1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bir sonraki aşama için UZLAŞI
Bir sonraki aşama için UZLAŞI

Bir sonraki aşama için UZLAŞI

Liderlerin bugünkü görüşmesi 12.30 sıralarında tamamlandı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün yaptıkları ve yaklaşık 2.5 saat süren görüşmesinde, müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı.

Liderlerin bugünkü görüşmesi 12.30 sıralarında tamamlandı.

Görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, basına liderlerin üzerinde uzlaştığı ortak açıklama metnini okudu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

EİDE: “BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLMESİ İÇİN ANLAŞMAYA VARDILAR”

Liderlerin arkadaşça ve yapıcı bir atmosferde geçen bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Eide, bugünkü toplantıda, liderlerin bundan sonraki sürece dair bir ortak metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Liderlerin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için mevcut durumu gözden geçirdiğini ifade eden Eide, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin, bütün konularda karşılıklı öneri sunmayı tamamladıkları konusunda fikir birliğine vardıklarını bildirdi.

Eide, liderlerin bugüne kadar büyük iş yaptığını fark ederek ikinci aşamanın tamamlandığını ve bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.

Liderlerin sonuç alıcı birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını ifade eden Eide, erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından her iki tarafta da eş zamanlı referanduma gidilmesi hususunda çalışılması yönünde de liderlerin anlaştıklarını belirtti.

“KAZAN KAZAN” DÜŞÜNCESİYLE REFERANDUM

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Güney Kıbrıs Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri görüşmede, sonuç alıcı müzakerelere geçme kararı aldıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, önemli başlıkların müzakere masasında tartışılıp, görüşüleceğini, karşılıklı “al-ver” ve “kazan-kazan” düşüncesi içerisinde referanduma gitme yolunu açma gayreti içinde olacaklarını kaydetti.

“YAPICI”

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in de hazır bulunduğu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bugünkü görüşmesiyle ilgili ilk değerlendirmesi “yapıcıydı” oldu.
“Yapıcı bir görüşme oldu” diyen Anastasiadis “Zaten, bugünkü kabul edilemez durumun aşılması için özlü diyaloğa girmemiz gerek. Şimdi Sayın Eroğlu’nun müzakere masasındaki tavrının ne olacağını görmek istiyorum” ifadesini kullandı.

(tak) 

 

Bu haber toplam 1661 defa okunmuştur