1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bibliotheque Restaurant /Bar/Cafe
Bibliotheque Restaurant /Bar/Cafe

Bibliotheque Restaurant /Bar/Cafe

Bibliotheque Restaurant /Bar/Cafe

A+A-

 

Zekai ALTAN

Lefkoşa’nın merkezindeyiz. Patronum araştırmacı-yazar ve arkeoloji duayeni Tuncer Bağışkan abimiz ile birlikte. Yeni basılacak kitabımda noksan olan bir konu. Ve Lefkoşa’nın merkezinin bulunduğu noktada tabelada asılı plaketi okuduk ve fotoğrafını çektik.  1987 yılında surlariçi Lefkoşa’nın ölçümünü yapan G. Hykle, kent merkezinin, meydanın güneyindaki Necmi Avkıran’ın eski dükkânının bulunduğu yer olduğunu belirlediğinden dükkânın köşesine bakır bir levha monte edilmiştir. İngilizce olan levhadaki yazının tercümesi şöyle:
“Kuyumcular Sokağı No: 49’daki bu tabelayı okuduğunuz sırada surlarla çevrili eski Lefkoşa şehrinin merkezinde duruyorsunuz demektir. Bu noktadan Lefkoşa’nın çevresindeki 11 burcun her birine uzaklık tam olarak yarım mil veya 804 metredir. G. Hykle 1987”. Levhanın da üzerinde ayrı bir levha “Bibliotheque”. Bu da buradaki bir restorantın levhası. Burası bandabuliya’nın hemen yanındaki sokak. Ve rast gele bu restorantı gördüm. İşletmecisi Erdoğan bey ve oğlu Yücem. Erdoğan abi de ünlü futbolcularımızdan. Geç tanıştığım için de Kıbrıslı olarak kendimden utandığımı söyleyebilirim. Bugüne kadar bu bölgede yani Bandabuliya bölgesinde böyle bir yatırım olduğunun bile farkında değildim. İçeri girip burayı gezdik. Bir ön inceleme yaptım. Hayran kaldığımı söyleyebilirim. Bu yatırımı yapanları kutlamak gerekir. İnanılmaz bir yatırım. Hem de ülkenin KKTC’nin bulunduğu bu koşullar içerisinde. Özellikle de Bandabuliya bölgesinin canlanmasında çok önemli bir yatırım. Buralarının daha çok canlanması gerekir. İlk imaj, burası kültür ve tarih kokar. Mekan ile bütünleşen bir konsept. Bu mekanı yorumlamak iki makaleye ancak sığar. Ve kısa bir süre sonra kardeşim Ali Savaş Altan, değerli dostlar Cenk Diler ve Avukat Muhabbet Mevsimler ile burada buluştuk. Aynı zamanda işini bilen ve çok önceden tanıdığım bir turizm personelini gördüm. Oldukça başarılı olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Ve burada olması da bana göre ciddi bir avantaj. Birgül. İşini çok seviyor ve özveri ile sevgi ile yapıyor.

TARİH, KÜLTÜR VE LEZZETLERİN BİRLEŞTİĞİ BİR MEKAN

Mekan oldukça büyük. İki milyon dolara mal oldu. 1350 metre kare. Sokak arası özel bir alan yaratıldı. Üzeri şemsiyeler ile örtülü. Tavanı yaratıldı. Görüntüsü çok hoş. Buraya da yakıştı. Zemin katı oldukça geniş. Bar ve yemek salonu. Dekorason antik ve etnografik eşyalar ile düzenledi. Üst kat ve teras ayrı bir güzellikte. Lefkoşa’nın o tarihi ile adeta kucaklaşırsınız. Bu haftaki yorumumuz bu mekanı anlatmaya yetmez. Gidip görmeniz gerekir.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü kartı oldukça kaliteli. Kuralına göre hazırlandı. Genelde a la carte mönü. Favorim olanlardan steak ve lahos balık siparişi verdik. Ana yemek öncesi acılı ezme, çakızdes ve beyaz peynir servisi yapıldı.  Pizza da ayrıca servis edildi. Hoşsohbet derken ana yemek servisleri yapıldı. Steak garnitürü sote edilmiş sebze, patates kızartması ve sosu ile. Lahos balığı da filet olarak ızgaralandı. Aynı garnitürler. Yemekler çok lezzetli. Kıvamında pişirildi. Kardeşim Ali balığı çok beğendiğini ve buraya özellikle tekrar geleceğini söyledi. Puanı tam. Cenk bey de buraya ilk geldiğini ve hayran kaldığını ve bu yatırımı takdir ettiğini dile getirdi. Muhabbet bey de aynı görüşte. Ben de aynı görüşleri paylaştım. Servis de kaliteli. Birgül de güleryüzü ile servisi yaptı. Yazdığım gibi bu mekan birkaç kez farklı lezzetleri ve ortamı ile de yazılabilir. Bu mekanı mutlak görün, servisinden lezzetlerine kadar tadın. Bandabuliya bölgesine yakışan bir yatırım. Mönüsü o kadar geniş bir yelpazeye sahiptir ki bir makalede yorumlamak mümkün değildir. Bu makalemizde biraz da mekanın özelliklerinden bahsetmek gerekirdi. Gidin ve tadın. Öneririm.

TEL: 0392 444 33 00 – 0533 833 71 65
ADRES: MİTHAT Paşa Sok. No. 7 / Surlariçi -LEFKOŞA

Bu haber toplam 4744 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 271. Sayısı

Adres Kıbrıs 271. Sayısı