1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “Birlikte oynayan çocuklar, birlikte yaşamasını da öğrenirler”
“Birlikte oynayan çocuklar, birlikte yaşamasını da öğrenirler”

“Birlikte oynayan çocuklar, birlikte yaşamasını da öğrenirler”

“Birlikte oynayan çocuklar, birlikte yaşamasını da öğrenirler”

A+A-

PeacePlayers, Kıbrıs’ta barışa koşuyor

Necmi Belge

Kıbrıs’ın 2006 yılından bu yana geleneksel hale gelen kampı PeacePlayers bu yıl da Trodos’ta gerçekleştirildi. Kıbrıs’ın Amerikan Büyükelçiliği sponsorluğunda kampın 8’incisi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlerin katılımı ile tamamlandı. “Birlikte oynayan çocuklar, birlikte yaşamasını öğrenir” sloganı ile gerçekleştirilen kampta 2006 yılından bu yana 10-16 yaşları arasındaki gençler katılarak birlikte yaşamasını, ortak bir gelecek kurmaları, iki halk arasındaki güvensizliği ve fiziksel bariyeri kaldırmayı basketbol vasıtası ile öğreniyorlar.
2006 yılından beri, her yıl artarak büyüyen organizasyonun yaz kampı Güney Kıbrıs’ta Trodos dağları eteklerinde bulunan Argos köyünde yer alıyor.

HEM SPOR HEM BİRLİKTELİK
Argos köyünde, müttevefa Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlarından Glafkos Klerides adına inşa edilen muhteşem kapalı salon ile yine bu köyde inşa edilen beş yıldızlı Rondon Otel’in ev sahipliği yaptığı kampın sürekli eğitmenleri Kıbrıslı Türk Orhun Mevlit, Haşmet Eker, Bahar Mevlit, Kıbrıslı Rum eğitmenler Andreas Koulendis, Constantinos Economou, Michael Serafim, Amerikalı Ryan Hage ile PeacePlayers danışmanı Jale Canlıbalık, Kıbrıslı Türk ve Rum gençlere hem basketbol öğretiyor, hem de birlikte yaşamayı.
Bu muhteşem eğitmen kadrosuna, her yıl NBA ile WNBA’den ünlü biri kadın, iki basketbolcu da davet edilerek, verilen basketbol eğitiminin seviyesi yükseltilmeye çalışılıyor. Bu yılki eğitmenler Hidayet Türkoğlu’nun Orlando Magic’teki 2.01’lik takım arkadaşı Pat Garitty ve WNBA’dan 1.90’lık boyu ile Evan Unrau oldu.
İşte, 2014 sezonunun kampı bu yıl yine Argos köyünde 30 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında yer aldı. Geçtiğimiz hafta her yıl olduğu gibi, Kıbrıs Türk-Rum medyasının da davet edildiği kampa ne yazık ki, Kıbrıs Türk Medyası Yenidüzen ve Kıbrıs gazetesi ile ilgi gösterirken, Kıbrıs Rum medyasının ilgisi daha çok değildi.

AMERİKAN BÜYÜKELÇİ KOENİG KAMPI ZİYARET ETTİ
Bu yılki kampı, bu kampın sponsorluğunu üstlenen Amerika Birleşik Devletleri Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in de ziyaret etmesinin, kampa ayrı bir önem getirdiği gözlemlendi.
İlk durağımız, Kıbrıslı Türk-Rum gençlerin eğitmenleri nezaretinde Glafkos Klerides salonunda yaptıkları antreman oldu. Daha sonra, Rondon Otel’de bulunan basketbol sahalarında Amerikalı koçlar nezaretindeki antrenmanı izledik. Son olarak, ABD Büyükelçisi John Koenig ile Amerikalı, Kıbrıslı Türk-Rum eğitmenlerin ortak düzenlediği basın toplantısı yer aldı.
Bu kampı izlerken, katkı koyan çok değerli kişilere adres dergisi adına düşüncelerini sorduk. İşte yanıtları.

BÜYÜKELÇİ KOENİG “KIBRISLI TÜRK-RUM GENÇLER TARİHİ BİR İŞ BAŞARIYORLAR”
Glafkos Klerides salonunda Kıbrıslı Rum-Türk gençlerin antremanını da izleyen hatta eline aldığı basket topu ile başarılı atışlar yapan Büyükelçi Koenig, adres dergisine açıklamalarda bulundu.
Büyükelçi Koenig, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs’ta barışa ve çözüme çok büyük önem verdiğini ve Doğu Akdeniz’in ortasındaki bu adada istikrarı ve barışı, buna müteakip çözümü de arzu ettiklerini söyledi.
Bu bağlamda, 2006 yılından beri devam eden bu ortak kampta Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerin tarihi bir misyon başardıklarının altını çizen Koenig, gençlerin büyüklere de örnek olmasını dilediğini sözlerine ekledi.

MEVLİT “PEACEPLAYERS’E KATILIM HER YIL ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR”
Kurulduğu 2006 yılından beri, bu müthiş organizasyonun, eşi Bahar Mevlit ile birlikte Kıbrıslı Türk ayağının lideri olan Beden Eğitimi öğretmeni ve basketbol koçu Orhun Mevlit, PeacePlayers’e katılımın her yıl bir çığ gibi büyüdüğünü söyledi.
Orhun Mevlit, 2006 yılından bugüne kadar 2000’i aşkın gencin bu kampa katıldığını, bu yılki katılımın ilginç bir şekilde 175 Kıbrıslı Türk, 175 Kıbrıslı Rum olmak üzere 350 kişi olduğunu sözlerine ekledi.

GARRİTY VE UNRAU
Bu büyük olayın bu yılki NBA konuğu Orlando Magic’in eski basketbolcusu Pat Garrity, PeacePlayers’in dünyada artık bir fenomen olduğunu ve bunun Kıbrıs ayağına katkı koymaktan mutlu olduğunu söyledi. Amerikalı kadın basketbol koçu Evan Unrau ise “bu kamp ile Kıbrıs’ta birleşme misyonuna katkı koyuyorsak ne mutlu” dedi.

CANLIBALIK: “KIBRISLI TÜRK-RUM GENÇLER BİRLİKTE BAŞARACAK”
Bu güzel kampta son konuştuğumuz kişi, PeacePlayers koordinatörlüğüne yeni atanan Jale Canlıbalık oldu. Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerin basketbol ile olsa da bir araya gelmelerinin, “Kıbrıs’ta Birleşmeyi Gençler Başaracak” görüşünün bir çığ gibi büyüdüğünü söyledi Canlıbalık.
Bu duygu ve düşüncelerle Trodos eteklerindeki Argos kampından ayrılırken ve Kıbrıs’ta Birleşmeyi Gençler Başaracak” görüşüne katılırken, bu görüşün bir çığ gibi büyüdüğünü gözlemliyorduk.

Bu haber toplam 1661 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 171. Sayısı

Adres Kıbrıs 171. Sayısı