1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Bayraklı’ SİYASET
‘Bayraklı’ SİYASET

‘Bayraklı’ SİYASET

Derviş Eroğlu’na seçim gezisi sırasında KKTC ve TC bayraklarının üzerinde ‘lahmacun ve meyve suyu’ ikram edilmesi tepki topladı. Sosyal medyada yayılan fotoğraf Türkiye basınında da yer buldu. Ortak görüş: Bayrak Yasası ihlal edildi, bayrak istismar edil

A+A-

 


Didem MENTEŞ

Cumhurbaşkanı ve bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu’nun seçim gezisi sırasında, Çukurova köyünde konuşma yapacağı masaya KKTC ve TC bayrağı örtülmesi ve üzerine lahmacun, meyve suyu konulması hem sosyal medyada hem de Türkiye basınında tepkiyle karşılandı.

Bayrak Yasası’nda, bayrağın “resmi törenler dışında her ne amaçla olursa olsun masalara, kürsülere örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakta basılan yerlere konulamaz; bu yerlere ve benzeri eşyaya şekli yapılamaz; elbise veya üniforma şeklinde giyilemez” maddesi yer alıyor.

Yasanın 10’uncu maddesi ile de belirtilen yasaklara bilerek ve isteyerek uymayanların suç işlemiş sayıldığını ve mahkumiyetleri halinde, altı aya kadar hapis cezasına veya yüz bin Türk Lirasına kadar para cezasına veya her iki cezayı birden alabileceği belirtiliyor.  Bayrakların yasa aykırı olarak kullanılmasına bazı siyasilerde tepki gösterdi.

---------------------------------------------------------------------------------

Hakkı Atun: Bunun mazereti olamaz…

“Bayrak en yüce değerdir” diyerek sözlerine başlayan Eski Başbakan Hakkı Atun, “Varlığımızı, Kıbrıs Türk toplumunu dünyaya sembolize ediyor” dedi.

Bayrak Yasası’na herkesin uyması gerektiğini söyleyen Atun, “Bu yasa boşu boşuna yapılmadı. Biz bayrak konusunda çok hassasız. Amerika, İngiltere’de bayrak mayolara baskı halinde kullanılabiliyor. Ama bayrak hem bizim hem de Türkiye için çok önemlidir. Daha birkaç gün önce Süleyman Şah Türbesi’nde yaşanan olaylarda da görüldüğü gibi aynı anda bayraklar dikildi” ifadelerinde bulundu.
Bir seçim gezisi sırasında ise bayrağın masa örtüsü şeklinde kullanılmasını hayretle karşıladığını söyleyen Atun, “Kimin gözünden kaçmışsa, Sayın Eroğlu da fark etmediyse, hatta fark edildiyse de  önemli bir hatadır” şeklinde konuştu.

“Bayrağın yanlış kullanılması kendi toplumumuza da hakarettir” diyen Atun, “Hatırlayın hudut olaylarında bayrağımızı indirmeye çalışan bir Rum vurulmuştu ve birçok ülke büyük tepki vermişti. Biz bu tepkilere rağmen bayrağımızı koruduk” dedi.

Bayrağın çok yüce bir değerken bu şekilde kullanılmasının mazereti olamayacağını vurgulayan Atun, “Bayrak bizim için en yüce değerdir” ifadesinde bulundu.

--------------------------------------------------------------------------------------

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer: Eroğlu kendi etti kendi buldu…

Memlekette bazı siyasilerin bayrak istismarını öne çıkarıldığını belirten eski Başbakan ve CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, bayrak istismarı nedeniyle tüm seçim kampanyalarında bayrağın irrite edildiğini söyledi. Soyer, bayraklarla spekülasyon yapıldığını, seçimlerde arabalara, miting yerlerine ve toplantı alanlarına bayrak asmanın bir nevi siyasetin unsuru haline getirildiğini aktardı.  “Biz zamanında çok ısrar ettik. Bayraklar kurallara göre ve yasaya göre direklerin üzerinde olması gerekir dedik” diyen Soyer, şimdi bayrakların köy kahveleri gibi ortamlarda üzerlerine lahmacun ve kahve konulan bir hale dönüştürüldüğünü ve bayrağın siyasette istismar edildiğini vurguladı. Soyer, şunları söyledi: “Biz kurultaylarda KKTC ve TC bayraklarını CTP bayrağının da yanında direkler üzerinde tutardık. Başka bayrak çekmedik diye zamanın komutanın elimi sıkmadığı günleri gördük. Eroğlu’nun masanın üzerine lahmacun ve meyve suyu koyması doğal bir hal oldu. Bu saygısızlık… Bayrak istismarı yapmak onun da başına geldi. Hatırlıyorum Eroğlu, 1981 yılındaki seçimlerde Naci Talat’ın bayrağı dişleriyle ısırdığına yönelik propagandalar yapmış, uyduruk bir resim dağıtmış ve istismar konusu yapmıştı. Şimdi bayrak konusuyla Türkiye’nin eline kendisi düştü. Benden Eroğlu’na bir türkü gitsin; kendim ettim kendim buldum, gül gibi sararıp soldum…”

---------------------------------------------------------------------------------

UBP Milletvekili Zorlu Töre: Farkında değildik

UBP Milletvekili Zorlu Töre, Çukurova Köyü’ne ziyarette bulundukları sırada köydeki vatandaşların, KKTC Bayrağı olan masanın üzerine ikram koyduğunu söyleyerek, “Bayrağın üzerine ikram konulduğunun ve yanlış yapıldığının farkında değildik” dedi.

Köylerde heyetleri karşılamak için her zaman masaların üzerine bayrak konulduğunu anımsatan Töre, “Bayrağı koymuşlar sanırım uzun geldi ve masanın üzerine de çektiler. Eroğlu’nu bu yüzden dövmek isteyenler kendilerini dövsün şu; Türkiye, ordu ve bayrak düşmanlığı yaparlar” dedi. 

Töre, “Bayrak uğruna can verilir” derken, “yaşanan olayın farkında değildik, üzgünüm” ifadelerini kullandı.

------------------------------------------------------------------------------------

YASA NE DİYOR?


*Yasaklar 10. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı ve Türk Bayrağı, yırtık, soluk, delik, kirli, buruşuk, yamalı  veya lâyık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz; resmi törenler dışında her ne amaçla olursa olsun masalara, kürsülere örtü olarak serilemez; oturulan veya ayakta basılan yerlere konulamaz; bu yerlere ve benzeri eşyaya şekli yapılamaz; elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
---
*11. Bu Yasanın 10’uncu maddesinde  belirtilen yasaklara bilerek ve isteyerek uymayanlar suç işlemiş sayılırlar ve mahkumiyetleri halinde, altı aya kadar hapis cezasına veya yüz bin Türk Lirasına kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

------------------------------------------------------------------------------------


Eroğlu: “İyi niyetle Kıbrıs böreği servisi yapıldı, bayrağa saygım sonsuz”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Bayraklara her zaman saygı duyan, Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarına sahip çıkmakla onur duyan bir kişi olduğunu” vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu yazılı açıklamasında, “bir köyde bayrakların üzerine serili olduğu, kendisinin de oturduğu bir masaya iyi niyetle, ikram amaçlı olarak konulan Kıbrıs işi böreklerin o anki fotoğrafının bazı çevreler tarafından istismar konusu yapılmasının üzüntü verici olduğunu” belirtti.

Cumhurbaşkanı açıklamasında şunları kaydetti: “Sadece siyasi yaşamım boyunca değil, kendimi bildim bileli millet, vatan ve bayrak sevgisine sahibim. Devletimize, Türk ve KKTC bayraklarına sahip çıkmam benim siyasetteki ana misyonlarımdan biridir.  Herkes bunu böyle bilir, böyle kabul ederken bir köyde bayrakların üzerine serili olduğu, benim de oturduğum masaya iyi niyetle, ikram amaçlı olarak, kaplar içinde konulan Kıbrıs işi böreklerin o anki fotoğrafının bazı çevreler tarafından istismar konusu yapılması üzüntü vericidir. Böyle bir olay yaşanmıştır ancak hemen müdahale edilerek gereken düzenlemeler yapılmıştır. Bazı çevrelerin siyasi çıkar amaçlı olarak bu konuyu yaymaya çalışmaları kendilerine fayda sağlamaz, ama devletimizin imajına zarar verir. Ben, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bayraklarımıza, devletimize, vatanımıza sahip çıkarak halkımın istemleri çıkarları doğrultusunda ilerleyeceğim. Ben ve arkadaşlarımın üzerine, etkinliklerinde bayrak bulundurmayanlar, devlete ve bayraklarımıza sahip çıkmayanlar tarafından atılacak çamur iz bile bırakmaz.”

Bu haber toplam 3066 defa okunmuştur