1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Besim: “Her yıl 500 yeni kanser hastası”
Besim: “Her yıl 500 yeni kanser hastası”

Besim: “Her yıl 500 yeni kanser hastası”

Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Odası kanser haftası kapsamında “Ulusal Kanser Kontrol Paneli” gerçekleştirdi

A+A-

Sağlık Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Tabibler Birliği Odası (KTTBO) 1 – 7 Nisan Kanser Haftası kapsamında “Ulusal Kanser Kontrol Paneli” gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, moderatörlüğünü Oda Başkanı Dr. Cemal Mert yaptığı panel önceki gün KTTBO Konferans Salonu’nda yer aldı.

Panel, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ile KTTBO Başkanı Filiz Besim’in açılış konuşmalarıyla başladı ve ardından panele geçildi.
İki oturumla gerçekleşen panelde; Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Onkoloji Enstitüsü’nün ‘Kanser Vizyonu ‘ele alınarak sunumlar yapıldı.

Gülle: “Kansere yönelik çalışmalarda ciddi ilerlemeler katettik”

Sağlık Bakanı Gülle panelin açılışında yaptığı konuşmada, ülkede bir yıl öncesine göre kansere yönelik çalışmalarda ciddi ilerlemeler katedildiğini vurguladı.

Gülle; “sistemi daha iyi kurgulayabilirsek, organizasyon yapabilirsek, çok hızlı yol alabileceğimize inanıyorum. Ülkede, bir yıl öncesine göre kansere yönelik çalışmalarda ciddi ilerlemeler kat ettik. Onkoloji Merkezi’nin yapılması konusunda da ciddi yol aldık. Kanserle bütünlüklü bir mücadele verilmesi yönünde gerekli çalışmaları başlattık” dedi.

“Kanser her boyutuyla düşünülmesi gereken bir hastalık”

Kanserin, hastalıkların en karmaşık olanı, en ağır seyreden ve her boyutuyla düşünülmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

“Birçok iş aynı anda yapılabilir”

Yıllarca sağlıkta önemli bir planlanmanın olmadığı ve sürdürülebilir olmayan bir sistemle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bakan Gülle, “hızlı hareket, temkinli, doğru mesajlar vererek, birçok işi aynı anda yapmaya çalışmamız gerekiyor” dedi.

Gülle, birlikte çalışılması halinde çok hızlı ilerleme kaydedileceğine inandığını da belirtti.

“On yıl sonrası planlanarak hareket ediliyor”

Sağlıkta yeniden yapılanma için yola çıktıklarını belirten Bakan Gülle, artık 10 yıl sonrasını planlayarak hareket ettiklerini ifade ederek, daha hoşgörülü, daha yapıcı ve mutlaka sorumluluk alarak hareket etmek gerektiğini belirtti.

Ulusal Kanser Dayanışma Kurulu

KTTBO Başkanı Filiz Besim ise devlet, sağlık ve hasta örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin güçlerini birleştirerek, ‘Ulusal Kanser Dayanışma Kurulu’ kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Kanser devlet politikası şeklinde ele alınmalı

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Kanser Savaş Birimi oluşturulmasının gerekliliğini de işaret eden Besim, kanserin artık devlet politikası şeklinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Filiz Besim, 800 civarı kayıtlı kanser vakası olduğuna işaret ederek, her yıl 500 kadar yeni hastanın da bu sayıya eklendiğini ifade etti.

----------------------------------------


Korkmazhan: “Kıbrıs’ın Kuzey’i kanserde dünya üçüncüsü”


Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, her yıl 600 kişinin kansere yakalandığını, ülkenin kanserde dünya üçüncüsü olduğunu iddia etti.

BKP Genel Sekreteri Korkmazhan yaptığı açıklamada, hükümetin kanser konusunda gerekli önlemleri almadığını ileri sürerek, bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı.

Kansere yakalanma nedenlerini, ‘yüzde 90 beslenme ve çevresel etkenler’ olarak ifade eden Korkmazhan, “Soluduğumuz havadan, içtiğimiz suya, yediğimiz sebze ve meyveye varıncaya kadar her gün çok sayıda kanserojene maruz kalıyoruz. Ülkede ciddi bir denetimsizlik bulunmaktadır” dedi.
Yurtdışından ithal edilen gıda maddeleri, sebze ve meyvelerin zehirli olabileceğini belirten Korkmazhan, ülkede denetlemeye tabi olmayan tarım ve üretim gerçekleşmekte olduğunu savundu.

Her yıl tarımsal üretim için 200 ton kimyasal ilaç, 25 bin ton suni gübre ithal edildiğini, dünyada yasaklanan bir çok tarımsal zehir ve asbestli ürünün halen piyasada bulunabildiğini iddia eden Korkmazhan, tarımsal üretimde kimyasal kullanımının tamamen terk edilmesi gerektiğini savundu.
“Gıda alanındaki mafyalaşma ve kaçakçılık ortadan kaldırılmalıdır” diyen Abdullah Korkmazhan, Gümrük kapılarındaki denetimlerin arttırılması, ülkeye girecek olan her türlü ürünün öncelikle sağlık testine tabi tutulması, gerekli yasaların süratle çıkarılması, gıda denetimi gerçekleştirecek bağımsız bir kurumun oluşturulmasını talep etti.

Korkmazhan, “Kısa vadede elektrik santralleri bacalarına filtre konulmalıdır. Orta vadede ise yılın 12 ayı güneş gören bir ülke olarak fueloil ile elektrik üretimine son vermeli, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi için gereken projeleri hayata geçirmeliyiz. Bu şekilde sağlıklı bir hava yanı sıra ucuz elektrik enerjisini de sağlayabiliriz” dedi.

 

(tak)

Bu haber toplam 1322 defa okunmuştur