1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bisiklet Günü
Bisiklet Günü

Bisiklet Günü

Bisiklet Günü

A+A-

Tayfun Çağra

Geçtiğimiz hafta ‘Hayatımıza giren şehir Coventry’i yazarken bu haftaya da orada karşılaştığımız ‘bisiklet gününü’ yazacağımı ve birkaç fotoğrafını paylaşacağımı söylemiştim.
Coventry, büyük kızımız Sıla’nın yüksek öğrenim için gittiği İngiltere şehriydi ve o şehirde okuluna, yurduna yerleştirdiğimiz kızımızı orada bırakıp gelmiştik.
Bunu yaparken elbette ki şehri tanımak ve bazı şeyleri de gözlemlemek herkesin yaptığı şeyler… Geçtiğimiz hafta Coventry’yi şöyle genel bir tanımlamaya çalışmıştık. Bu hafta da özel bir gün olan ‘bisiklet günü’nden bazı fotoğraflar paylaşmak istedim.

BİSİKLETİNİ ALAN GELMİŞTİ

O gün şehrin merkezine giren yolların çoğu kapanmıştı. Dolayısıyla şehre giriş arabayla oldukça zordu. Çünkü şehrin meydanında, çıplak Godiva* heykeli önünde toplanan bisiklet severler (sadece bisiklet sever demek eksik olur herhalde çünkü neredeyse bütün şehir bisiklet sürmeye koşmuştu) biraz sonra kapanan yollarda pedal çevireceklerdi.
Bu bir yarış değildi. Sadece o gün herkese serbestçe, kapanan şehir yollarında bisiklet sürmek olanağı tanınıyordu. Bir tür eğlence günüydü. Onun için de aileler, çoluk-çocuk oraya koşmuştu. Kayıt olmak için bisikletlerini kapıp gelenler uzun kuyruklar oluşturmuşlardı. Bisiklet sürecek olanlara kimlik ve sarı yelekler dağıtılıyordu.

BOYA GÖRE! BİSİKLET

Meydanda sürekli müzik yayını ve günle ilgili duyurular yapılıyordu. Aynı zamanda meydana çağrılan konuklar bisikletin ve günün geçmişini anlatıyor, anılarını paylaşıyorlardı.
Güzel bir Coventry gününde, güzel ve anlamlı bir gün yaşanıyordu. Kimi çocuklar, bisikletler üzerinde oluşturulan yuvalarında uyuyorlar, anne veya babalarının yarışacakları veya bisikletle turlayacakları anı bekliyorlardı. Bazı çocuklar ise ebeveyn bisikletlerinin yanında kendi boylarına göre olan bisikletleriyle tura katılıyorlardı.

PİYANO BİSİKLET

Günün ilginç bir karesi de ‘piyano bisiklet’ti. Bisikletlerin yola çıktıkları anda piyanosunu bisiklete çevirmiş veya bisikletini piyanoya çevirmiş bir kişi de bu ‘alet’le şov yapıyordu. Bisiklet yolda gidiyor ama o piyanoda oturur şekilde yani yan oturmuş şekilde piyanosunun tuşlarına dokunuyor ve şarkı söylüyordu.

FARKLI GÜN

O gün oraya gelenlerin bazıları belki bisikletlerini o gün için kiralamış ve gelmişlerdi ama o kadar çok bisiklet vardı ki hemen hemen her evde, bizde ev başına düşen araba kadar! bisiklet olduğu aşikârdı.
Böyle bir gün, yorucu ve belki de sıkıcı geçmiş bir haftanın ardından, bir hafta sonu gününde farklı ve neşeli bir gün yaşanmasına neden oluyordu.

*Godiva: Geçtiğimiz hafta yazdığımız gibi kocası olan Lord’un halka fazla vergi yüklemesini engellemek için yine kocasının şartı üzerine şehri at üzerinde çırılçıplak gezmiş ve bunu yaptığı için de kocası vergileri düşürmüş, Lady Godiva da halkın sevgilisi haline gelmişti.

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 179. Sayısı

Adres Kıbrıs 179. Sayısı