1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Berova: Türkiye'ye uyum göstermek sıkıntı yaşatmaz
Berova: Türkiye'ye uyum göstermek sıkıntı yaşatmaz

Berova: Türkiye'ye uyum göstermek sıkıntı yaşatmaz

Berova: Saat konusu ciddi polemik edilmektedir. Gerçekçi yaklaşımlar pek gözükmüyor. Türkiye’nin yaptığı uygulamaya, uyum göstermek bir sıkıntı yaşattırmaz.

A+A-

Ayşe Güler

 

SAAT: 10.55

Berova: Türkiye’nin yaptığı uygulamaya uyum göstermek sıkıntı yaşattırmaz

Erhürman’ın ardından kürsüye çıkan Eğitim Bakanı Özdemir Berova saat konusunda ciddi polemik yaratıldığını savundu.

Berova, şöyle konuştu: Saat konusu ciddi polemik edilmektedir. Gerçekçi yaklaşımlar pek gözükmüyor. Türkiye’nin yaptığı uygulamaya, uyum göstermek bir sıkıntı yaşattırmaz.

CTP Milletvekili Doğuş Derya ile Berova’ya yerinden soru sordu.

Zaman zaman sorusu kesilen Derya, Berova’ya tepki gösterdi.

‘Bu karar ekonomik koşulları planlanarak mı yapıldı, Türkiye’ye ‘şirin görünmek’ için mi bu kararı aldınız?” diye sordu.

Berova da cevaben ‘Yaz saati ile ilgili alınan kararı ekonomik ve sosyal olduğu için verdik. İdeolojik olarak alakası yoktur’ dedi.

Bu sırada CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de Berova’ya konuyla ilgili soru sordu.

“Yapılan uygulama yürürlükteki yasaya aykırıdır. Bakanlar Kurulu, kafasına göre saatleri değiştirmek gibi bir yetkisi yoktur. Aykırılık tespit edildiğinde, hukuk devleti gibi mi davranacaksınız. Ekim ayı sonunda uygulamaya devam mı edeceksiniz?” diye sordu.

Berova’da cevaben “konunun hukuki durumuna bakacağız, arkadaşlar arasında değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

CTP Milletvekili Özdil Nami ise gerekli incelemeler yapıldıktan sonra konuyla ilgili yasaya uyulup, uyulmayacağını sordu.

Berova da “Tek başımıza böyle yapacağız diyemeyiz. Erhürman’ın konuşmasından sonra hem partim hem de Hükümet içerisinde bu konuyu gündeme getireceğim. Mevzuatta böyle düzenleme yapılması gerekiyorsa, gereği yapılacaktır” şeklinde konuştu.


 

SAAT: 10.40

CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman: 'Uygulamasanız da bir mevzuat var'

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında konuşan Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman ‘yaz saati’ uygulamasını eleştirdi, konuyu yargıya taşıma sinyali verdi.

Erhürman, Hükümet’in halkın taleplerini dikkate almadan hareket ettiğine vurgu yaparak, “Ülkede hala mevzuat var, uygulamamanıza rağmen bir yasa var. Bu yasa sizi bağlıyor. Bir de bu konuda anomali yaratıp, bizi mahkemelerde koşturmayın. Bunların sonuçlarına Bakanlar Kurulu’nda kim oturuyorsa hepsi katlanacak ” dedi.

Erhürman’ın konuşmasından önemli satırbaşları:

Yaz saati uygulaması meselesi geçtiğimiz yıldan beridir gündem oluşturuyor. Bu yıl ne olacağıyla ilgili karmaşa yaşandı.

Hükümet sıralarından yaz saati ile ilgili ‘geçen yıl ne yapıldıysa, bu yıl da aynısı yapılacak’ denildi. Bir gazetecinin sorusu üzerine ise ‘Eğer Türkiye’de değişirse, burada da değişecek’ denildi. TC’de yakın zamanda bu konuyla ilgili mahkeme kararı çıktı, bu karar bile KKTC’de ne olacak tartışmalarını gündeme getirdi.

Ülkede 7 Ocak’ta seçime gidiyoruz. Halkın ülkeyi kimin yöneteceğini belirlemesi için seçim yapacağız. Türkiye’deki yargı mercilerinin alacağı karara göre yönetimdeki süreçler belirlenecekse ayrı hükümete gerek yoktur.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararların zaman zaman Meclis’te öğrendiği herkesin malumu. İrade ortaya koymayacaksanız, halkın ihtiyaçlarına, çocukların uyanacağı saatlere, okul yollarına düşeceği saate ‘irade sergilemenize gerek yok.

Hükümet olarak siz ülkeyi yönetemiyor olmanız bir yana ülkeyi yönettiğinize dair iddianızdan da vazgeçtiniz demektir. Defalarca konuşulmasına, geçen yıl yaşanan hazin bir olayın ardından, rapor hazırlayın, hava koşulları, yol koşulları, saatlerindendir dememize rağmen hiçbir noktada hükümet sorumluluk, rapor ortaya koymadı. Bugün itibariyle o kazanın üzerindeki tartışma ve soru işaretleri devam ediyor.

Böyle bir olayın yaşanma ihtimali karşısında gereken tavrı sergilemiyor.”

“12 yıl sonra KARAR İPTAL EDİLDİ”

“Yaz saati uygulamasıyla ilgili 2004 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı var. Bakanlar Kurulu diyor ki belli bir dönem yaz saati, belli dönem kış saati uygulanacak. Kararda ülkemizde de Avrupa ülkelerinin uyduğu saatler olacak deniliyor.

Ancak Hükümet 29 Eylül 2016’da bir Bakanlar Kurulu kararı üretiyor, 12 yıl sonra 2004 yılındaki karar iptal ediliyor, yaz saati uygulaması SÜREKLİ KILINARAK, uygulamanın Başbakanlığın hazırlayacağı genelge ile duyurulmasına karar veriliyor.

Neden? Çünkü Türkiye’de bu yönde karar alınıyor, buradaki Hükümet de orada alınan kararı buraya bildirmekle yükümlü sanki…

“Anomali yaratıp, bizi mahkemelerde koşturmayın”

“Hükümet bir an önce halkın ihtiyaçlarını, taleplerini, çocukların durumunu tınmadınız. Çok büyük bir rahatlıkla, ‘ben böyle yapacağım’ demeyi marifet bildiniz. Ülkede hala mevzuat var, uygulamamanıza rağmen bir yasa var. Bu yasa sizi bağlıyor. Bir de bu konuda anomali yaratıp, bizi mahkemelerde koşturmayın. Bunların sonuçlarına Bakanlar Kurulu’nda kim oturuyorsa hepsi katlanacak ”

 

 

Bu haber toplam 2623 defa okunmuştur
Etiketler : ,