1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BİR ÖLÜM, ÜÇ HAYAT
BİR ÖLÜM, ÜÇ HAYAT

BİR ÖLÜM, ÜÇ HAYAT

Kıbrıs’ta ilk kez gerçekleştirilen kalp naklinin ardından normal servise alınan 49 yaşındaki Veli Çelik, YENİDÜZEN’e konuştu, kalbini taşıyanla ilgili duygusal sözler söyledi: ​​​​​​​“Kendisi artık yok ama kalbi bende yaşayacak”

A+A-

Devrim DEMİR

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde ilk kez 17 Nisan tarihinde gerçekleştirilen kalp naklinin ardından, ikinci kez hayata merhaba diyen Veli Çelik önceki gün yoğun bakım servisinden normal servise alındı.

Başarılı bir operasyon ile yeniden doğduğunu ifade eden iki çocuk babası Çelik, operasyonunda emeği geçen tüm doktorlara ve kendisine yeniden hayatı bağışlayan verici kişinin ailesine teşekkür etti.

Yaşadıklarını gözleri dolu dolu anlatmaya çalışan Veli Çelik, 3 yıl önce kalp yetmezliği sorunu ile mücadele etmeye başladığını son 3 aydır ciddi sağlık sorunları ile boğuştuğunu ve nakil sırası beklediğini anlattı.

 

“Ben de sağlıklı organlarımı bağışlayacağım, kim bilir bende birine can verip yeniden umut olacağım. Bana verilen kalbi ömür boyu yaşatacağım, vericinin ailesi ile tanışmak istiyorum. Öyle mutluyum ki bir çocuğun yolda bulduğu bir şeker, çok istediği bir yemişi bulmak gibi bir mutluluk yaşıyorum. Herkese çok teşekkür ederim”
Veli Çelik

“Kaybettiğim zamanı yeniden yaşamak istiyorum”

Uzun soluklu bir ameliyatın ardından, yeniden hayat bulan Veli Çelik, “Operasyondan önceki halimi düşünüyorum çok yorgun ve bitkindim. Birkaç gün önce yeniden dünyaya geldiğimi anladım, nefes alıyorum, yorulmuyorum. Hastaneden çıkınca, kaybettiğim zamanı yeniden yaşayacağım. 3 yıldan fazla bir zamandır kalp yetmezliği ile boğuşuyordum, üç ay önce nakil sırasına alınmıştım. Kısmet böyleydi, bir can gitti onun kalbi bana geldi” dedi.

vc.jpg

Çelik: “Ben de organlarımı bağışlayacağım”

Çok karışık duygular içinde olduğuna değinen Çelik, bir yandan hayata tutunmanın mutluluğunu yaşarken, bir yandan da kaybedilen genç bir insanın üzüntüsünü yaşadığını kaydetti.

“Ben de sağlıklı organlarımı bağışlayacağım, kim bilir bende birine can verip yeniden umut olacağım. Bana verilen kalbi ömür boyu yaşatacağım, vericinin ailesi ile tanışmak istiyorum. Öyle mutluyum ki bir çocuğun yolda bulduğu bir şeker, çok istediği bir yemişi bulmak gibi bir mutluluk yaşıyorum. Herkese çok teşekkür ederim” dedi.


 


OPERASYONA GİREN DOKTORLAR NE DEDİ?

 

Lefkoşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Operatör Doktor Hasan Birtan:

“Kalp nakli ameliyatları da bundan sonra rutine girecek”

hasan-birtan.jpg

 “Kalp nakli, adaya gelip, açık kalp ameliyatlarına başladıktan sonra içimde olan en büyük tutkuydu. Bir gün bu ülkede, açık kalp ameliyatının ardından, bu nakli yapmayı istemiştim. Çalıştık, durmadık, inandık… Açık kalp nakli yapacağımızı söylediğimizde ne yazık ki meslektaşlarımız bile bu durumu ‘KKTC’nin uzaya çıkması’ olarak gördü. Ama bunu başardık. Bu başarı, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin başarı… Önce ben inandım, sonra onları da inandırdım. Hayal olan kalp nakillerini, ülkeye getirdik. Bu yüzden kendi adıma çok mutluyum. Kalp nakli ameliyatları da bundan sonra rutine girecek. Bundan sonrası için kalp yetmezliği olan hastalara büyük umut olacak. Şu anda son dönem kalp yetmezliği yaşayan 20’e yakın hasta var.

 

Lefkoşa Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Çağın Zaim: 

“Bir kişiyi kaybettik, hayata dair 3 kişiyi kazandık. 2 böbrek, 1 kalp nakli gerçekleştirdik”

cagin.jpg

“Halkın dikkatini çekecek nokta, vericilerin artmasıdır. Vurgulanması gereken nokta da budur. Bu işler, verici çıkarsa yapılabilir. İnsanlar biraz daha sağduyulu, duyarlı olması gerekiyor. Bir kişiyi kaybettik, hayata dair 3 kişiyi kazandık. 2 böbrek, 1 kalp nakli gerçekleştirdik. 2 hasta diyalizden kurtuldu. Kalp nakli olan hastamız da evinden çok hastanede yatıyordu. Yeni kalbiyle yeni hayata başlayacak. Hem sevenlerine, hem sevdiklerine yeni bir hayat bağışlamış oluyor.

Ekibimiz, bu işleri fazlasıyla yerine getirebilecek potansiyelde. Ameliyatların, nakil bekleyen hastalara umut olmasını istiyoruz.”

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Op. Dr. Ozan Emiroğlu:

“Büyük bir organizasyonla başardık”

ozan.jpg

“Yetmezlik grubu, dünyadaki en sık ölüm nedenidir. En yaygın hasta grubudur. 2 ayda bir eğitimlere gidip, geldik. 12 senedir bu proje üzerinde çalışıyorduk. Sonunda bir hayali gerçekleştirdik.

Kıbrıs şartlarında neler yapılabileceğini gösterdik. Birçok kişi, kalp nakillerine de karşı gelir. Bu şartlarda sorun varken, nakilin gerçekleşebileceğine inanmadılar. Bu bizim için umut oldu. Kalp naklinin gerçekleşmesi, neler yapabileceğimizi göstermek açısından da önemliydi”

 

Lefkoşa Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Mehmet Arıkbuka:

“Sağlık adına yeniliklerin peşinden koşacağız”

mehmet-arikbuka.jpg

“Ülkemizde sağlık adına bu denli güzel şeylerin yapılması, bizi gururlandırdı. Dünyadaki her türlü yeniliği, Kıbrıs’ta yaparak halka sunmak bizi onurlandırdı. Aldığımız eğitimin karşılığını halkımıza bu denli güzel hizmetlerle vermenin haklı gururunu yaşıyoruz. İnsan hayatı değerlidir. Organ bağışına önem verin, organlarınızın başka bir vücutta yaşaması hem sevaptır hem de umuttur. Sağlık adına yeniliklerin peşinden koşmaya devam edeceğiz.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190429121313.jpg

Bu haber toplam 7635 defa okunmuştur
İlgili Haberler