1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Belediyeler yasası değişti
Belediyeler yasası değişti

Belediyeler yasası değişti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşüp, oy çokluğuyla kabul etti.

Komitenin tasarıya ilişkin raporun sunuşunun ardından ilk sözü TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı. Çakıcı, ülkede yaşanan krizin demokrasi ve halk tarafından çözülmesi gerektiğini söyledi.

Hükümeti “gelişigüzel-uyduruk” yasalar hazırlamakla suçlayan Çakıcı, “Doğru dürüst yasa getirin. Entrika yasalarıyla karşımıza geliyorsunuz. Önce çoğunluğu sağlayın” dedi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasına, Meclis’te Perşembe günü yaptığı konuşmanın BRT’de yayınlanmamasını eleştirerek başladı.

Belediyeler konusundaki icraatları da eleştiren Angolemli, yasal düzenlemeler yapılırken de partisel çıkarlar düşünülerek yapıldığını savundu. Belediye başkanlarının istediği kararları almasını sağlamak için böyle bir yasa hazırlandığını iddia eden Angolemli, “seçim amaçlı bu tip yanlışların” memlekete büyük zarar vereceğini ileri sürdü.

Başbakan Yardımıcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da konuşmasında, sadece DP-UG ve CTP-BG belediye başkanlarının değil, UBP belediye başkanlarının da belediyelerin verimliliğini artırmak için böyle bir değişiklik talebinde bulunduğunu söyledi.

Denktaş, belediye meclisi toplantılarında, özellikle nisap konusunda yaşanan sıkıntılara değinerek, DP-UG’nin önerisinin, belediye başkanının da nisaptan sayılmasına ilişkin olduğunu ancak önerinin komitede şekillendiğini belirtti. Denktaş, amacın belediyelerde verimliliği sağlayıp, hem çalışanların, hem de halkın mağdur olmasını önlemek olduğunu belirtti.

Serdar Denktaş, belediye meclislerinin ülkesel çıkarlardan çok bireysel çıkarlardan dolayı kilitlendiğinden böyle bir değişikliğin şart olduğunu söyledi. Denktaş, çağrı yapılmasına rağmen katılmayan üye konusunda “üyelikten düşürmenin” gündeme gelmesi ve partisel bir duruş sözkonusuysa, bunun açıklanması gerektiğini kaydetti.

Mehmetçik’te yaşanan sorunlara da değinen Denktaş, mahkemelerce haklılığı ispatlanan belediye başkanının, bireysel anlaşmazlıklardan dolayı kilitlendiğini ve çalışanların mağdur olduğunu söyledi.

TDP Milletvekili Zeki Çeler de konuşmasında, seçimlere 3 ay kala böyle bir değişiklik önermek yerine, belediyelerde usulsüzlük olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.

Belediye yönetimlerinde nisap sorunu yaşanıyorsa, bunun üzerine gidilmesi gerektiğini kaydeden Çeler, “Neden katılmadıklarını araştırın. Başkan da, belediye meclisi üyeleri de sizin adamlarınız. Eğer kişisel çatışmadan dolayı katılmıyorsa, tedbir alın” dedi. Çeler, yerel seçim öncesi yapılan ittifaklara da değinerek, önceliğin partiye değil, halka hizmet olması gerektiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, işlerin bütünlüklü olarak ele alınacağı bir düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Daha etkin ve yerinde yönetim anlayışını etkinleştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Uluçay, belediyelere daha fazla kaynak sağlama ve katılımcı bir yönetim oluşturma hedefli çalışmanın önümüzdeki günlerde gündeme geleceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Dilekçe Komitesi Başkanı Fazilet Özdenefe, Dilekçe Komitesi’nin Canan Sezenler’in dilekçesine ilişkin komite kararına Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'nun itirazına ilişkin raporu sundu.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel kurul 6 Mart’ta yeniden toplanacak.(tak)

Bu haber toplam 2227 defa okunmuştur
Etiketler :