1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bir camiye hangi olanağı tanıyorsanız bir cemevine de bu olanağı tanıyın”
“Bir camiye hangi olanağı tanıyorsanız bir cemevine de bu olanağı tanıyın”

“Bir camiye hangi olanağı tanıyorsanız bir cemevine de bu olanağı tanıyın”

Alevi Kültür Merkezi’nin Geleneksel olarak her yıl düzenlediği Aşure Etkinliği dün yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

A+A-

Fehime ALASYA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Alevi Kültür Merkezi’nin Geleneksel olarak her yıl düzenlediği Aşure Etkinliği dün yapıldı. Yoğun katılım ile gerçekleşen etkinlik, henüz inşaat halinde olan ve tamamlanamayan merkezi binada gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, ilk sözü Alevi Kültür Merkezi Genel Başkanı Metin Kaya aldı.

Etkinlikte Zakir Mehmet Bakır Kuzu’dan Deyiş’ler yer alırken, Semah Grubu’nun yaptığı Semah Dönümü de güne büyük renk kattı.

Aşure dağıtımının yapıldığı günde, makbuz karşılığı bağış da toplandı.

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, Mağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, CTP Gazimağusa milletvekilİ Ferdi Sabit Soyer, CTP Milletvekilleri ve Parti Temsilcileri de düzenlenen günde yerini aldı. 

“Bir camiye hangi olanağı tanıyorsanız bir cemevine de bu olanağı tanıyın”

Alevi Kültür Merkezi Genel Başkanı Metin Kaya’nın ardından Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da etkinlikte kısa bir konuşma yaptı.

Serdar Denktaş’ın ardından son sözü alan konuşmacı ise Alevi Kültür Merkezi Pir Önderi Hasan Kılavuz oldu.

Kılavuz, yaptığı konuşmada 12 imam orucundan, aşurenin bağlayıcılığına, Alevilerin yaşadığı bazı sorunlara yer verdi.

Alevilerin bazı sorunlarının kangrenleştiğine değinen Kılavuz, Cemevi’nin tamamlanması için gerekli girişimlerin sonlanması ve hemen hayata geçmesi temennisinde bulundu.

“Bir camiye hangi olanağı tanıyorsanız bir Cemevi’ne de bu olanağı tanıyın” diyen Kılavuz, Alevi olan bir köye cami yapılması veya Alevi olan bir köye cami görevlisi gönderilmesi gibi bazı uygulamaların yanlış olduğuna değindi.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı müfredatında derhal değiştirilmesi gereken ve Alevileri zor durumda bırakan uygulamalar olduğuna değinen Kılavuz, devletlerin tüm dinlere eşit davranması gerektiğini  ifade etti.

ferd.jpg

Alevi Kültür Merkezi’nin Genel Başkanı Metin Kaya etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

Sevgili canlar Yası Matem oruçlarımızın neticesinde gerçekleştirdiğimiz Aşure Lokmamıza hepiniz hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum...

Değerli canlar cemevi ve kültür kompleksimizde üçüncü aşure lokmamızı gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki yıllarda da bu kararlılığımızı ve cemevimize olan bağlılığımızı inancımıza olan sadakatımızın savunucusu olacağız.

Sevgili canlar kendi imkan ve olanaklarımızla bu aşamaya getirdiğimiz cemevimizin bundan sonraki aşamalarını tamamlanabilmesi için bütçeden kaynak ayrılması yönünde yaptığımız talepler hükümetimiz, başbakan yardımcısı ve maliye bakanımızın da özverili çalışmalar neticesinde kaynak konulmuştur. Öyle umuyorum ki kısa bir süre zarfında yapımına başlanacaktır. Aleviler için odamızda atılan bu olumlu adımdan dolayı alevi toplumu adına sayın başbakanımıza, sayın maliye bakanımıza ve her türlü desteği veren siyasi partilerimize ve başkanlarına huzurlarınızda çok teşekkür ederim.

Değerli canlar yetkililerimizin ülkemizde yaşayan farklı inanç gruplarının farklı kültür mozaiklerinin dil din ırk renk mezhep ayrımı yapmadan ülkemizde yaşayan bütün bireylerin toplumların ülkemizin yasal anayasal hukukun kuralları çerçevesinde laik demokratik sistem korunarak bireylerin hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarak korunmalıdır. Bu hak en doğal haktır. Uluslararası insan hakları beyannamesinde de açık olarak belirtilmiştir.

 

“Öyle umuyorum ki sayın yetkililerimizin bu taleplerimizi değerlendirip yapılan yasaların KKTC’de yaşayan bütün inançlara cevap verecek seviyeye getirilir”

Ülkemizde yaşayan bütün toplumların mutlu ve güçlü olabilmesi için kültür sanat spor çağdaşlık ve eğitim ve sağlıkta reformlar yapılmalı çok kültürlülüğün bir zenginlik olduğunu benimsemeliyiz. Bütün bu değerleri benimseyen adadaki aleviler olarak cemevlerimizin ve inancımızın kabul görmesini yasalarla cemevlerimizin inanç yerlerimizin olduğunu tanımlanması diğer inanç ve mezheplere verilen hakların alevi toplumuna da verilmesi en büyük talebimizdir. Öyle umuyorum ki sayın yetkililerimizin bu taleplerimizi değerlendirip yapılan yasaların KKTC’de yaşayan bütün inançlara cevap verecek seviyeye getirilir.

Ne güzel söylemiş pirimiz HÜNKAR HACI BEKTAŞ-İ VELİ; “Gelin canlar bir olalım iri olalım diri olalım..” Hepinizi saygıyla selamlar aşkı niyazlarımı sunarım.”

al1.jpg

al3.jpg

Bu haber toplam 4184 defa okunmuştur