1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘BELİRSİZLİK VE ASKERLİK’ DÖNDÜRMÜYOR!
‘BELİRSİZLİK VE ASKERLİK’ DÖNDÜRMÜYOR!

‘BELİRSİZLİK VE ASKERLİK’ DÖNDÜRMÜYOR!

Eğitim için yurtdışında giden gençler geri dönmek yerine orada kalmayı tercih ediyor, sebep olarak ise ‘zorunlu askerlik, adadaki çözümsüzlük ve kısıtlı iş imkanları’nı gösteriyor…

A+A-

Erkan MINDIK

Kıbrıs’ın kuzeyinden çeşitli Avrupa ülkelerine eğitim almaya giden veya orada çalışmak için yerleşen Kıbrıslı Türk gençler, adaya geri dönmeye sıcak bakmıyor.
YENİDÜZEN'e konuşan gençler, yurtdışındaki imkanların çokluğuna işaret ederken, adadaki belirsizliğin kararlarına etki ettiğini de söylüyor.
Kimi eğitimini aldığı bölümün adada geleceğinin olmadığını söylerken, kimi ise adadaki ekonomik şartların geri dönmelerine engel olduğuna vurgu yapıyor.
Kıbrıslı Türk erkekler ise zorunlu askerlikten şikayetçi.
Birçoğu zorunlu askerlik yüzünden adaya dönmeye sıcak bakmadığını söylüyor, bir kısmı ise doktora yapıp, bedelli askerlik hakkını kazanmayı hedeflediğini ifade ediyor.

 

GENÇLER NE DEDİ? GENÇLER NE DEDİ?

g1-036.jpg

Doğuş Hürdoğanoğlu:
“Çünkü ülkemde yaşam standartları kötü…”

Bu yıl İskoçya’da bulunan Dundee Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği ve Yenilenebilir Enerji bölümünden mezun oldum ve yüksek lisans yapmak için yine İskoçya’da bulunan Glasgow Üniversitesi’ne başvurdum ve kabul edildim. Okulumu bitirdikten sonra Avrupa’da yaşamayı ve çalışmayı düşünüyorum çünkü ülkemde yaşam standartları kötü, zorunlu askerlik problemi var ve bunları çözemiyorlar. İnsanları adaya döndürmek için devlet de iyi şartlar sunmuyor.”

 

Buğra Marasalı:
“Ayrılmamın en önemli sebebi zorunlu askerlik”

“Yaklaşık 2 sene önce Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdim ve İngiltere’nin Londra kentine göç etmek zorunda kaldım. Burada bir kafede Barista olarak çalışmaktayım. Kuzey Kıbrıs’tan ayrılmamın en önemli sebebi zorunlu askerliğin olmasıdır. Orada kalıp 1 senemi askerlik yaparak harcamak yerine, burada kalıp para kazanmayı tercih ettim. Ayrıca yapmak istediğim mesleğin Kıbrıs’ta yeterince ciddiye alınmaması ve gerekli kursların adada bulunmaması, göç etmemdeki diğer sebep. Bir diğer etken ise, buradaki sağlık sisteminin ve eğitim şartlarının daha iyi olması. Ayrıca burada toplu taşıma olduğu için işe gitmek daha kolay.”

 

Dilan Othman:
“Ülkemiz birçok açıdan dünya standartlarının altında”

“Lisans eğitimimi Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünde bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimimi de İngiltere'nin Manchester kentinde tamamladım. Önümüzdeki ay ise İngiltere’de bir mühendislik danışma şirketinde işe başlayacağım. Yurtdışında yaşamak istememin birincil sebebi adamızda bulunamayacak projelerde çalışarak tecrübe edinmek. Tabii ki bu tecrübeleri ileriki yıllarda adaya dönüp burada kullanmak ve adamıza pozitif bir katkıda bulunmak beni daha çok sevindirir. Ülkemizin elimizde olan ve olmayan sebeplerden dolayı birçok açıdan dünya standartlarının altında olduğumuz aşikar.”

g2-032.jpg

Gizem Kumbaracı:
“Kıbrıs’a tatil yapmak, ailemi görmek için uğruyorum”

“Üniversitede Film ve Televizyon bölümünü okumak için İngiltere’nin Londra şehrine geldim ve mezun olduktan sonra da burada kalmaya karar verdim. Burada okumak istememin başlıca sebebi, sinema sektörünün Kıbrıs’ın kuzeyinde gelişmemiş olmasıdır. Şu an yemek fotoğrafçılarının yanında asistanlık yapıyorum ve İngiltere’de kalıp bu mesleği yapmak istiyorum. Kıbrıs’ın kuzeyine ise artık tatil yapmak, ada özlemimi gidermek ve ailemi görmek için uğruyorum.”

Yağmur Kalfaoğlu:
“Kıbrıs’ta kendimi geliştiremem”

“Eğitimimi İngiltere’de bulunan Surrey Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği okuyarak tamamladım ve Kıbrıs’ın kuzeyine dönmeyi şu anda düşünmüyorum.  Sebebi ise, Kıbrıs’ta kalırsam bölümümde kendimi yeterince geliştiremeyecek olmamdan ve yeterli değeri göremeyecek olamamamdandır. Kıbrıs’ın kuzeyindeki ekonominin her gecen gün kötüye gitmesi de aldığım bu kararda yeri büyük. Ayrıca Kıbrıs’ta yaratıcı olmaya çalışan birçok insanın önünün kesildiğini düşünmekteyim ve kendimin de bu durumdan etkilenmesini istemiyorum.”

 

Sıla Kayalp:
“Adanın güneyini tercih edeceğim”

“İngiltere’de okudum ve adaya yüksek lisans derecemi bitirip dönmeyi istedim fakat maalesef ki pişman olma yolunda ilerliyorum. Ailem olmasa artık beni Kıbrıs’a bağlayan bir şeyin olmadığı düşüncesindeyim. Özellikle adanın ekonomik olarak düşüşe geçmesi ve hayatın daha pahalı hale gelmesi, yurtdışında okuyan öğrencileri adadan uzaklaştırdı. Bu nedenle tekrardan doktora derecemi yapmak için İngiltere’ye gitmeyi düşünüyorum. Eğer doktora derecemi yapmak için kabul almazsam, adanın güneyini tercih edeceğim.”

g3-016.jpg

Berke Dağlı:
“Olası çözümü düşünerek bölümümü seçmiştim”

“Norveç’in Oslo şehrinde 3 senedir Denizcilik İşletmesi bölümünü okumaktayım. Bu bölümü seçerken, Kıbrıs’ta olası bir çözümde bölümün gelişeceğini ve Mağusa’da gelişmekte olan turizm aktivitelerini yakından takip edip, kendim projeler üretebilir miyim diye düşünmüştüm.  Fakat son zamanlardaki olumsuzluklardan tutun, zorunlu askerlik ve olası çözümün şu anda gerçekleşmemesi, benim de adaya dönme isteğimi sorgulamama neden oldu.”

Kamil Kamburoğlu:
“Bedelli askerlik hakkımı almaya çalışıyorum”

“İngiltere’de bulunan Salford Üniversitesi’nden geçtiğimiz yıl lisans programımı tamamlayarak mezun oldum.  Şu anda ise aynı yerde yüksek lisans yapıyorum. Ülkeme geri dönmeyi her zaman isterim ancak ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan dolayı şu anda bu düşüncemi değiştirdim. Ayrıca 1 yıl boyunca zorunlu askerliğin olması da böyle düşünmeme neden oluyor ve askerlik yerine ülkeme hizmet verme şansım olsaydı, bunu seve seve yapardım. Şu anda ise burada çalışıp veya eğitimime devam edip bedelli askerlik hakkımı almaya çalışıyorum.”

 

Ardıç Taşçıoğlu:
“Dönmek istesem bile ekonomik sıkıntılar, askerlik, çözümsüzlüğün devam etmesi ve yaşam standartlarının düşük olması beni düşündürüyor”

“Galler’de bulunan South Wales Üniversitesi’nde Organizasyon İşletmesi 2. Sınıf öğrencisiyim. Şu an için burada çok mutluyum ve adadan ayrılmayı seçtiğim için de çok memnunum. Okulumu bitirdikten sonra ülkeme geri dönmeyi düşünüyorum diye sorarsanız; belki okulum bittikten birkaç sene sonra dönmeyi düşünebilirim. Bölümümle ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde ciddi ve profesyonel anlamda iyi işler yapan yerler veya kişiler maalesef ki yok. Burada 4 sene işledikten sonra adaya gelip bedelli askerlik hakkını elde etmeyi de istiyorum. Bedelli yapmak istememin en büyük nedeni, 1 seneyi askerde harcamak yerine hayata daha erken atılma isteğimdendir. Okulumu bitirdikten sonra adaya geri dönmek istesem bile önüme ekonomik, askerlik, adada çözümsüzlüğün devam etmesi ve yaşam standartlarının düşük olması beni düşündürüyor. Umarım ki ben eğitimimi tamamlayana kadar bu sorunlar çözülür ve yüzlerce Kıbrıslı Türk genç göç etmek zorunda kalmaz.”

 

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-810.jpg

Bu haber toplam 7981 defa okunmuştur