1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. BKP: Dışişleri Bakanı Nami’yi eleştirdi
BKP: Dışişleri Bakanı Nami’yi eleştirdi

BKP: Dışişleri Bakanı Nami’yi eleştirdi

Sonüstün, Özdil Nami’yi; “toplumda yanlış algı ve gereksiz beklenti oluşturacak açıklama ve davranışlardan uzaklaşmaya, Kıbrıs Türk toplumunun yaşadığı izolasyon ve ambargoların kaldırılması için uluslararası hukuka uygun seçenekleri değerlendirmeye” çağı

A+A-

 

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin Direkt Ticaret Tüzüğü konusunda Kıbrıs Türk halkını yanılttığını savunarak, Direkt Ticaret Tüzüğü’nün Avrupa Konseyi Hukuk Bürosu tarafından “yasa dışı” ilan edildiğini öne sürdü.

BKP, “Sayın Nami bunu bilmesine rağmen ısrarla tüzüğün biran önce kabul edilmesini ve izolasyonlar ile ambargoların kaldırılmasını talep etmekte ve toplumda yanlış algı oluşturmaktadır” iddiasında bulundu.

BKP Dış İlişkiler Sekreteri Salih Sonüstün yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’ye yönelik suçlamalarda bulundu. Nami’nin gerçekleştiridiği dış temaslar ve yaptığı açıklamalarda verdiği mesajlar ile toplumu sürekli yanılttığını iddia eden Sonüstün, ambargo ve izolasyonların nedeninin “çözümsüzlük ve Kıbrıs Türk liderliğinin ayrılıkçı politikaları” olduğunu savundu.

Sonüstün, Özdil Nami’yi; “toplumda yanlış algı ve gereksiz beklenti oluşturacak açıklama ve davranışlardan uzaklaşmaya, Kıbrıs Türk toplumunun yaşadığı izolasyon ve ambargoların kaldırılması için uluslararası hukuka uygun seçenekleri değerlendirmeye” çağırdı.

“ÇIKIŞ YOLU MARAŞ, MAĞUSA VE ERCAN”

Sonüstün, Maraş’ın iadesi karşılığında eşzamanlı bir şekilde Mağusa Limanı’nın AB kontrolünde uluslararası deniz trafiği ve direkt ticarete, Ercan Havalimanı’nın ise Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü denetiminde doğrudan uçuşlara açılmasının, AB, BM ve Kıbrıs Rum tarafınca kabul edildiğini ve güven arttırıcı önlem olarak müzakere masasına sunulduğunu savundu. Sonüstün, bu önerinin “Maraş kapsamlı çözümün parçasıdır” denerek, Kıbrıs Türk liderliği ve Türkiye’deki AKP hükümeti tarafınca reddedildiğini ileri sürdü.

Kapsamlı çözüme ulaşana kadar Kıbrıslı Türklerin yaşadığı izolasyon ve ambargoların kaldırılmasının yolunun Maraş’ın iadesi karşılığında eşzamanlı bir şekilde Mağusa Limanı ve Ercan’ın açılması ile mümkün olduğunu öne süren Sonüstün, Kıbrıs Türk liderliği ve AKP hükümetini, Maraş, Mağusa ve Ercan konusunda adım atmaya çağırdı.

(tak)

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur