Bir İLK

Bir İLK

Ülkemizdeki ilk ‘organ nakli’ uygulaması bu hafta içerisinde gerçekleşiyor.

A+A-

 

• Ülkemizde Ekim 2014 yılında Meclis’ten geçen Organ Yasası olarak da bilinen İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasası’nın ardından ilk organ nakli Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde bu hafta gerçekleşiyor.

• Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, ilk organ naklinde 22 yaşındaki genç hastaya canlı böbrek nakli yapılacak.

• Nakil öncesi bugün son toplantıyı gerçekleştirecek olan doktor ekibi, ameliyatın gününü belirleyecek.

YENiDÜZEN Haber Merkezi

Ülkemizdeki ilk ‘organ nakli’ uygulaması bu hafta içerisinde gerçekleşiyor.

27 Ekim 2014 yılında “İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile İlgili Kuralları Düzenleyen Yasası’nın Meclis’ten oybirliği ile geçmesinin ardından ilk uygulama bu hafta içerisinde Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yapılacak. 

İlk kez yapılacak olan organ nakli 22 yaşındaki bir hastaya uygulanacak. Nakil ile hastaya ‘canlı böbrek nakil’ edilecek.

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, doktor ekibinin bugün yapacağı toplantının ardından ameliyat günün kesinleşeceği öğrenildi.


YASAYA GÖRE ORGAN NAKLİ’nin KURALLARI:

ORGAN NAKLİ NEREDE YAPILACAK?

1- Devlet Hastaneleri
2- Yeni Yasa'ya göre müracaat yapan ve gerekli tüzüğe göre Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı özel sağlık kurumları ( Eski yasanın tanıdığı organ nakli izinleri iptal edildi )

"ORGAN NAKLİ' KİMLER YAPACAK?

1- Kuzey Kıbrıs'ta büyükelçiliği olan ülkelerin vatandaşları, kendi ülkeleri Etik Kurulu'nun da izin vermesi durumunda organ nakli değerlendirmesine alınacak
2- Kuzey Kıbrıs'ta Büyükelçiliği olmayan ülkelerin vatandaşları hiçbir koşulda organ bağışı yapamayacak ya da organ alamayacak.
3- Kuzey Kıbrıs'ta iki yılı aşkın ikamet eden ülke vatandaşları istisnai organ nakli yaptırabilecek.

KİMLER ORGAN BAĞIŞI YAPABİLECEK?

1- KKTC vatandaşları arasında 4'üncü derece dahil kan bağı ya da eşi ( sıhri) üzerinden akrabalık bağı olanlar.
2- Eğer KKTC vatandaşı alıcı ya da vericinin kan veya sıhri akrabalığı yoksa Etik Onay Komitesi'nin araştırması ve onayı sonucu bir başka yurttaşın organ bağışına izin verilecek
3- Organ alıcı ya da vericiden birinin KKTC'de vatandaşı olmaması durumunda, 3'üncü dereceye kadar kan ve sıhrî akrabalık varsa ve 2 yıl Kuzey Kıbrıs'ta ikamet ediyor ya da evli ise organ nakli yapılabiliyor


TİCARİ OLARAK YAPILAMAYACAK!

• Organ bağışında alıcı ya da verici arasında hiçbir koşulda para ilişkisi olmayacak.

SÜRE SINIRI KALDIRILDI

• "Organ ticareti"ni engellemek amacıyla organ naklinin özel hastanelerde 5 yıl boyunca yapılmasını engelleyen madde ise Yasa'nın son şeklinden çıkarılmıştı.

Bu haber toplam 1922 defa okunmuştur