlerin tüccar ve sermaye kesimine hizmet ettiğini savundu.

Gümrük vergileri, fonlar ve sözleşmelerde 90 günlüğüne yapılan kur sabitlemesinin, döviz kurlarının sabitlendiği yönünde yansıtılmasının “demagoji” olduğunu savunan Korkmazhan, “Sabitlenen kurlar değil, döviz karşısında eriyen maaş ve ücretlerdir” ifadesini kullandı.

Döviz karşısında köklü tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Korkmazhan, CTP BG-UBP hükümetinin bunu yapacak kararlılık, beceri ve iradeden yoksun olduğunu iddia etti.

Kormazhan, alınmasını gerekli gördükleri köklü tedbirleri şu şekilde sıraladı:

“Döviz kurlarının sabitlenmesi için yasal düzenleme yapılmalı, bunun uygulanamayacağı özel kurumlara kur farkından dolayı sağladıkları artı kazanca yönelik ekstra vergi getirilmeli. TL geliri olanlara döviz borcu verilmesi yasaklanmalı. İthal mallardaki fonlar, akaryakıt ve petrole uygulanan fonlar, gümrük vergileri, halka uygulanan vergi ve KDV’ler geçici bir süre dondurulmalı veya düşürülmeli. Devlet vergi ve fonları döviz olarak değil, TL olarak uygulamalı. Bankaların borçları ve borç faizlerini yeniden yapılandırması ve kur farklarının bağışlanması için girişim yapılmalı. Üniversite harçlarında döviz sabitlenmeli, yurt dışında eğitimini sürdüren öğrencilere burs imkanı sağlanmalı. Eşel-mobil sistemi özel ve kamu ayırımı yapılmaksızın tüm çalışanları kapsayacak şekilde yeniden yürürlüğe konularak maaş ve ücretlerin erimesinin önüne geçilmeli. Stabil para birimi olan Euro’ya geçmek için çalışma başlatılmalı. Dar gelirli ve işsizlere yönelik yardım programları uygulanmalı”.

Korkmazhan, önlem alınmaması durumunda döviz borçlarının ödenemez boyuta ulaşacağı, yoksullaşmanın derinleşeceği ve hayatın pahalılaşmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

(tak)

Bu haber toplam 1774 defa okunmuştur