1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Berberlerde 'tatil' tartışması
Berberlerde tatil tartışması

Berberlerde 'tatil' tartışması

YENİDÜZEN, 17 berberle 'Pazar günleri kapatma' konusunu görüştü, ortaya 'çok görüşlü' bir tartışma çıktı. Kimi berber 'Pazar günleri kapalı kalsın, bu sayede ailemize vakit ayırabiliyoruz' derken kimileri ise 'Perşembe tatil olsun, Pazar iş çok' yorumunu

A+A-

Ayşe GÜLER

Bakanlar Kurulu’nun berber ve kuaför salonu olarak faaliyet gösteren işyerlerinin çalışma saati ve günleriyle ilgili düzenlemesi, sektörde ‘tartışma’ yarattı.
Berberlerin bir kısmı özellikle ‘Pazar günü kapalı’ uygulamasına tepki gösterirken, bir kısmı da ‘iyi oldu’ yorumunu yaptı.
Kimisi ‘Pazar günleri kapalı kalsın, bu sayede ailemize vakit ayırabiliyoruz’ derken, kimisi de ‘Perşembe tatil olsun, Pazar en yoğun günümüz, böyle bir lüksümüz yok’ dedi.

Düzenleme neydi?
Berber ve Kuaför Salonu olarak hizmet veren işyerlerinde hafta içi perşembe günü için kapanış saati saat 13.00.
Berber (erkek kuaförü) salonlarının pazar günleri kapalı olacak, kuaför salonları (kadın kuaförleri) ise, Pazar günleri saat 13.00’ten sonra faaliyet gösterecek.
İşyerlerinin kapanış saatlerini 1 Nisan-30 Eylül arası olan yaz döneminde saat 21.30, 1 Ekim-31 Mart arası olan kış döneminde ise saat 20.30.

Dinlenme hakkı ve sosyal yaşamlarına katkı amacıyla
Düzenleme, berberlik ve kuaförlük mesleğini icra eden esnafın dinlenme hakkının korunması ve sosyal yaşamlarının düzenlenmesine katkıda bulunulması amacıyla yapılmış, 11 Ağustos tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti.
İlgili bakanlık, özel ihtiyaçların gelişmesi durumunda; önceden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracaat edilmesi ve müracaatın Bakanlıkça uygun bulunması koşuluyla, berberlerin pazar günleri, Bakanlık tarafından verilecek izinde belirtilecek saatler arasında çalışabilmelerinin mümkün olacağını da duyurmuştu.

---------------------------------------------------------------------------------

Berberler ne dedi?

Abdulkerim Eğer(Special Man Barber Shop çalışanı) : Haftanın iki günü dükkanların kapalı olması adil değildir. Müşteriler, özellikle Pazar günleri berberleri tercih ediyor. Berberler Birliği bizimle fikir alışverişinde bulunmadı. Kendi kafalarına göre bir karar aldılar. Bizim en yoğun günümüz Pazar’dır  ve o gün de kapalıyız.

Taha Budunur (Rifat Gürkan Kuaför’ün sahibi ) : Berberler Birliği’ndeki yöneticilerle görüştük. Pazar günleri kapalı, diğer günlerin de açık olmasını istedik. Pazar günü dükkanının kapalı olmasından dolayı memnunuz.  Çünkü ailemize vakit ayırabiliyoruz. Benim açımdan hiçbir problem yok. Müşteri de zamanla bu duruma alışacaktır.

Ahmet Tunç (Ayyüz Kuaför çalışanı ): Alınan karardan memnun değiliz. Pazar günü yerine Perşembe gün tam gün kapalı olmasını istiyoruz. Pazar günü çalışmamız için izin verilmesini istiyoruz. Haftanın bir gününü kapalı olması bizim için daha uygundur. Berberler Birliği bize bu karar hakkında görüşümüzü sormadı. Ayda 8 gün çalışmama gibi bir lüksümüz yoktur.

Uğur Sürünür (Uğurlu Eller Berber Salonu sahibi):  Pazar günü yerine Perşembe günü dükkanların kapalı olmasını istiyoruz. Alınan karardan memnun değiliz. Pazar bizim en yoğun olduğumuz gündür.

Ahmet Çelik (Kanki Kuaför sahibi ): Alınan karara saygı duyuyorum. Bu karardan memnunuz. Çünkü, bu sayede berberlerin çalışma saatlerinin bir düzene girdiğini düşünüyorum. Ailemize bu sayede daha çok vakit ayırabileceğiz. Perşembe çok sorun değil, ancak Pazar günü kapalı kalmasını istiyorum.

Ahmet Asi (Misi Barber Shop çalışanı ): Pazar gününün kapalı olması sebebiyle aileme daha fazla vakit ayırabiliyorum. Verilen karardan memnuniyet duyuyorum. Ancak yasaya uymayanlar var. Devlet kontrolleri biraz daha arttırmalı ve karara uymayanlara yaptırım uygulamalı.

Yusuf Yöney (Emeza Erkek Kuaförü çalışanı ): Bakanlar Kurulu’nun aldığı karardan memnun olanlar arasındayım.  Bu sayede aileme vakit ayırabiliyorum, hayatım bir düzene girdi. Ancak sigorta ve vergiler de çalışma gününe göre 22 gün üzerinden olmalıdır.  Şu anki çalışma şartları benim için uygundur. Bazı kesimler ortalığı karıştırmak istiyor. Bu yüzden de olaylar büyüyor.

Rauf Tosun (Palmiye Erkek Berberi ustası ): Karara şiddetle karşı çıkıyorum. 3-5 kişi istiyor diye tüm berberlerin kapatılmasının saçma olduğunu düşünüyorum. Herkesten görüş alınmalıydı. Pazar gün çalışmamak bizi etkiledi. Müşteri sayımız azaldı. Kadın kuaförleri çalışıyor, biz oturuyoruz. Ortada büyük bir eşitsizlik var.. Dükkandaki eleman sayılarının fazladır. Devlete olan tüm ödemelerimizi günü gününe yapıyoruz. Bakanlık derhal bu kararını askıya almalı.

Kamil Racioğlu (Kamil Berber Dükkanı’nın sahibi) :Çalışma saatlerinin düzenlenmesini en başta ben istiyorum. Bu karar berberler için faydalıdır. Bu sayede aileme ve eşine vakit ayırabiliyorum. Ortada büyük bir bilgi kirliliği var. Bu kirliliği en yakın zamanda durduracağız.


Salih Ulaş (Ulaş Kuaför sahibi): Söz konusu yasadan memnunum. Berberler Birliği’nde Asbaşkan olarak görev alıyorum. Bu kararın alınmasını en çok ben istedim. Yasadan memnunum. İnsanlar bu sayede ailelerine vakit ayırıp sosyalleşebilecek. Ben zaten yıllardır bu sistemde çalışıyorum.

Mehmet Şafak (Şafak Berber sahibi ): Yasayı ilk uygulayan dükkan biziz.  Ancak hiç kimse yasaya uymuyorum, bu durumda beni rahatsız ediyor. Herkes yasaya uymalı. Haftada iki kapalı olması fazla. Bir gün kapalı olmamız yeterli.

Mahmut Bilgili (Wax Barber Shop çalışanı) : Pazar gün kapalı olmak istemiyoruz. O gün en yoğun olduğumuz gündür. Berberler Birliği’nden kimse bize bir şey sormadı. Berberler Birliği kendi başına iş yaptı. Pazar günümüz bize geri verilsin. Ancak eğer herkes bu yasaya uyacaksa biz de uyarız. Bir dükkan açık diğer dükkan kapalı olacaksa buna karşıyız.

Ecevit Sadeli (Eco Berber sahibi ): Ben 25 yıllık berberim. Eskiden de Kıbrıs’ta böyle bir yasa vardı. Bu yüzden alınan karardan memnunum. Bu düzeni son yıllarda bozdular. Biz bozulan düzenin eskiye dönmesini istiyoruz. Bu sayede ailemize vakit ayırabiliyoruz. Ben yıllardır zaten şu anki gibi çalışıyorum. Yasa kalksa da yine bu şekilde çalışmaya devam edeceğim.

Mustafa Şişik (She Hair and Design çalışanı ): Yasadan memnun değiliz. Pazar günü en yoğun olduğumuz gündür. Böyle bir uygulama yanlıştır. Berberlerin Pazar günü açık olması gerekiyor. ayrıca Berberler Birliği benimle fikir alışverişinde bulunmadan böyle bir karar alması da yanlıştır.

Ayhan Yumuşak (Moon Han çalışanı):  Eski yasa bizim için daha uygundu. Yeni çalışma saatleri yüzünden müşterileri kaybetmeye başladık. Ayrıca ayda 22 gün çalışıyoruz ancak 30 gün üzerinden sosyal sigorta yatırıyoruz. Bu da haksızlıktır. Berberler Birliği’nden bize değişiklik ile ilgili hiçbir talep gelmedi.  Bize sorulmadan hareket edildi.

Kamil Kanlı (Kamsel Berber sahibi): Alınan karara karşıyım. Berberlik özel bir sektördür. Devletin böyle bir yaptırımı yapması haksızlıktır.  Pazar günü berberlerin en yoğun günü olduğu gündür. Berberler Birliği bize sormadan 25 kişinin aldığı bir kararla böyle bir karar aldırttı. Bizim çok masrafımız var. Giderimiz çok. Haftada iki gün oturma gibi bir lüksümüz yok.

Faruk Özdemir (Faruk Özdemir Hair Club sahibi):  Yasadan memnun değilim. Bu karar beni etkiledi. Bir erkek için Pazar gün berbere gitmek büyük bir keyiftir. Pazar günü insanların boş günü ve o günde kendine vakit ayırıyor. Berberler Birliği bizden fikir talep etmedi.

Bu haber toplam 13183 defa okunmuştur