1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Beraat ettiler
Beraat ettiler

Beraat ettiler

Mağusa’da 2 yıl önce işyeri önüne Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açarak “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum” diyen ve mahkemelik olan sanık Koray Başdoğrultmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel hakkında verilen karar belli oldu...

A+A-

Gamze PİR BAYKUR

Mağusa’da kendi işyeri önünde 2013 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açarak “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum. Benim bayrağım budur” diyen ve Radyo Mayıs’a bağlanarak KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözler sarf ettiği gerekçesiyle mahkemelik olan Koray Başdoğrulmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel hakkında verilen karar dün belli oldu. “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma”, “İthali lisan” ve “KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü gösteride bulunma” davalarından 21 Mayıs 2015’te Mağusa Kaza Mahkemesi’nde itham edilen ancak davaları kabul etmeyerek duruşmaya giden sanık Koray Başdoğrulmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel her 3 davadan da beraat etti.


Toroslu: “İddia Makamı tanıklarının şahadetleri emarelerle çelişkilidir...”
 

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanık Koray Başdoğrultmacı ile Çinel Sinem Sünel aleyhine getirilen 1. davanın Fasıl 154 madde 188’e aykırı “uygunsuz tavır ve harekeret” suçu olduğunu anımsattı.  İddia Makamının 1. dava için ilk nazarda davaya konu yerin umumi bir yer olduğu ve iş bu umumi yerde sanıkların huzursuzluk çıkaracak şekilde davrandıklarını ispat etmesi gerektiğini belirten Toroslu, 1. davada, sanıkların Mağusa’da umumi bir yer olan 15 Ağustos Bulvarı 46/A adresindeki iş yerine ait binanın ön yüzüne 2 adet, kaldırım üzerine 1 adet Kıbrıs Cumhuriyeti bayraklarını astıklarının yer aldığının görüldüğünü dile getirdi.

İddia Makamının tanıkları sanıkların iş yerleri üzerine astıkları bayrağın özel mülkleri dahilinde olduğunun farkında olup mahkemeye verdikleri şahadet sırasında “bizim sıkıntımız kaldırım üzerinde bulunan bayrağa ilişkindir” şeklinde beyanda bulunduklarını ifade eden Toroslu, savunmanın ise kaldırım üzerinde olduğu söylenen bayrağın kaldırım üzerinde olmadığı, sanıkların özel mülküne dahil bir yerde olduğu ve bununla birlikte konu yerde kaldırım sayılabilecek bir yapının bulunmadığını ileri sürdüğünü söyledi.

Toroslu, İddia Makamı tanıklarının üçüncü bayrağın yola sıfır konumda kaldırım üzerinde bulunduğunu söylediğini, ancak bu yönde İddia Makamının mahkemeye emare olarak sunduğu görüntülerden yalın bir şekilde üçüncü bayrak olarak nitelendirilen bayrağın yola sıfır vaziyette durmadığının açıkça görüldüğünü belirterek, bu anlamda İddia Makamının tanıklarının  şahadetleri, sunulan emarelerle çeliştiğini açıkladı.

İddia Makamının yine mahkemeye olay yerinin fotoğraflarını emare olarak sunduğunu anımsatan Toroslu, konu fotoğraf albümünde sanıklara ait iş yeri önünün gerisi ve ilerisinin yerden yüksekliği olan, siyah ve beyaz olarak ayırıcı bir şekilde boyanan ve ilk nazarda kaldırımı işaret eden bir yapının olduğunu ancak işyerinin önünde böyle bir yapının bulunmadığının görüldüğüne dikkatleri çekti.

“Bayrak açmak suç değil...”

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanıkların kendilerine ait iş yeri önüne Kıbrıs Cumhuryeti bayrağı asmasının herhangi bir yasa tahdında yasaklanmadığını belirtti. Kararında KKTC Anayasasının 24. maddesine de değinen Toroslu, Anayasanın 24. Maddesine göre herkesin düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahip olduğunu ve kimsenin düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını belirterek, düşünce suçunun olmadığını açıkladı.

Sanık Koray Başdoğrultmacı’nın “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum. Benim bayrağım budur” sözlerini söylemesinin huzursuzluk yaratacak bir davranış olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Toroslu, İddia Makamının, sanıkların ilk nazarda huzursuzluk çıkaracak davranışta bulunmalarını ispat edemediğini ve suç unsurunun yerine gelmediğini vurguladı. Sanıkların aleyhlerine getirilen “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma” davasından sanıkları müdafaya çağırmayı gerektirecek suç unsuru ile ilgili şahadetin mahkeme huzurunda bulunmadığını belirten Toroslu, sanıkların beraat etmeleri gerektiğini açıkladı.

“Sanıkların itham edildiği suçlar “Vatan hainliği” suçundan daha hafif suçtur.”

Sanıklar aleyhine getirilen diğer bir davanın,  herhangi bir iyi niyet taşımaksızın yıkıcı bir niyetle gösteride bulunmak amacıyla yasalarla kurulmuş KKTC devletinin Cumhurbaşkanına hakaret etme ve KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü gösteride bulunmak olduğunu anımsatan Yargıç Ayşen Toroslu, 21 Haziran 2013 tarihinde sanıkların işyeri önünde gösteri yapıp yapmadıklarının değerlendirildiğinde sanıkların kendi iş yerleri önünde bayrak açması ve o esnada radyo programına katılmasının gösteri olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti

Başdoğrultmacı: “Var olmayanla kimseyi kandırmasınlar...”

Mahkeme tarafından eşi ile birlikte suçsuz bulup beraat eden Koray Başdoğrultmacı artık Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı asmanın bir suç teşkil etmediğini ve bunun da insanın kendi kendini ifade edebilme özgürlüğü açısından, kendi düşüncesini ifade edebilme özgürlüğü açısından bir başarı olduğunu dile getirdi. Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağına karşı çıkan insanların da bayrak kullandığını söyleyen Başdoğrultmacı “Biz bayrakçı değiliz, Kıbrıslıyız. Neden bu bayrak Kıbrıs’ta özgür değil diye 2 sene önce eylemimizi bu şekilde gerçekleştirdik. Su aktı yolunu buldu. Ak koyun kara koyun belli oldu. Haklılığımızı  ispatlamıştır” dedi.

Bu haber toplam 2348 defa okunmuştur