1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Benzin'e 10, EuroDizel'e 5 kuruş zam
Benzin'e 10, EuroDizel'e 5 kuruş zam

Benzin'e 10, EuroDizel'e 5 kuruş zam

Maliye Bakanı Serdar Denktaş düzenlediği basın toplantısında, akaryakıt fiyatlarına uygulanacak zammı da açıkladı

A+A-

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dünya petrol borsasındaki artışın sonucu olarak 10’ar kuruş benzine ve gaz yağına, EuroDizel’e de 5 kuruş artış yapıldığını açıkladı. Denktaş, EuroDizel’deki artışın aslında 9 kuruş olması gerektiğini de söyledi.
Denktaş,  öğleden sonra saat 14:30’da yapılacağı açıklanan basın toplantısını “Başbakan ve Başbakan Yardımcısı ile acil görüşmem gerekti, özür diliyorum, görüşme sonrası gelip basın toplantısını yapacağım” sözleriyle 70 dakika gecikmeli düzenledi.
 

“Size gerçekleri anlatmak istiyorum”


Gazetecilerden özür dileyerek toplantıya başlayan Denktaş, “2018’in kaybedilmiş bir yıl olduğunu söylemiştik” diyen Serdar Denktaş, sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını söyledi. Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 2018 yılının zor bir yıl olacağına yönelik uyarılarını yineleyerek, bütçenin geçmesinin gecikmesi, yerel seçimler, Türkiye’deki seçimler, dövizde yaşanan dalgalanmanın etkisiyle sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Dövizde yaşanan dalgalanmadan doğan sorunların muhalefet tarafından hükümeti yıpratma amaçlı kullanıldığını söyleyen Denktaş, akaryakıt fiyatlarının belirlenme aşamalarını anlattı.

Son dönemde akaryakıt fiyatında düşüş ihtimali bulunmadığını, dövizin yükseldiğini söyleyen Denktaş, KKTC’nin civardaki 42 ülke arasında asgari ücret açısından 17’nci, akaryakıt fiyatı açısından ise üçüncü durumda olduğunu kaydetti.

Akaryakıt fiyatlarına baskılama yapıldığını söyleyen Denktaş, normal seyrine bırakılsaydı oluşan kaybı gidermek için akaryakıta 80 kuruş zam yapmak durumunda kalınacağını belirtti.

Denktaş, şöyle devam etti:

“Normal akışında bırakılsa 9’undan bugüne 8 kuruş benzine, 8 kuruş gazyağına, 9 kuruş euro dizele zam yapmamız gerekirdi, dizeldeki artışı benzine yedirmek suretiyle bu akşamdan itibaren 10’ar kuruş benzine 5 kuruş da eurodizele fiyat düzenlemesi yapılacak. Fiyat İstikrar Fonu’nu sıfırlasak da 21 gün sonra dövizde ve borsada artış olduğu müddetçe bu artış vatandaşa yansıyacak, bunun önüne geçmemiz mümkün değil”

Yüzde 40’a yakın gelirlerde kayıpla dövizdeki farkı en ucuz fiyatla vatandaşa yansıtmaya çalıştıklarını söyleyen Denktaş, “Bunun üzerinden politika yapmak duyarsızlıktır, sorumsuzluktur” diye konuştu.


Benzin ve gazyağına 10’ar kuruş, EuroDizel’e 5 kuruş

Akaryakıttan geçmişte % 45 fiyat istikrar fonu alındığını anlatan Serdar Denktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün bu pay % 15’e inmiştir, bunu baskıladık. Bu fonu tamamen sıfırlasak dahi akaryakıttaki artışı engellemek mümkün değildir. Son süreçte yaşanan gelişmelerle, dünya piyasası yeniden arttı. 10’ar kuruş benzine ve gaz yağına, EuroDizel’e de 9 yerine 5 kuruş artış yapıyoruz.”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dövizde % 29.5 artış olduğunu belirterek, gelirlerinden % 40 bir kayıpla piyasayı dengelemeye çalıştıklarını söyledi.
“Fiyat istikrar fonunu tamamen sıfırlasak dahi bu artışı engellemek mümkün değildir” diyen Denktaş, şu anki muhalefet de göreve gelse durumun değişmeyeceğini anlattı.

Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur
İlgili Haberler