1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘BİRLİKTE’, ara bölgede…
‘BİRLİKTE’, ara bölgede…

‘BİRLİKTE’, ara bölgede…

BİRLİKTE isimli sözlü tarih çalışması, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar açısından ele alınan ve yorumlanan bu dönemi, bu kez arada kalmış olan Kıbrıslı Ermenilerin gözünden aktarıyor.

A+A-

BİRLİKTE isimli sözlü tarih çalışması, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar açısından ele alınan ve yorumlanan bu dönemi, bu kez arada kalmış olan Kıbrıslı Ermenilerin gözünden aktarıyor. İlk gösterimi Arabahmet Kültür Evi’nde ikinci gösterimi ise Basın-Sen ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği himayelerinde Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde gerçekleştirilen belgeselin üçüncü gösterimi de 26 Ekim 2017 Perşembe, ara bölgedeki Home for Cooperation’da (Dayanışma Evi) gerçekleştirildi.

Dayanışma Evi ve Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirilen gecede belgeselin gösterimine belgesele röportaj vererek katkı koyan Artin Anmahuni ve Elsi Utidjian da katıldı. Film gösteriminin ardından katılımcılarla sohbet gerçekleştirildi. Sohbet sırasında toplumların kardeşçe barış içerisinde yaşamalarına dair mesajlar da verildi. .asi. Production’dan Mine Balman ve Besim Baysal, gecede yaptıkları konuşmada geçmişteki dostlukların, mücadelelerin ve işbirliklerin tarihsel önemine dikkat çektiler ve resmi tarihin ısrarla görmezden geldiği çok kültürlü yaşamın köklerimizde var olduğunu, yeniden böyle bir yaşamı kurabileceğimizi, barış ve birleşik Kıbrıs için mücadele etmemiz gerektiğini vurguladılar.

.asi. Production yapımı bir sözlü tarih çalışması olarak bu alandaki önceki çalışmalara görsel bir katkı sunmak kaygısındaki ‘BİRLİKTE’, özellikle 20. yüzyılın başından itibaren Küçük Asya, Kilikya ve Anadolu’dan dünyanın dört bir tarafına dağılan Ermenilerin, Kıbrıs’a da yerleşmeleri, adamıza çeşitli zanaatlar getirmeleri, Türkçe’yi etkin şekilde kullanabilmelerinden dolayı Kıbrıslı Türklerin yaşadığı mahalleleri yaşam alanı olarak belirlemelerini anlatıyor. Kıbrıslı Türklerle birlikte hem güzel komşuluklar kuran, hem iş yapan, hem de birlikte emek mücadelesi veren Kıbrıslı Ermeniler; Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında artan milliyetçiliğin sonucunda; dükkanların/sokakların yakılmasına, Lefkoşa’nın dikenli tellerle bölünmesine şahit oluyorlar ve en sonunda ise evlerini/mahallelerini kaybediyorlar. 

Bu haber toplam 1676 defa okunmuştur