1. YAZARLAR

  2. Meltem Sonay

  3. ‘Belediye boşluğunu’, yurttaş doldurdu
Meltem Sonay

Meltem Sonay

‘Belediye boşluğunu’, yurttaş doldurdu

A+A-

 

der-002.jpg

Açılması adına çalışmaları yıllar süren, açılalı da 15 günü aşkın süre geçen Derinya geçiş noktası için Mağusa’da henüz bir hazırlık yok.

İlk on günde 10 bin 90 kişinin giriş, 8 bin 322 kişinin de çıkış yaptığı geçiş noktasının yoğunluğu resmi verilere yansırken, giriş yapanların 4 bin 581’inin Kıbrıslı Rum, 3 bin 433’ünüse diğer ülke yurttaşları olması, ‘yabancı’ gelişinin çok olduğunu da ortaya koyuyor.

Öyle ki, Derinya geçiş noktasından Kıbrıs’ın kuzeyine geçenler, ‘yabancı oldukları’ bölgede Mağusa içine girme veya geçiş noktasına geri dönmede sıkıntı yaşıyor.

Maraşlılar, hemen her gün en az 3-4 kişiye, Mağusa’ya nasıl gidileceğini veya geçiş noktasına nasıl dönüleceğini anlatmak durumunda kalırken, Mağusa Belediyesi’nin henüz bölgeye bir ‘yön tabelası’ koymaması da dikkat çekiyor.

Bu nedenle geçiş noktasını kullananların yön bulmasına yardımcı olmak, bölge halkına kaldı, duyarlı yurttaşlar ağaçlara yön gösteren kağıtlar astı…

Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter yine kızacak ama; Mağusa için bu kadar önemli bir geçiş noktasının açılışında yer almayan Başkan, ne yazık görünen o ki, bu geçiş noktasını kullanımına da önem göstermiyor.

Hatırlayacağınız üzere daha önce bu sayfada, aynı gün, aynı saatlerde açılan geçiş noktalarından Aplıç’ta bizzat Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya tarafından organize edilen ‘şölen’e işaret etmiş, Derinya geçiş noktası açılırken Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter’in orada dahi olmayışını eleştirmiştim. Başkan İsmail Arter’in o gün, oradaki eksikliğini, ‘partisi ve şahsi görüşleri’ adına orada bulunan Belediye Meclis Üyesi Ulus Irkad doldurmuş, belediye adına zeytin fidanını almıştı.

Mağusa Belediyesi Başkanı Arter, aralarında ‘geçiş noktasının açılmasına yönelik çalışmalarda da görünmediğine ilişkin’ eleştirilerimi kabul etmediğini bildirmiş, o gün Başbakanlık’ta bir işi olduğu için açılışa katılamadığını iletmişti. Başkan’ın bu iletisi, bu sayfada yer de almıştı.

Üzücüdür, Mağusa’dan gelen haber ve fotoğraflar, belediyenin bu konudaki boşluğunu bu kez de yurttaşların kendi imkanları ile doldurma çabasında olduğunu ortaya koydu.


BİR HABER

Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele için  Avrupa’dan destek!

“Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasa Tasarısı”nı çalışan Meclis’in Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, bu kapsamda yürütülen çalışmada Romanya ve Polonya’dan gelen uzmanlarla buluştu.

Yasa Tasarısını çalışmak ve geliştirmek üzere gelen uzmanlar, AB müktesebatı ve kendi ülkelerindeki yasalar konusunda komite üyesi milletvekillerine bilgi verdi.
Uzmanlar, Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde, yolsuzluklarla mücadele etmek için izledikleri startejileri, çıkardıkları yasaları ve uygulama sonuçlarını aktardı ve komite üyelerinin sorularını yanıtladı. Mal beyanı ve yolsuzluklarla mücadele konusundaki deneyimlerini de örneklerle açıkladı.

Komite Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, AB Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda,  suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi ile yolsuzlukla mücadele konularında Avrupa'daki bazı örnekleri çalıştıklarını, çalışmaların devamının da geleceğini duyurdu, bu konudaki kararlılığını da ortaya koymuş oldu.

 


 

BİR TARTIŞMA- BİR YORUM

Sonu benzemesin!

ff-055.jpg

Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi Emirname Taslağı’nın ortaya çıkması ile başlayan tartışmalar alevleniyor…

İmar planı yürürlülüğe girinceye kadar koruma sağlaması amacıyla hazırlanan emirname taslağına ilk muhalefet, halka açık danışma toplantısında müteahhitlerce ortaya konmuştu.

Ardından Meclis’teki ‘muhalefet’ tarafından gösterilen karşıt duruşun, basına da yansımaları oldu.

Bazı sivil toplum örgütleri, uzman Şehir Plancıları, ‘plansız yapılaşmayla günden güne betonlaşan, ekolojisi, sulak alanları tahrip edilen Mağusa için gerçek anlamda doğayı, ekolojiyi, kenti koruyacak’ bir emirname taslağı gerekliliğine vurgu yaparken, plansız yapılaşmada boğulan Girne’ye işaret ediyor.

Bu konuda en çarpıcı iddialardan biri dün Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu’ndan geldi…

Refikoğlu, tüm bu tartışmalar sürer, emirnamenin yürürlüğe girmesi gecikirken, şimdiden söz konusu için 400 adet projenin vizede, yüzlerce projenin de Şehir Planlama Dairesi’nde hak kazanmak için sıra beklediğini ifade ederken, “Biraz daha oyalayın Girne gibi plan yapacak yer kalmayacak” diyor…
Dilerim, süreçleri ve yaşanan tartışmaları ile benzerlik gösteren söz konusu bölgenin sonu Girne’ye benzemez.


ALINTI: Bu ülkenin çok geliri var da, biz yatırım kalemine koymadık da başka yere mi koyduk? (Tufan Erhürman)

 

Bu yazı toplam 1659 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar