1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bellapais’in gözü ‘arıtma’da
 Bellapais’in gözü ‘arıtma’da

Bellapais’in gözü ‘arıtma’da

Yüksek İdare Mahkemesi, davanın esasıyla ilgili duruşmanın 19 Aralık’ta görüşülmesini kararlaştırdı. Alınan karara göre daha önce Girne Belediyesi tarafından ‘izinsiz’ olduğu gerekçesiyle mühürlenen inşaatın yapımına dava sonuçlanıncaya kadar devam edilme

A+A-

800 yıllık Bellapais Manastırı çevresine başlatılan ‘Katı Atık Su Arıtma Tesisi’ inşaatına yönelik dava 19 Aralık’ta görüşülecek
 

Ayşe GÜLER

Tarihi Bellapais Manastırı’nın çevresinde başlatılan ve yargıya taşınan ‘Katı Atık Su Arıtma Tesisi’ projesi ile ilgili ara emri kararı kesinleşti.

800 yıllık manastırın doğu köşesinde başlatılan projeye yönelik ara emri taraflar arası varılan uzlaşma gereği Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülmeden kesinleşti, mahkeme 19 Aralık’ta davanın esasıyla ilgili duruşma yapılmasını kararlaştırıldı.

Girne Belediyesi tarafından mühürlenen inşaatın yapımına ise dava sonuçlanıncaya kadar devam edilmeyecek.

17 Kasım’da ‘geçici ara emri’ alınmıştı

Bellapais bölgesinde yaşayan bir turizm işletmecisi tarafından açılan davada 17 Kasım’da geçici ara emri kararı alınmış, proje inşaatı mahkeme kararının ardından Girne Belediyesi tarafından mühürlenmişti.

Hatırlanacağı üzere işletme sahibi, KKTC Başsavcılık’ı, Çevre ve Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Girne Belediyesi, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı aleyhine dava açmıştı.

Proje, TC Büyükelçiliği’ne bağlı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından finanse edilmişti.

Öte yandan konuyla ilgili görüşüne başvurmak için aradığımız Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli’ye ise ulaşılamadı.


Turizmciler tepki gösterdi

Arıtma tesisi projesine turizmciler tepki gösterdi, süreçle ilgili uzman görüşü alınması ve bilimsel rapor hazırlanması gerektiğine dikkat çekildi.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ile Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği gazetelere ilan vererek, yaşanan süreci eleştirdi.

Açıklamada, ülke turizmi adına markalaşmış bir eser olan Bellapais Manastırı çevresinin daha iyi korunması ve yıpratılmaması konusunda yapılacak her türlü geliştirme projesinde ciddi uzman görüşlerine başvurulması ve bilimsel raporlar ışığında hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.
Aksi takdirde tarihi esere telafisi olmayan tahribatların yaratılabileceğine dikkat çekildi.

----------------------------------------------


Boysan Boyra: ‘Dava sonuçlanıncaya kadar inşaat durdu’

Konuyu mahkemeye taşıyan turizm işletmecisi adına Avukat Boysan Boyra, Bellapais Manastırı’nın çevresinde yapımı başlanan ‘atık su arıtma tesisi’ projesi ile davanın esasının 19 Aralık’ta görüşüleceğini söyledi.

Ara emrinin netleşmesine yönelik dünkü duruşmada taraflar arasında uzlaşmaya varıldığını belirten Boyra, varılan uzlaşma gereği davanın esasının 19 Aralık tarihinde görüşülmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

YENİDÜZEN’e konuşan Boyra, dava sonuçlanıncaya kadar proje inşaatının durdurulduğunu dile getirdi. Boyra, konuyla ilgili KKTC Başsavcılık’ı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Girne Belediyesi, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı aleyhine dava açıldığını hatırlattı.


--------------------------------------------------------------


KITSAB Başkanı Orhan Tolun: ‘Tarihi doku bozulacak’

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Bellapais Manastırı yakınına inşa edilen Katı Atık Su Arıtma tesisine yönelik projenin içeriğini bilmediklerini, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Tolun, söz konusu arıtma tesisinin ‘alelacele’ hayata geçirmek istendiğini dile getirerek, bu proje ile Bellapais Manastırı’nın tarihi dokusunun zarar göreceğini savundu.

Bölge ile ilgili çıkartılacak master planı ile projenin hayata geçmesi gerektiğini ifade eden Tolun, arıtma tesisinin uzman görüşü ve bilimsel rapor olmadan yapılmaya başlandığını kaydetti.

Tolun, bölgenin 4 yıl sonra Girne Belediyesi kanalizasyona bağlanacağını dile getirerek, “herkes aklına geleni yapıyor. Bölge 4 yıl sonra kanalizasyona bağlanacak. Arıtma tesisi alternatif olarak başka bölgeye yapılabilirdi” dedi.

Bölge halkının endişe içerisinde olduğunu dile getiren Tolun şöyle devam etti: “ Bellapais Manastırı’nın hemen yanına arıtma tesisi kurma fikrini birlik olarak anlayamıyoruz. Arıtma sızıntı yaparsa, sorunu nasıl çözecekler? Ülkemizdeki arıtmaların bakımı tam anlamıyla yapılamıyor. Bölge kokuya boğulacak. Herkes endişe içerisinde”

Tolun,  projenin bütünsellik içerisinde hayata geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

----------------------------------------------------------------------------------------


Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü: ‘Uzman görüşü alınmalı, bölge halkıyla konuşulmalıydı'

Öte yandan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise projenin belediyeye sunulmadan önce Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin yanı sıra Şehir Planlama Dairesi, Çevre Koruma Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nda onaylandığını belirtti.

Projeye yönelik Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan çıkan ‘olumlu kararın’ Resmi Gazete’de yayınlandığını dile getiren Güngördü, bu aşamaya gelmeden önce proje ile ilgili uzman görüşü alınması gerektiğine dikkat çekti.

Güngördü, “Proje belediyeye sunulmadan önce birçok daireden onay aldı. Bu durumda belediyenin çokta yapacak bir şeyi kalmadı” dedi.
Proje hayata geçmeden önce bölge halkıyla bir araya gelinmesinin önemine değinen Güngördü, “Bu konuda mal sahibi ve dosya sahibi Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’dir. Daire atık suları temizlemek için çare aradı. Şu anda inşaatı yapılan yer, manastırın duvarının 18 metre ilerisindedir. Daha uzağa yapılmasıyla ilgili çalışma yapılmalıydı” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1878 defa okunmuştur