1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bina, kitap, öğretmen eksiği ile zil çalacak
Bina, kitap, öğretmen eksiği ile zil çalacak

Bina, kitap, öğretmen eksiği ile zil çalacak

2018-2019 eğitim ve öğretim yılı, okul binaları, kitap ve öğretmen eksikliği ile başlayacak.

A+A-

Salih ARICI

2018-2019 eğitim ve öğretim yılı, okul binaları, kitap ve öğretmen eksikliği ile başlayacak.

Eğitim çevreleri artan öğrenci nüfusunu karşılayabilmek için yeni okullar ve mevcut okullara ek binalar ihtiyacına işaret ederken, binaların ve yeni okulların yapılması için açılan ihaleye ilginin az olması, bu yılın da bu anlamda eksiklikle başlayacağını ortaya koydu.

 

Bakanlık Müdürü Eraslan:

“Döviz yüzünden ihalelere giren olmadı ve okul yapımı askıda kaldı”

Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Adnan Eraslan, dövizdeki yükselme nedeniyle ihalelere katılım olmadığını ve yeni okul ve ek derslik yapımlarının askıda kaldığını belirtti.

Eraslan, “Biz yeni okul yapım ve mevcut okullara ek bina sorununu gideremeyeceğiz. Döviz yüzünden ihalelere giren olmadı ve okul yapımı askıda kaldı. Çocukların sokakta kalmaması için bizde kendi önlemlerimizi aldık okullara dağıtacağız. Okullara bizde yardım ederek gelerek, üstesinden gelmeye çalışacağız bu durumun. Biz mali olanakların verdiği konuşlarda ihalesiz yapılabilecek binaları yapıyoruz” diye konuştu.

 

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: Türkiye’den eğitime destek durdu

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil “Eğitim Bakanlığı Balabayıs’taki okulları tamir etti. Yeni okul binası içinde proje üstünde çalışılıyor. Lefkoşa ve Yeni kente yeni okula ihtiyaç var. Türkiye’den eğitimle ilgili verilen belli bir miktarda destek verilmez oldu” şeklinde konuştu.

 

Öğretmenlik sınavı okulların açılmasından sonra…

Okulların açılmasına 2 hafta kala okullardaki eksik kadrolar tamamlanmış değil. Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK)’nun yeni öğretmen istihdam için gerçekleştireceği sınav, okulların açılmasından 4 gün sonra yapılacağı için okullar açılmadan kadrodaki öğretmen açığı da giderilemeyecek.

 

KTOEÖS Başkanı Eylem: Okullar 35 öğretmen eksikliği ile açılacak

Konuyla ilgili konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem “Okullarda öğretmen, müdür, müdür muavini, bölüm şefi gibi kadro eksiklikleri var. Bu sene öğretmen ihtiyacının altında bir münhal açıldı ve okullar 35 öğretmen eksikliği ile açılacak. KHK sınavın 22-23 Eylül’de yapılacağını ilan etti.

Ancak okullar 18 Eylül’de açılacak ve dolayısıyla bu sene okullar eksik öğretmen kadrosu ile açılacak” diye konuştu.

 

Bakanlık da öğretmen atamalarının gecikeceğini doğruladı

KTÖS Genel Sekteri Şener Elcil ise, “KHK öğretmen istihdamı için yapacağı sınavı 22-23 Eylülde yapıyor. Bu geç bir tarih. Şu an ilkokullarda toplam 56, ortaokullarda ise 124 yeni öğretmene ihtiyaç vardır. Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan görüşmelerde bize yılda 360 istihdam yapılmasını öngördüğünden ve bu konuda uyguladığı ambargodan dolayı 360 öğretmenden fazla istihdam yapılamıyor. Bunun yerine TC bize öğretmen kisvesi altında kişiler gönderiyor ve bu kişiler burada misyonerlik yapıyor. Üstelik burası yurt dışı sayıldığı için bu gelen kişiler çifte maaş alıyorlar” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Adnan Eraslan da, “Esas sıkıntı öğretmenlerde olacak. Öğretmen ataması gecikecek” şeklinde konuştu.

 

Döviz okul kitaplarını da vurdu

Döviz kurlarındaki yükseliş okul kitaplarındaki basımı da olumsuz etkiledi. Kitap basımı için açılan ihaleye de ilginin az olması öğrencilere kitapların geç dağıtılmasına sebep olacak.  Konuyla ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Adnan Eraslan “Bu dövizin değer kazanması elimizi ayağımızı bağladı. Kitap defter basımında bizi sıkıntıya soktu. Bu sorunu başka kaynaklardan çözmeye çalışıyoruz. Çünkü döviz yüzünden ihaleye katılım olmuyor. Şu anda piyasada kâğıt sıkıntısı var. Bunlar dövizin yaratığı teknik sorunlardır” şeklinde konuştu.

 

“Bazı sınıfların kitapları halen basılamadı”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise “Kitap ihalesine geç çıkıldı. Bazı sınıfların kitapları halen basılamadı. Dolayısıyla bu yılki eğitim ve öğretim dönemi eksik kitap sorunu ile başlayacak” diye konuşurken KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise “Türkiye Cumhuriyeti kitap basımı için verdiği parayı da durdurduğundan dolayı bu yıl kitap basımının ihalesine geç çıkıldı. Kitapların ancak ekim ayı içerisinde tamamlanması mümkün olacak. Kırtasiyede ise Döviz yüzünden ve TL’nin Döviz karşısında değer kaybetmesinden kitap kırtasiye işi ile uğraşan kişiler ihaleye başvurmadı. Dolayısıyla kitap defter gibi ihtiyaçlar alınamadı. Eğitim bakanlığı bunları çözmeye çalışıyor” dedi.

Bu haber toplam 2958 defa okunmuştur