1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Beklenen oldu…
Beklenen oldu…

Beklenen oldu…

BRT Yönetim Kurulu dün sabah yaptığı toplantıda Müdür Mete Tümerkan’ı görevden aldı

A+A-

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun yazılı talebine rağmen hafta başında toplanmayan BRT Yönetim Kurulu dün sabah yaptığı toplantıda Müdür Mete Tümerkan’ı görevden aldı. İbrahim Özejder başkanlığında yapılan Yönetim Kurulu toplantısına Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi katılmazken, hükümetin Demokrat Parti kanadını temsil eden Hasan Hançerli’nin karar öncesinde toplantıyı terk ettiği öğrenildi. Başbakan’ın yazılı olarak ilettiği “görevden alma” talebini görüşen Yönetim Kurulu, katılan dört üyenin oybirliğiyle Mete Tümerkan’ın görevden alınmasını kararlaştırdı. BRTK Yasası’na göre kurum müdürü Başbakan tarafından atanıyor, ancak görevden alınabilmesi için hem Yönetim Kurulu, hem de Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Pazartesi günü BRT Yönetim Kurulu’na gönderdiği yazıyla BRTK Yasası’nın 12. Maddesi’nin 2’nci fıkrasına aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Mete Tümerkan’ın görevden alınmasını istemişti.

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özejder Başbakan’ın görevden alma talebi üzerine Yönetim Kurulu’nu Pazartesi akşamı toplantıya çağırmış, ancak nisap sorunu nedeniyle toplantı yapılamamıştı. Mete Tümerkan, UBP hükümeti döneminde Başbakan İrsen Küçük’ün talebi ve Yönetim Kurulu kararıyla görevden alınan Özer Kanlı’nın yerine atanmıştı.

Huzursuzluğun kaynağıydı

Görev süresinde özellikle basın örgütlerine ve basın kuruluşlarına uygulanan sansürlerle anılan Mete Tümerkan, Yönetim Kurulu başkanlarıyla da ters düşmüştü. BRTK Eski Yönetim Kurulu Erdinç Gündüz’ün görevden ayrılmasından sonra bu göreve atanan İbrahim Özejder ile de birçok konuda anlaşamayan Mete Tümerkan, yetkilerini aşarak Başkan ve Başkan Yardımcısı’nın olmadığı toplantılarda kararlar almıştı.  Mete Tümerkan’ın son icraatlarından biri de, aynı zamanda BRTK Yönetim Kurulu’nda Bay-Sen’i temsil eden Osman Kurt’un programını hiçbir gerekçe göstermeksizin yayından kaldırması olmuştu. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bu karara sert tepki gösterdiği ve Osman Kurt’un programa iade edilmesini talep ettiği belirtilmiş, ancak program Başbakan’ın talebine rağmen yeniden yayına konulmamıştı. Mete Tümerkan, Yönetim Kurulu’ndan habersiz sürekli yurt dışı gezileri ve hizmet alımları konusunda da eleştiri oklarını üzerine çekiyordu. Göreve geldiği günden itibaren Tümerkan’ın onlarca defa yurtdışına gittiği, ancak bağlı olduğu Yönetim Kurulu’na ve Başbakanlık’a bu ziyaretler hakkında bilgi vermediği iddia ediliyordu.
BRTK Yönetim Kurulu’nda temsilcisi bulunan sivil toplum örgütleri Bay-Sen ile Gazeteciler Birliği Tümerkan’ın bu tavırlarına defalarca tepki göstermişlerdi. Özellikle Gazeteciler Birliği’nin açıklamalarına açıkça sansür uygulaması, basın camiasında sert tepkilere neden olmuştu.  Medya Etik Kurulu da BRTK’nın Gazeteciler Birliği’ne açıkça sansür uyguladığını tespit ederek bu tutumu kınamıştı. Özel radyo ve televizyonlar da, ‘yayıncı kuruluşlara destek’ vermek yerine sorunları çözmeyen, böyle bir gayret içine girmeyen Mete Tümerkan’la mesafeli duruyordu. Tümerkan’ın görevden alınmasının ardından BRT Müdürlüğü’ne Koordinatör Mustafa Tosun’un vekalet edeceği öğrenildi. Tümerkan, Yönetim Kurulu kararı olmadan Tosun’u görevden almaya çalışmış, ancak bu girişiminde başarılı olamamıştı.
Bakanlar Kurulu, Mete Tümerkan’ın BRT Müdürlüğü görevinden alınması kararını onayladı.  Karar resmi gazetede de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu haber toplam 2204 defa okunmuştur