1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başkentin ‘yağmur çilesi’ bitmedi
Başkentin ‘yağmur çilesi’ bitmedi

Başkentin ‘yağmur çilesi’ bitmedi

Lefkoşa, 2 gün arayla ‘felaketi’ yaşadı. Sağanak yağmur ve fırtına nedeniyle bazı işyerleri ve evleri su bastı, birçok yol trafiğe kapatıldı

A+A-

LEVENT MOTORS VE ALFEMO HOME SAVAŞ ALANI GİBİ… Yağmur ve fırtına, Levent Motors ve Alfemo Home’u savaş alanına çevirdi. Her iki işyerinin camları kırıldı, ciddi hasar meydana geldi

EKİPLER SEFERBER OLDU… Yaşanan su baskınlarına müdahale edebilmek için Sivil Savunma, itfaiye ve belediye ekipleri birlikte müdahale etti, ciddi çaba harcadı.  Ekipler, geç saatlere kadar çalışmalarını sürdürdü


Ayşe GÜLER

Başkent Lefkoşa, 2 gün arayla sağanak yağmura teslim oldu. Dün öğle saatlerinde aniden bastıran yağmur ve fırtına hayatı felç etti.
Sağanak yağmur nedeniyle Dr Fazıl Küçük Bulvarı’nın Atatürk Spor Salonu ile Kıbrıs Gazetesi trafik ışıkları arasındaki bölüm saatlerce trafiğe kapatıldı.
Bölgede bazı ev ve işyerlerini su bastı.
Yağışlı hava nedeniyle Levent Motors ve Alfemo Home’un camları kırıldı, ciddi hasar meydana geldi.  Jap10 isimli galerinin ise fırtına nedeniyle çatısı uçtu, bazı araçlar zarar gördü.
Yaşanan su baskınlarına Sivil Savunma, itfaiye ve belediye ekipleri birlikte müdahale etti, ciddi çaba harcadı.

United Medya’da sulara teslim oldu
Sanayi Bölgesi, dün yağan yağışlar nedeniyle suya gömüldü. United Medya Tesisleri dahil birçok işyeri ve fabrika sular altında kaldı.
Aniden bastıran şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle United Medya Tesisleri yağmur sularına teslim oldu.
Kendi imkanları ile suyu dışarıya atmayan çalışanlar yoğun uğraş verdi.
Sivil Savunma ekipleri de tesislere gelerek, inceleme yaptı.

Yağmur sularını dereye aktardılar
Aniden bastıran sağanak yağmur ve fırtına nedeniyle dün öğle saatlerinde Dr Fazıl Küçük Bulvarı üzerindeki Doktoroğlu önü tek şerit olarak trafiğe kapatıldı, yol sular altında kaldı.
Ekipler, kısa sürede suyu boşaltmaya çalışsa da başarılı olamadı, yol saat 17:30 sıralarında çift şerit olarak trafiğe kapatıldı.
Ekipler, Sanayi bölgesinden gelen suyun çoğalması nedeniyle bölgedeki evleri tehlikeye atmamak adına, evlerin önüne kum torbası koyarak, güvenlik önlemi aldı.
Olası bir felaketi önlemek adına ekipler, yağmur sularını çekerek, dereye aktardı.
Ayrıca ekipler, bölgedeki yağmur suyu drenaj hatlarınının önünü tıkayan çöpleri ve atıkları temizleyerek suyun önünü açmaya çalıştı.
Dünkü yağmurda Işıl Reklamın önü de yağmur sularına gömüldü.

Doktoroğlu ve Tasaş Ltd sular altında kaldı
Sağanak yağışlar nedeniyle Doktoroğlu Sitesi, Tasaş Ltd ve bölgedeki birçok işyeri her yağmur olduğu gibi dün de sular altında kaldı, söz konusu işyerlerinde ciddi maddi hasar meydana geldi.
Her iki işyerindeki çalışanlar sel sularından kurtulmak için kendilerini dışarıya attı. Bazı çalışanlar ise işyeri önündeki demirlere çıkarak suların çekilmesini bekledi.
YENİDÜZEN’e konuşan iş yeri sahipleri her yağmurda ayni şeyleri yaşandığını ifade ederek, sorunlara çözüm bulunmamasına isyan etti.

Levent Motors, savaş alanına döndü
Levent Motors’da yağmurdan nasibini aldı, adeta savaş alanına döndü.
Aniden bastıran fırtına ve yağmur nedeniyle iş yerinin camları patladı, tavanı çöktü, duvarların bazıları zarar gördü.
Camların patlaması nedeniyle çalışanlar büyük korku ve panik yaşadı. Söz konusu durum nedeniyle bir aracın da hasar gördüğü öğrenildi.
Bununla birlikte yağmurun sona ermesinin ardından çalışanlar kırılan camları temizlemek için seferber oldu.
Savaş alanına dönen işyerinde ciddi maddi hasar meydana geldi.

Alfemo Home’da camlar kırıldı, levhalar araçların üzerine devrildi
Öte yandan Kaymaklı bölgesinde faaliyet gösteren Alfemo Home’da da yağmur, ciddi hasara neden oldu.
Alfemo Home’a ait levha, işyeri önündeki araçların üzerine devrildi.
İşyerinin dış cephe kaplaması aşırı fırtına ve yağış nedeniyle söküldü. İşyerine ait klimalar da söküldü.
Yağmur sonrası işyerine gelen sigorta sahipleri zarar ziyan çalışması yaptı.

Jap10’un çatısı uçtu
Jap10 isimli galerinin çatısındaki kremitler ise rüzgar nedeniyle uçtu.
İşyerinin bahçesine savrulan kremitler, bazı araçlara zarar verdi.
İşyerine ait garajda rüzgardan nasibini aldı.

Her yer darmadağın
Nura Çadır ve Tente Sistemleri isimli işyerinde de yağmur nedeniyle ciddi maddi hasar meydana geldi.
İşyerinin çatısı uçtu, birçok malzeme kullanılamaz hale geldi.
Öte yandan işyeri önündeki ağaçlar da fırtına nedeniyle devrildi.

Sanayi’de uzun araç kuyrukları oluştu
Dr Fazıl Küçük Bulvarı’nın kapatılması nedeniyle Atatürk Spor Salonu önünden kapatılan trafik, Sanayi bölgesinden verildi.
Söz konusu yolun saatlerce trafiğe kapatılması, Sanayi’de uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu. Sürücüler, yaşananlara isyan etti.

Harmancı inceleme yaptı
Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyes Başkanı Mehmet Harmancı, yaşanan yağış nedeniyle olumsuz etkilenen yerlerde incelemede bulundu.
Harmancı özellikle trafiğe kapatılan Dr Fazıl Küçük Bulvarı üzerindeki çalışmaları yerinde inceledi.
İncelemelere Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı’nın da katıldığı görüldü.


------------------------------------------------


En çok yağış Sanayi Bölgesi'ne

Öte yandan TAK muhabirinin Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran’dan aldığı bilgiye göre, dün öğleden sonra en fazla yağışı metrekareye 31.2 mm ile Lefkoşa Sanayi Bölgesi aldı.
Yağışlı hava kütlesinin Güzelyurt Kalkanlı bölgesinden başladığını, Kuzey Sahil Yolu ve özellikle YDÜ, Lefkoşa’nın kuzeyi, Hamitköy, Haspolat boyunca devam ettiğini anlatan Raif İler Buran, daha sonra Beşparmak Dağları- Kantara üzerinden adayı terk ettiğini söyledi.
Kuvvetli rüzgarın da etkili olduğunu kaydeden Buran, yağışların birkaç gün daha süreceğini bildirdi.
Buran’ın verdiği bilgiye göre, yağışların mm/metrekare cinsinden bölgelere göre dağılımı şöyle:
“Lefkoşa Sanayi Bölgesi 31.2, YDÜ 22.3, Taşpınar 21.6, Girne 19.2, Geçitkale 18.1, Girne Boğaz 12.6, Alevkaya 11.3, Türkeli 10, Güzelyurt 8.7, Gemikonağı 6.3”
 

----------------------------------------------------

KTSO: “Sorumluların cezalandırılması gerekir”


Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) “insan sağlığını tehdit eden, iş hayatını zarara sokan, önemli ulaşım yollarını sular altında bırakan ve ülke itibarını yerle bir eden sel felaketlerinin önlenmesi için tüm birimlerin seferber edilmesi ve bu sorunun tarihe gömülmesi gerekirken, sonuç alıcı hiçbir şey yapılmadığını” savundu.
Vatandaşlara her yağmur yağdığında bu felaketi yaşatanların hesap vermesi ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ileri süren Oda, sorunun çözümü için tüm kurumları bir kez daha vakit kaybedilmeden sonuç alıcı adımlar atmaya davet etti.
Yazılı açıklamasında “Özellikle Taşkınköy-Organize Sanayi Bölgesi konusunda yıllardır ısrarlı ve yazılı girişimlerimize rağmen ve bütçesinin hazır olduğu belirtilen Doktoroğlu-Alpet üzerindeki drenaj boru projesine halen daha başlanılmaması bu topluma yapılan büyük bir saygısızlık ve görev ihmalidir” diyen Sanayi Odası Yönetim Kurulu, hiç bir kurum ve kuruluşun bunu yapma yetkisi ve lüksü bulunmadığını belirtti.
KTSO ısrarlı çağrılara rağmen her geçen sene “ilgili kurumların ilgisizliğinden” dolayı Lefkoşa’nın özellikle Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy drenaj alt yapısının daha da kötüleşmekte, sel baskını ve verdiği zararların daha da büyümekte olduğunu iddia etti.
Her baskından sonra oluşturulan “kriz masası”, “komite” ve benzeri oluşumların geçici önlemler almak dışında hiçbir somut çalışma yapmadığını savunan Sanayi Odası oluşturulan komite ve çalışma gruplarının selin yaşandığı aylardan sonra kuraklık yaşanması veya yağışların azalmasıyla toplanmadıklarını ve bir sonraki sel baskınına kadar da hiçbir şeyin yapılmadığını ileri sürdü.
Açıklamada, “Bu kapsamda devletin görevi geçici önlemlerle göstermelik çalışmalar yapmak değil, katılımcılık esasıyla ve ısrarlı bir şekilde bu sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Sele karşı önlemlerin sel oluşmadan önce alınması gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır” denildi.

--------------------------------------------

Tulga: Öfkemiz büyük, esnaf, zanaatkar, üretici isyanın ötesinde

KTEZO Başkanı Hürrem Tulga dün Lefkoşa ve civarında kısa sürede etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle su baskınlarının oluştuğu Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde esnaf, zanaatkar ve üreticilerle birlikte incelemelerde bulundu. Tulga bölgede yaptığı açıklamada, iki gün önce kısa sürede etkili olan sağanak yağmurdan ötürü Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin sular altında kaldığını, birçok esnaf, zanaatkar ve işletmenin hasarının büyük olduğunu, büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, henüz yaralar sarılmadan bugün yağan kısa süreli sağanak yağmurlardan ötürü yeni bir facia ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. Tulga, öfkelerinin büyük olduğunu, durumun büyüklüğü ve aciliyetinin artık isyan noktasını da geçtiğini vurguladı. Tulga açıklamasında, bu üzücü faciayı yaşayan sadece Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işletmeler değil, Lefkoşa’nın birçok yerinde yaşayan insanlara da yeniden mağduriyet yaşattığını hatırlatan Tulga, bu üzücü durumla karşı karşıya kalanlara geçmiş olsun dileklerini de ifade etti.

Bölgede ikinci bir sel baskını Sanayi Bölgesi’ni felç etti

Kısa süreli sağanak yağan yağış nedeniyle sel baskını yaşanan Organize Sanayi Bölgesi’nde Yakındoğu Üniversitesi çevresinden ve karşısında bulunan askeri bölge tarafından hızla gelen su ile bölgede ikinci bir sel baskının gerçekleştiğini kaydeden KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, sel baskınlarının tahliyesinin saatler aldığını ve tüm bölgeyi felç ederek, rezil duruma getirdiğini ifade etti.  Geçtiğimiz yıl yüksek bütçelerle eski boruların kaldırılarak, yerine biraz daha geniş çapta borularla yeni bir drenaj sisteminin kurulduğunu ifade eden Tulga, gerek yeni drenaj sistemi için döşenen boruların genişliğinin yetersizliğinden, gerekse de kurulan drenaj sistemi sonrasında dökülen asfaltın yol seviyesini yükseltmesinden ötürü burada meydana gelen sel baskınlarına çözüm getirilemediğine işaret etti. Tulga, başta Sanayi Dairesi olmak üzere hükümetin suyun tahliyesi ve zarar, ziyanın tazmin edilmesi için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini, ayrıca yeniden böyle bir sorunla karşılaşılmaması için ivedi olarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini önemle belirtti. Tulga, bu kadarının artık fazla olduğunu söyleyerek, kısa süreli bir yağışın ekmek kavgasında olan, bir yandan kaçak kayıt dışılık ve diğer ekonomik sorunlarla uğraşan esnaf, zanaatkar, üreticiyi yıktığını, bu konuda olayın ciddiyetine uygun bir tutum içine gireceklerini, eylemlilik dahil olmak üzere ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkladı. Tulga açıklamasında, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tüm işletmelere çağrıda bulunarak, eylemlilikte dayanışma içinde, birlikte hareket edilmesi halinde ancak sonuç alınabileceği de sözlerine ekledi.

 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 2250 defa okunmuştur