1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Birlikte Başarabiliriz” örgütü FEMED’le deneyimlerini paylaştı
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Birlikte Başarabiliriz” örgütü FEMED’le deneyimlerini paylaştı

A+A-

***  Zorla Kayıp Edilenler Avrupa-Akdeniz Federasyonu FEMED Kıbrıs’ta temaslarda bulundu…

Geçen hafta içinde üç kişilik bir heyetle Kıbrıs’ı ziyaret eden “Zorla Kayıp Edilenler Avrupa-Akdeniz Federasyonu” FEMED, “kayıplar” konusunda çeşitli temas ve incelemelerde bulundu.

Kosova’dan Cezayir’e, Fas’a dek 26 ülkeden üyeleri bulunan FEMED, İnsanların Zorla Kaybettirilmesine Karşı Uluslar arası Konvansiyon’un ülkeler tarafından imzalanarak uygulamaya sokulması için uğraş veriyor. Örgüt aynı zamanda savaş suçlularının yargılanması ve bir daha insanların zorla kaybettirilmemesi için mücadele veriyor.

Örgüt Kıbrıs’ta da Kayıplar Komitesi’nin bazı yetkililerinin yanısıra, “kayıplar” konusunda uğraş veren bazı sivil toplum örgütleriyle de temaslarda bulundu.
İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları İnsiyatifi “Birlikte Başarabiliriz” örgütü de, “kayıplar” konusunda Kıbrıs’ın ilk ve tek iki toplumlu örgütlenmesi olarak, “kayıplar” konusunda Kıbrıs’taki çalışmalarını FEMED yetkililerine aktardı.

Birlikte öğle yemeği yiyen toplantıya katılan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıp” yakınları, FEMED yetkililerinin önümüzdeki yıl içerisinde Kıbrıs’ın da dahil olacağı yeni programları hakkında bilgi aldılar, FEMED’in Kıbrıs’taki etkinliklerine gönüllü olarak yardım etme teklifinde bulundular.

FEMED Mart 2013’te Libya’ya bir ekip göndererek burada “kayıplar”ın durumunu inceledi. Halen Libya’da “kayıplar”la ilgili bilgi bankaları oluşturulmaya çalışılıyor. Libya’da “şehit” aileleri ayrı, “kayıp” aileleri ayrı kategorilerde ele alındığı için “kayıp” yakınları, “şehit” yakınları gibi bir takım haklardan yararlanamıyor, devlet desteği alamıyor. “Şehit” ailelerine Libya’da aylık maaş bağlanırken, “kayıp” ailelerine herhangi bir maaş verilmiyor.  FEMED Haziran 2013’te de Tunus’a bir ekip göndererek burada “kayıplar”ın durumunu inceledi.

Örgüt Fas’ta da “kayıplar” konusundaki çalışmalarını sürdürüyor… Kosova’dan bir delegasyon ise Temmuz 2013’te FEMED’in Paris merkezine ziyarette bulunarak “kayıplar” konusunu görüştü. Kosova’da halen 1,750 kişi “kayıp”, savaştan ondört yıl sonra 4,270 “kayıp”tan geride kalanlar bulunmuş. Kazılar ise devam ediyor. Kosova ve Sırbistan “kayıplar”ından geride kalanlar, Uluslararası Kızılhaç Örgütü yardımlarıyla aranıyor.

Bu yazı toplam 1614 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar