1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. ‘Birlikte üretelim; birlikte gelişelim’
‘Birlikte üretelim; birlikte gelişelim’

‘Birlikte üretelim; birlikte gelişelim’

Kıbrıslı Türk ve Rum zeytin üreticilerinin düzenlediği festivalde zeytin, narenciye ve nar ürünleri de sergilendi…

A+A-

Ledra Palace’ta “zeytin festivali” yapıldı…

Lefkoşa ara bölgede dün “İki Toplumlu Zeytin ve Sonbahar Meyveleri Festivali” düzenlendi. Kıbrıslı Türk ve Rum zeytin, narenciye ve nar üreticileri  ürünlerini 40 stantta teşhir ettiği festivalde iki toplumlu müzik şöleni de yer aldı.

Ledra Palace’ta 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşen festivalde, geleneksel Kıbrıs ekmeğiyle zeytinyağı tadım testleri de yapıldı.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum zeytin üretici örgütlerinin talebi üzerine düzenlenen festival, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Bitkisel Üretim Projesi altında yapıldı.

Zeytin, nar ve narenciye ürünleri

Festivalde ada genelinde yetiştirilen zeytin, nar ve narenciye türleri gibi sonbahar ürünleri sergilendi. Festivalde ayrıca adanın farkı bölgelerinde üretilen zeytin yağı tadımı imkanı da sunuldu. Etkinlik, iki taraftan nar, narenciye ve zeytin üreticilerinin bir araya getirdi.

Festivalin, son altı yılda Kıbrıs Türk tarafında tarımsal teknik destek sunan Avrupa Birliği Destekli Bitkisel Üretim Projensin kapanış etkinliği de oldu.
Söz konusu projenin hedefi, AB’nin diğer projelerinde de olduğu gibi, tarım alanında faaliyet gösteren Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yakınlaşmasını sağlamak olduğu ifade edilen açıklamada, hafta sonu düzenlenecek etkinliğin bir diğer hedefinin de iki kesimden nar, zeytin ve narenciye üreticileri arasında işbirliğinin gelişmesine olanak sağlamak, tartışma ortamı yaratmaktı.

Etkinlik Kıbrıslı Türklere yönelik mali yardım programı kapsamında finanse edilirken, projenin önemli bir bölümünü teşkil eden kırsal ekonominin gelişimi için bu güne kadar 35 milyon Euro ayrılmıştı.

Bu haber toplam 1685 defa okunmuştur