1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Binler, Hrant Dink için yürüdü
Binler, Hrant Dink için yürüdü

Binler, Hrant Dink için yürüdü

Binler, Hrant Dink için Taksim'den Agos'a yürüdü

A+A-


Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilişinin 8. yıldönümündeki anma etkinliklerine katılan binlerce kişi Taksim Meydanı’ndan Osmanbey’deki Agos gazetesine yürüdü. Halaskargazi Caddesi üzerindeki yürüyüşün ardından saat 15’te Agos’un önündeki tören başladı.
Anma için gelenler, “Yüzleşin! Hrant’la, soykırımla!” yazılı pankartın arkasında toplandı. Sekiz yıldır her 19 Ocak’ta yapılan anmalarda ilk kez “soykırım” ifadesi pankartta yer almış oldu. Anmaya gelenler arasında Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da bulunuyordu.
Yürüyüş sırasında anons aracından, askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden Sevag Balıkçı’nın yanı sıra, Ceylan Önkol ve Gezi’de hayatını kaybedenlerin isimleri de söylendi.
Kobani ve Roboski’de öldürülenler de yine kürsüden anılanlar arasındaydı.
Agos’un önünde Dink’in vurulduğu yerde her yıl olduğu gibi çiçeklerle donatılmış bir köşe vardı. Buradaki Hrant fotoğrafının altında ise ölüm tarihi olarak 2007 yerine 1915 yazılıydı.
“Buradayız Ahparig” yazılı pankartın asılı olduğu Agos gazetesi önündeki törende Hrant Dink’in vurulduğu 15.05’te saygı duruşunun ardından yazar Murathan Mungan konuştu.
Mungan konuşmasında Hrant Dink için “Bu topraklarda yaşayan insanların bu konuyu her yönüyle konuşarak, birbirlerini tanıyarak, birbirlerinin hikayelerini dinleyerek, birbirlerinin acılarını anlayarak, birbirlerine değerek, dokunarak, zamanla bu sorunu barışçıl bir çözüme kavuşturabileceğine inanıyordu. Böylelikle resmi hafızaların yerini, artık sivil hafızaların alacağını ümit ediyordu” dedi. Mungan’ın konuşmasının ardından Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve ondan sonra Gülsüm ve Sami Elvan Agos gazetesinin penceresinden gelenleri selamladı ve anma sona erdi. Bu arada, cinayet soruşturması kapsamında, dönemin Trabzon istihbarat şube müdürlüğü amirlerinden olan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, tutuklandı. Doğan Haber Ajansı'na göre Demir "İhmalle davranışla kasten insan öldürmekle" suçlanıyor. (BBC Türkçe, T24)

Bu haber toplam 1724 defa okunmuştur