1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “BİZLERE DE BURS HAKKI TANINSIN”
“BİZLERE DE BURS HAKKI TANINSIN”

“BİZLERE DE BURS HAKKI TANINSIN”

Milli Eğitim Bakanı’nı temsilen “Noel Baba” kıyafeti giyen bir öğrenci ise kısa bir skeç yaptı. Skeçte, Noel Baba’nın torbasının gereksiz yerlere harcama yapılması nedeniyle boş olduğu anlatıldı.

A+A-

Avrupa’da öğrenim gören ve Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu çatısı altında toplanan gençler var olan burs tüzüğünde gerekli düzenlemelerin yapılarak kendilerine de burs hakkı verilmesi talebiyle Başbakanlık önünde eylem yaptı.

Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’de eğitim gören öğrenciler gibi burs almak istediğini kaydeden gençler eylem sırasında makarna pişirerek ay sonlarında yaşadıkları ekonomik sıkıntıya işaret etti.

Gençler Başbakanla görüşmek istedi ancak Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun programı dâhilinde başka bir yerde olması nedeniyle, Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu adına oluşturulan temsili grup Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ile görüştü.

Görüşme sonrasında öğrenciler adına konuşma yapan Kamil İpçiler, burs tüzüğü konusundaki gelişmeleri yakından takip edeceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Eylem olaysız şekilde sonlandı.

BAŞBAKANLIĞA YÜRÜDÜLER

Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu, bugün Mehmet Akif Caddesi olarak bilinen Dereboyu’nda toplanarak Başbakanlığa yürüdü.

Öğle saatlerinde “Pronto Çemberi” olarak bilinen yerde toplanan öğrenciler yürüyüş esnasında “3. Ülkelerin 3. Çocuklarıyız” yazılı büyük bir pankart açtı.

MAKARNA PİŞİRDİLER

Davul ve trampet eşliğinde sloganlar atarak Başbakanlığa gelen Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu, burada “Müşteri Değil Öğrenciyiz”, “Parasız, Bilimsel, Demokratik Eğitim”, “Susma Haykır Burssuzluğa Hayır” gibi sloganlar attı.

Eylemde, “TL Gibisin Hükmet Sürekli Değerin Düşüyor” “Burssuzluğun Ustasıyım Makarnanın Hastasıyım” gibi pankartlar da açıldı. Bu arada öğrenciler küçük bir tüpte makarna pişirdi ve her ayın sonunda ekonomik sıkıntı çektiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı’nı temsilen “Noel Baba” kıyafeti giyen bir öğrenci ise kısa bir skeç yaptı. Skeçte, Noel Baba’nın torbasının gereksiz yerlere harcama yapılması nedeniyle boş olduğu anlatıldı.

GÖKÇEBEL İLE ÇELER’DEN DESTEK

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler de öğrencilerin eylemine katılarak destek verdi.

ERÇİN: “BİRÇOK HAKTAN VE EŞİTLİKTEN MAHRUMUZ”

Eylemde Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu adına bir basın açıklaması okundu.

Platform adına hazırlanan açıklamayı okuyan Gülşen Erçin, anayasada yeri olmasına rağmen birçok haktan ve eşitlikten mahrum bırakıldıklarını savunarak sadece burs değil kendilerine sunulmayan alternatiflerin talebinde bulunmak için eylem yaptıklarını söyledi.

Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu’nu sosyal medya üzerinde kurduklarını anlatan Erçin, dünyanın farklı ülkelerinde eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerin bu çatı altında toplandığını, maddi ve manevi sorunların hayatlarına etkisini ilk ağızdan anlatmak istediklerini kaydetti.

“EĞİTİM SİSTEMİ SİYASİ ARAÇ OLARAK KULLANILIYOR”

Adadaki eğitimin demokratiklikten, bilimsellikten ve fırsat eşitliğinden uzak olduğunu öne süren Erçin, “Bunların nedeni gelmiş geçmiş hükümetlerin eğitimi, eğitim sistemini, eğitimciyi ve öğrenciyi siyasi araç olarak kullanmasıdır” iddiasında bulundu.

Ülkedeki paralı üniversitelerin zorunlu hale geldiğini ve bunun eğitimin niteliğini tartışılır kıldığını savunan Gülşen Erçin, “Eğitimin sermaye ve tüccarlara bırakılması, vakıf üniversitelerine kaynağın sınırlandırılması bizi yurt dışında öğrenim görmeye zorunlu kılıyor” dedi.

“BİZLERE DE BURS HAKKI TANINSIN”

“Bursu sadece ‘çok fakire’ veya ‘çok başarılıya’ maddi kaynak olarak gören, sadaka olarak gören zihniyetler sosyal devletçilik oyununa, bu çabaya derhal son versin” diyen Erçin şunları da ekledi:

“Kalıcı ve sürdürülebilir tüzükler bazında hiçbir ayrıma uğramamış Türkiye’de ve Kıbrıs’ta öğrenim gören arkadaşlarımıza her yıl düzensiz ve sıkıntılı olsa da tanınan burs hakkının bizlere de sağlanmasını istiyoruz.”

“YURT DIŞINDAKİ EĞİTİMİN ÖNÜ AÇILMALI”

Gülşen Erçin, her bireyin yurt dışında, ailesinden bağımsız olarak eğitim hakkına sahip olabilmesinin önünün açılması gerektiğini de kaydederek, akademik hayatlarının sonunda ülkeye dönmek, bu yönde hayal kurmak istediklerini kaydetti.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU İLE GÖRÜŞMEK İSTEDİLER

Basın açıklamasının ardından öğrenciler bir süre daha slogan attı. Daha sonra öğrencilerden oluşan bir heyet Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşme talebinde bulundu.

Başbakanın bina dışında olması nedeniyle öğrenciler Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ile görüştü. Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan’ın da eşik ettiği öğrenciler adına görüşme sonrasında açıklama yapıldı.

İPÇİLER: “SOMUT SONUÇ ALAMADIK”

Görüşme sonrasında açıklama yapan Kamil İpçiler, Müsteşarla görüşmelerinde somut bir sonuç alamadıklarını kaydetti. İpçiler, burs tüzüğü konusundaki gelişmeleri yakından takip edeceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İpçiler, burs sisteminde bazı değişiklikler yapılacağını, kredi sistemine geçilerek adaletsizliğin değil burs hakkının ortadan kaldırılacağını da öne sürdü.

Kamil İpçiler, Başbakana iletilmesi üzere Müsteşar Köseoğlu’na konuyla ilgili düşüncelerini aktardıklarını da kaydetti.

(tak)

Bu haber toplam 1780 defa okunmuştur