1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Biden ziyaretinin perde gerisi
Biden ziyaretinin perde gerisi

Biden ziyaretinin perde gerisi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Kıbrıs temaslarının perde gerisinde Maraş'la ilgili yoğun girişimlerin olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Mert ÖZDAĞ
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Kıbrıs temaslarının perde gerisinde Maraş'la ilgili yoğun girişimlerin olduğu ortaya çıktı. Liderlerle ayrı ayrı görüşen Biden'in temaslarında Maraş'la ilgili uzmanlardan oluşan bir heyetin 'fizibilite raporu' hazırlaması yönünde fikir teatisinde bulunuldu. Genel olarak güven yaratısı önlemler üzerinde çaba harcamayı kabul eden Kıbrıslı liderlerin Maraş'ın imara açılması için çalışma başlatılması konusunda çıkmaza girdiği öne sürüldü.
Kıbrıs Rum tarafı, Maraş kentiyle ilgili hazırlanması ön görülen fizibilite raporu için Türk tarafının  Maraş kentine sadece Kıbrıslı Türk uzmanların girmesinde ısrar ettiğini belirtti.
Sadece Türk uzmanların Maraş’a girerek inceleme yapması ve rapor hazırlamasına karşı çıkan Rum tarafı iki toplumdan oluşan bir heyette ısrar ediyor.

Mertkan Hamit: Türk tarafı, çekilmesi olası fotoğraflardan çekiniyor

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in Ledra Palace'taki sivil toplum örgütleri ile görüşmesine Mağusa İnisiyatifi adına katılan Mertkan Hamit, Biden’le yaptığı kısa görüşmede Maraş konusunu konuştuklarını söyledi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Hamit, Biden'e kendi örgütlerinin görüşlerini anlattığını kaydederek Maraş ve Mağusa'nın bütünlüklü bir proje ile liman ve suriçini de kapsayacak şekilde açılmasını arzuladıklarını anlattı.  Biden'in Mağusa İnisiyatifi'nin bu duruşunu bildiğini belirttiğini ifade eden Hamit,  Biden’in kendisine “Bütün desteğim sizinledir” dediğini kaydetti.
Maraş'la ilgili uzmanlardan oluşan bir heyetin 'fizibilite raporu' hazırlaması hakkında Kıbrıslı Rum müzakereci Mavroyannis’le görüştüğünü anlatan Mertkan Hamit, Mavroyannis'in Türk tarafının Maraş’a girecek kişilerin Kıbrıslı Rum olmasını istemediğini söylediğini ifade etti. “Mavroyannis’le yaptığım görüşmede Mavroyannis, Türk tarafının Maraş’a girecek ekipte Kıbrıslı Rum olmasını istemediğini söylediğini anlattı” diyen Hamit, Kıbrıs Türk tarafının çekincesinin Türk Silahlı Kuvvetler’den (TSK)  kaynaklandığının açıkladığını belirtti. 
TSK’nın Maraş’a girecek ekipte “Avrupalı olsun, Türk olsun ama Rum olmasın” görüşünde olduğunun bilindiğini kaydeden Mertkan Hamit bunun sebebinin bölgede çekilecek fotoğrafların ileride “negatif propagandaya yol açabilecek olması”  olarak gösterildiğini kaydetti. “Belli ki Türk yetkililer Maraş’ta söz konusu ekibin çekeceği fotoğrafların sorun olabileceğini düşünüyorlar” diyen Hamit, kendilerinin Maraş ve Mağusa’nın çözüme yardımcı olarak büyük bir etki olacağını düşündüklerini ifade etti.

Bu haber toplam 2941 defa okunmuştur
Etiketler : ,