1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bizimkisi ‘lezzetli diyet’
Bizimkisi ‘lezzetli diyet’

Bizimkisi ‘lezzetli diyet’

Bizimkisi ‘lezzetli diyet’

A+A-

Dilara Topcan

Eminim birçoğunuz diyet yapmanın ne kadar zor ve lezzetsiz bir süreç olduğunu düşünüyorsunuzdur…  Diyet sürecini aç kalmak ve damak tadına hitap etmeyen yiyecekler bütününün oluşturduğu koca bir kabus dönemi olarak adledenleriniz de kesinlikle mevcuttur… Ne yazık ki bu algı günümüze kadar süregelen bilinçsizliğimiz ve ezberciliğimizin bir sonucudur. İşte tam da bu sebeple sürekli olarak dile getirmeye gayret ettiğim sağlıklı beslenme bilincini ve sistemini algılamanın, ve ezberleyerek değil öğrenerek bu yolu katetmenin önemine yeniden dikkat çekmemiz gerekiyor. Hem de tam da içerisinde bulunduğumuz diyet aylarındayken!

BU YANLIŞ ALGIYI KIRIN!
‘Sağlıklı yemekler, lezzetsiz yemeklerdir’ diye bir önyargı vardır… Halbuki bu adı üstünde bir önyargıdır! Sağlıklı beslenmenin ne olduğunu bilmeyen/bilmek istemeyen, besinleri tanımayan/tanımak istemeyen, yaratıcılığını bu konuya aktaramayan/aktarmak istemeyenlerin ürettiği en güzel bahanedir de diyebiliriz… Esasında sağlıklı beslenmenin ‘tatsız, tuzsuz’ kelimeleriyle bağdaşmadığını artık kabul etmek ve lezzetin bol şekerden, bol tuzdan ve bol yağdan ibaret olmadığının farkına varmak gerekiyor…

BESLENME İŞİ KOLEKTİF BİR İŞTİR!
Diyetisyenler, aşçılar, yemek meraklıları ve yiyecek/içeceklerle yakınen ilgilenen herkesin beslenme ve yiyecekler hakkındaki bilgilerinden kesinlikle yararlanmalıyız. Bu sayede birçok leziz yiyeceği sağlıkla buluşturarak kendi tarz ve damak lezzetimize uygun türlü yiyecek ve içecek alternatifleri hazırlamamız mümkün olacaktır. Bunların yanısıra kendi hayalgücümüzü de devrede tutarak birbirinden lezzetli yiyecek kombinasyonları oluşturmamız da her zaman için mümkündür. Tabii bu noktada sağlığı da hiçbir zaman devre dışı bırakmamalı, yiyeceklerimize lezzet katmanın yanısıra sağlık katmayı da ihmal etmemeliyiz. İşte tam da bu noktada beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin bilgilerinden de kesinlikle yararlanmak gerekiyor.

YAŞAM TERAZİMİZDE HER ZAMAN ‘SAĞLIK’ GALİP GELSİN…
Sağlıklı beslenme yolu beden-ruh-zihin sağlığımız ve daha kaliteli bir ömür için hayat boyu sürdürmeyi seçmemiz gereken bir yoldur. Burada bahsetmeye çalıştığım şey takıntılı bir biçimde sürekli olarak bazı keyif veren ve çok sevdiğimiz (ama pek de sağlıklı olarak nitelendiremeyeceğimiz tatlılar, börekler, yağlı yiyecekler gibi) yiyeceklerden sonsuza dek uzak durmak değil, yaşam terazisinde sağlıklı beslenmenin sağlıksız beslenmeye karşı her daim galip geldiği bir dengeleme biçimi oluşturabilmektir.

DİYETİNİZE DE ‘LEZZET’ KATMAYA NE DERSİNİZ?
Genel olarak sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenmenin yanısıra bir de hayatımızın belirli dönemlerinde yer alan ‘diyet periodlarımız’ mevcuttur. Ekstra yağ kütlemizden kurtulabilmek adına ‘kararlı’ olmayı gerektiren bir süreç olan diyet süreci, bahsetmiş olduğumuz gibi ne yazık ki birçok kişi için tam bir kabus dönemi haline dönüşebilmektedir… Özellikle de yaz arifesinde olduğumuz şu dönemde…  Kalori alımımızın kısıtlandığı, fiziksel aktiviteyle dolu, iç geçirdiğimiz yiyeceklerden bir müddet uzak durmamız gereken zorlu bir süreç olarak algıladığımız diyet sürecini belli başlı kurallara uyduktan sonra hem tok kalınan hem de lezzetle dolu bir süreç haline dönüştürmeye ne dersiniz?
Unutmayın, diyet sürecini de dilediğiniz gibi şekillendirmek sizlerin elindedir… Yani dilerseniz diyet sürecinize yaratıcılığınızı ve sağlıklı beslenme bilgilerinizi de katarak onu hem sağlıklı hem  dengeli hem de lezzetli bir hale dönüştürebilirsiniz! Kısacası yine her şey size bağlıdır!
Bu haftaki yazımızda bir farklılığa yer açarak yiyeceklerle ve yemek pişirmekle arası gerçekten de çok iyi olan Edward Beha’nın süper sağlıklı bir tarifine yer vermek istedim. Edward’ın yemek pişirmeye olan merağı ve bu konudaki bilgilerini sağlıklı beslenmeyle buluşturarak  sizler için hem sağlıklı hem de müthiş lezizlikte bir tarif hazırladık. Bu konudaki geri bildirimlerinizi de kesinlikle bekleyeceğiz. İşte Edward’ın bu hafta sizler için hazırladığı  sağlık ve lezzet dolu pratik menüsü…

Tatlı Patates Püresi Eşliğinde Balık Fileto
Malzemeler (2 Kişilik)
Balık Fileto (200g)
2 adet orta boy tatlı patates
Brokoli
Tatlı kırmızı biber
1 adet küçük boy soğan
1 adet domates
Bir tutam dereotu
Limon
Zeytinyağ
Tuz

Yapılışı
Balık fileto, bir miktar tuz ve limon suyu ile bir müddet marine edilir. Bir adet yağlı fırın kağıdı üzerine ince ince dilimlenmiş domates ve soğan ile minik minik doğranmış tatlı kırmızı biberler yerleştirilir. Akabinde balık fileto bir miktar da karabiber ilavesiyle oluşturulan bu sebze yatağının üzerine yerleştirilir. Daha sonra yağlı kağıdın üzeri katlanarak kapatılır ve tüm malzeme  önceden 180 derecede ısıtılmış fırında ortalama olarak 20 dakika süresince pişmeye bırakılır.
Bu esnada ayrı ayrı tencerelerde tatlı patatesler ve brokoli de buğulama yöntemiyle pişirilir. Tatlı patatesler iyice yumuşadıktan sonra bir miktar ezilerek püre kıvamına getirilir (tatlı patateslerin orjinal tadı ve dokusu gayet güzel olduğundan ekstra tuz, yağ ya da süt gibi ek malzeme ilavesine gerek kalmayacaktır).
Tüm yiyecekler ortalama olarak 30 dakika içerisinde servis için hazır hale geliyor. Sunumdan önceki en son dokunuş ise bir tatlı kaşığı zeytinyağı, bir miktar limon ve ince ince doğranmış dereotundan oluşan sosu balığınızın üzerine ilave etmek olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.
Hepimize sağlık ve sevgiyle dolu bir hafta diliyorum…

Bu haber toplam 1523 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 212. Sayısı

Adres Kıbrıs 212. Sayısı