1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Birileri sizi gözetliyor olabilir!
Birileri sizi gözetliyor olabilir!

Birileri sizi gözetliyor olabilir!

Buluta yüklediğiniz tüm veriler ileride mahkemede aleyhinize kullanılabilir. Bu yeni BDN kanununda yer alıyor.

A+A-

Cenk PAŞA

Aralık 2016’da FBI’a yabancı ülkelerdeki bilgisayarları gözleyebilme izni verildi. Birleşik Krallık haber alma teşkilatları yıllardır bu yetkiye sahip. Haber alma teşkilatları hiçbir engele takılmadan kişisel verilerimize erişebiliyor. Kullandığımız sistemler kötü amaçlı ve hatalara açık. Buluta yüklediğiniz tüm veriler ileride mahkemede aleyhinize kullanılabilir. Bu yeni BDN kanununda yer alıyor.

Tembelliği bırakarak size önereceğim bir iki ipucunu hayata geçirirseniz verilerinizi koruma altına alabilirsiniz. PC, telefon ve bulut’ta katmanlı şifreleme ile güvenliği arttıracağız.

Donanım Şifreleme

Verilerimizi korumanın en etkili yolu sabit disk şifrelemektir. Eski bir bilgisayara sahipseniz tek tek klasör de şifreleme işinize yarayacaktır.  Sabit diskinizi şifrelemek çok kolay. Kendilerine ait şifreleme yolları bulunuyor. Mevcut sabit diskiniz OPAL’ı destekliyorsa sadece aktif hale getirmeniz gerekiyor. ( etkinleştirmeyi sahip olduğunuz modelin web adresinden okuyabilirsiniz.) Opal etkinleştirme esnasında HDD sizden şifre isteyecek – işletim sistemi başlatılırken size sorulacak.

HDD şifrelemek için yazılımlar da mevcut. Örneğin Bitlocker. Tabi bu program Windows 10 sonrası hayatımıza girdi. VeraCrypt bir diğer ücretsiz yazılım.

Klasör Şifreleme

Bilgisayarınız eski ve/veya yavaşsa donanım şifreleme size sorun yaratabilir. Bu durumda tek tek klasörleri şifrelemek size fayda sağlayacaktır. VeraCrypt bu işi için uygun bir yazılım.

Cep Telefonları

Telefonlarımız hayatımızın bir özeti olmuş durumda. Günü gününe her adımımızı kayıt altında tutuyorlar. Bu durumu bilen üreticiler bunlara önlem alıyorlar ancak tüm sistemlerde durum böyle değil. Özellikle Android yapısı gereği hesap kırmak oldukça kolay. Eğer android bir telefona sahipseniz bu durumda kendi güvenliğinizi kendiniz sağlayacaksınız.

Apple ürünleri kendilerini şifreleyemiyor, ama ihtiyaçları da yok. FBI bile bu ürünleri kırmakta ya sonuca ulaşamıyor ya da çokça zaman harcıyor. Eğer alfa-numerik bir şifre kullanıyorsak kırmak imkansız. Fakat mahkeme kararı ile iCloud ile yadaklenen belgelerinize erişim mümkün hangi yolla şifrelediğinizin önemi yok. Bu konuda önerim otomatik iCloud yedeklemesini kullanmamanız.

Android’de şifreleme özellikleri var. Mevcut şifrelemeyi etkinleştirdiğinizde telefonunuzun yavaşladığını göreceksiniz. Android telefonlarınızı Google’a asla yedeklemeyin. MyPhoneExplorer yazılımı size yardımcı olacaktır.

Bulut Şifreleri

Dropbox ve GDrive gibi herkese açık verilerinizi şifreleyerek buralara yükleyiniz. BoxCryptor bu iş için uygun bir yazılım. Şifrelediğiniz dosyaları sizden başkası açamaz. Açmasını istiyorsanız onu yetkilendirmeniz gerekiyor. Bu işlemler biraz zor ve sıkıcı gelebilir ama güvenliğiniz için gerekli. BoxCryptor programı cep telefonlarınızda da kullanıma müsaittir.

 

Devam Edecek…


 

 

Şifreleme Algoritmaları

haber1-003.jpg
-AES

Advance Encriyption Standard, DES’in halefi. 192 üstü anahtar uzunluğu ile güvenli olduğu varsayılıyor.

-DES

Data Encryption Standard, IBM ve NSA tarafından geliştirmiştir. 3DES veya Tripple-DES gibi yeni sürümlerini kullandığınızdan emin olun

-Twofish

Herkese açık bir domain anahtarı. Uzmanlar tarafından oldukça güvenli ve zafiyetsiz olarak kabul ediliyor.

 

WhatsApp uçtan uca şifreleme

haber2-002.jpg

WhatsApp’ın iddiası son derece büyük. Uygulama, uçtan uca şifreleme metodu ile her mesajın, iletinin ve gönderinin ayrı ayrı şifrelendiğini, şifrelenmiş verilerin kendileri tarafından bile okunamadığını iddia ediyor. Mesajlar, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları ve belgeler söz konusu şifrelemeye dahil. Bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan uygulama için bu son derece önemli bir iddia.

 

Kuantum Kriptografi

haber3-004.jpg

Günümüzdeki şifreleme yöntemlerine teknik olarak benzeyen kuantum kriptografisindeki temel fark, kullanılan anahtarın bilgisayar ya da insan üretimi olmaktan ziyade, doğanın bir parçası olması. Havadaki partikülleri ya da fotonları anahtar olarak belirleyebilen sistem, fiziksel olarak aynı mekanda bulunup aynı ölçümler yapılmadığı sürece şifre anahtarını kaybetmiyor. Bu da iletişimin teknik takip ihtimâlini ciddi ölçüde düşürüyor.

Bu haber toplam 1979 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 374 Sayısı

Adres Kıbrıs 374 Sayısı