1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bedis davasında ara emri talebi görüşüldü
Bedis davasında ara emri talebi görüşüldü

Bedis davasında ara emri talebi görüşüldü

Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği ile birlikte bölgedeki bazı kadınlar Bedi’s Piknik Alanı’nda özel bir firma tarafından yapılan işlemlerin izinsiz olduğu gerekçesiyle dün ara emri talebiyle YİM’e başvurdu. Ara emri duruşması bugün yapıldı…

A+A-

Ayşe GÜLER

Bedi’s piknik alanının özel bir firmaya kiralanarak, yapılan işlemlerin izinsiz olduğu gerekçesiyle Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği tarafından Yüksek İdare Mahkemesi’ne açılan ara emri duruşması dün görüşüldü.

Yüksek İdare Mahkemesi Yargıcı Peri Hakkı huzurunda görüşülen dünkü duruşmada Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği Başkanı Hidayet Özerinç ile Şehir Plancısı, Anıtlar Yüksek Kurulu Belediyeler Birliği Temsilcisi Merter Refikoğlu dinlendi.

Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği Başkanı Hidayet Özerinç, Bedi’s piknik alanının özelleştirildiğini, ancak bu alanın 1. derece sit alanı olduğunu vurguladı, izinsiz olmasına rağmen bölgedeki yapılaşmanın devam ettiğini vurguladı. 

Şehir Plancısı, Anıtlar Yüksek Kurulu Belediyeler Birliği Temsilcisi Merter Refikoğlu ise

Salamis Harabeleri ile çevresinin tarihi ve kültürel olarak korunması gerektiğine değinerek, 1. derece sit alanı ilan edilen bölgede en küçük bir çalışmada dahi Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayının gerektiğini kaydetti.

Tanıkların ardından Avukat Ürün Solyalı, dava konusunun oldukça ciddi olduğuna değindi, bölgedeki işlemlerin izin alınmadan yapıldığına dikkat çekerek, durdurulmasını talep etti.

Yüksek İdare Mahkemesi Yargıcı Peri Hakkı ise tüm tarafların dinlenmesinin daha adil olacağı inancıyla ara emri duruşmasını dinlenmek üzere 7 Nisan Cuma günü saat 10.00’a ertelendiğini açıkladı.


Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği Başkanı Hidayet Özerinç:
İzin yok ancak yapılaşma devam ediyor

Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği Avukatı Ürün Solyalı, dernek başkanı Hidayet Özerinç’i mahkemede tanık olarak dinletti.

Özerinç, Bedi’s orman arazisinin özelleştirildiğini, ancak bu alanın orman arazisi ve sit alanı olduğunu vurguladı.

16 Şubat 2017 tarihinde piknik alanına gittiğini ve gördüğü manzaraya inanamadığını söyleyen Özerinç, “Ortada bölünmüş teller, çok büyük kilitli bir kapı vardı. İçerisinde yapılaşma başlamıştı. Parkeler döşenmiş, tuvaletler yapılmıştı. Bu durumla ilgili fotoğraflama yaptık” dedi.

Bu konuyla ilgili Ombudsman, İskele Belediyesi, Kaymakamlık ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile görüştüklerini açıklayan Özerinç, işlemlerle ilgili söz konusu şirketin izin almadığını öğrendiklerini kaydetti.

Özerinç, izinsiz olmasına rağmen bölgedeki yapılaşmanın devam ettiğini de vurguladı, çalışmaların durmasını talep etti.

Şehir Plancısı, Anıtlar Yüksek Kurulu Belediyeler Birliği Temsilcisi Merter Refikoğlu:
Bölgede en küçük bir çalışmada dahi Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı gerekiyor

Özerinç’in ardından Şehir Plancısı, Anıtlar Yüksek Kurulu Belediyeler Birliği Temsilcisi Merter Refikoğlu dinlendi.

Refikoğlu, Salamis Harabeleri’nin yanı olan Bedis’in 1. Arkeolojik Sit Alanı olduğunu ifade etti.

3 yıldır Anıtlar Yüksek Kurulu’nda görev yaptığını, bu süre içerisinde Bedi’s ile ilgili herhangi bir başvurunun yapılmadığını söyleyen Refikoğlu, göreve gelmeden önce böyle bir başvurunun yapıldığını ancak bölgenin 1. derece sit alan olması nedeniyle reddedildiğini açıkladı.

Refikoğlu, Salamis Harabeleri ile çevresinin tarihi ve kültürel olarak korunması gerektiğine değinerek, 1995 yılında bir derecelendirme yapıldığını ve bölgenin 1. derece sit alanı ilan edildiğini hatırlattı.

‘1. derece sit alanı’ ile ilgili de bilgi veren Refikoğlu, bölgede en küçük bir çalışmada dahi Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayının gerektiğini kaydetti.

 Refikoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin bölgeye müdahale etme yetkisi olduğunu da ifade ederek, bu konuda Anıtlar Yüksek Kurulu üyeleri olarak uyarıda bulunduklarını da kaydetti.

Avukat Ürün Solyalı:
İşlemler derhal durdurulmalı

Tanıkların dinlenmesinin ardından Avukat Ürün Solyalı, mahkemeye hitap etti.

Avukat Solyalı, bölgenin 1. derece sit alanı olduğunu vurgulayarak, dava konusunun oldukça ciddi olduğuna değindi.

Davacıların haklı olduğuna dair belirtilerin bulunduğuna da değinen Solyalı, bölgedeki işlemlerin izin alınmadan yapıldığını kaydetti.

Solyalı, ellerinde Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde işlemlerin izinsiz yapıldığına dair belge olduğunu söyleyerek, bu durum nedeniyle birçok yasanın delindiğini ifade etti.

Çalışmalar nedeniyle bölgede birçok ağacın kesildiğini, kesim işleminin devam edeceğini bunun telafisi olmayan zarara neden olacağını vurgulayan Solyalı, işlemlerin derhal durdurulmasını istedi.

7 Nisan’da…Yüksek İdare Mahkemesi Yargıcı Peri Hakkı ise mahkemede aktarılan olgular ışığında bu tür davalarda tüm tarafların dinlenmesinin daha adil olacağı inancıyla ara emri duruşmasını dinlenmek üzere 7 Nisan Cuma günü saat 10.00’a ertelendiğini açıkladı.

 

de.jpg

 

Bu haber toplam 3303 defa okunmuştur
İlgili Haberler