1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Birleşik Kıbrıs’ta Cinsiyet Eşitliği ile Mücadele
Birleşik Kıbrıs’ta Cinsiyet Eşitliği ile Mücadele

Birleşik Kıbrıs’ta Cinsiyet Eşitliği ile Mücadele

Tüm Kıbrıs Sendikal Formu (TKSF) tarafından düzenlenen “Öngörülen Birleşik Kıbrıs’ta Cinsiyet Eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadele” konulu konferans bugün 09.30-15.30 saatleri arasında Lefkoşa Merit Otel’de yapılıyor.

A+A-

Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum sendikalarının oluşturduğu Tüm Kıbrıs Sendikal Forumu’nun “Ülkemizin Geleceği için Toplumla Diyalog İçerisinde” programı dahilinde organize ettiği konferans, Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Başkanı Mehmetali Güröz tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı.

Kıbrıslı Türk ve Rum konuşmacıların katıldığı konferans, başkanlıklarını DEV-İŞ’ten Sevgül Uludağ ile DEOK’tan Stelios Efstratiou’nun yaptığı “Cinsiyet eşitliği” ve “Ayrımcılıkla Mücadele” olmak üzere iki oturumda gerçekleşiyor.

“Cinsiyet eşitliği” başlıklı ilk oturumun açılış sunumunu CTP-BG milletvekili, FEMA aktivisti ve sosyolog Doğuş Derya yaptı. Oturumda, DEOK Promosyon ve Araştırma Görevlisi Flora Giagkou, Doğuş Derya ve katılımcı örgütlerin temsilcileri söz aldı.

“Ayrımcılıkla Mücadele” başlıklı ikinci oturumda ise İnsan Hakları ve Ayrımcılıkla mücadele Uzmanı Aristos Tsiartas, Avukat Öncel Polili ve INEK-PEO Araştırmacısı Dr. Loucas Antoniou ve katılımcı örgütlerin temsilcileri konuşma yapacak.

GÜRÖZ: “CİNSİYET EŞİTLİĞİ TEMEL BİR HAK”

KOOP-SEN Başkanı Mehmetali Güröz, açılış konuşmasında, bireyin kadın ya da erkek doğmasının ve mevcut fizyolojik, genetik ve biyolojik özelliklerinin cinsiyet olarak tanımlandığını söyleyerek, “Bu farklı özellikler sadece cinsiyet farkıdır. Asla bir eşitsizlik nedeni olmamalıdır, olamaz” dedi.

Bireylerin kadın ya da erkek olarak doğmaları neticesinde, toplumsal hayata katılma düzeyinde farklılıklar yaratmasının kabul edilemez olduğunu belirten Güröz, cinsiyet eşitliğinin temel bir hak olduğunu ve Avrupa Birliği’nin de kurucu değerlerinin arasında yer aldığını vurguladı.

Güröz, cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde yapılan girişimlerin pek çok ülkede başarı kazandığını ve özellikle kadının çalışma hayatını murat edilen düzeyde olmasa da iyi yönde değiştirdiğini söyledi.

“KADINA ŞİDDET, TOPLUMLARIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ”

Ancak cinsiyet eşitliğinin tam olarak sağlandığını söylemenin mümkün olmadığını belirten Güröz, kadınların erkeklere oranla daha düşük ücretlerde çalıştırıldığını ve karar alma süreçlerinde yeterince temsil edilmediğini söyledi. Güröz, kadına yönelik şiddetin de toplumların en büyük sorunlarından biri olmaya devam ettiğini ifade etti.

Kadına yönelik tüm şiddet eylemlerinin temel insan haklarının ihlali olduğuna vurgu yapan Güröz, “Cinsiyet eşitliği temel bir haktır ve kadınların ekonomik, sosyal, politik ve kültürel yaşama tam katılımları ve bu alanlarda etkin rol oynamalarını sağlamaktadır” dedi.

Güröz, sivil toplum örgütlerinin kadına yönelik şiddetle mücadeleyi öngören, kadın girişimcileri destekleyen ve kadın istihdamını hedefleyen projeler üretmesi gerektiğinin altının çizdi.

TAK

Bu haber toplam 1505 defa okunmuştur