1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakanlıkta 'Belça' binası görüşüldü
Başbakanlıkta Belça binası görüşüldü

Başbakanlıkta 'Belça' binası görüşüldü

Başbakanlıkta Çağ-Sen Sözcüsü Mehmet Davulcu ile beraberindeki heyeti kabul ederek, konu ile ilgili görüşlerini dinleyen Başbakan Yorgancıoğlu, toplumda yeteri kadar sıkıntı bulunduğunu, bu yüzden daha fazla sıkıntı yaşanmasını istemediklerini söyledi.

A+A-

Çağ-Sen yetkililerini kabul ederek, Belça Ltd. merkez binasının içinde bulunduğu arazi ile ilgili yaşanan sorun, sıkıntı ve devam eden tahliye davası hakkında bilgi alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, toplumu ilgilendiren sorunların uzlaşı yoluyla çözülmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Yorgancıoğlu, konuyla ilgili bilgi edinebilmek için çalışma başlattıklarını belirterek, çalışmaların sonucuna göre bir tavır belirleyeceklerini ifade etti ve yakın gelecekte bu konudaki sıkıntının çözümleneceğini kaydetti.

Başbakanlıkta Çağ-Sen Sözcüsü Mehmet Davulcu ile beraberindeki heyeti kabul ederek, konu ile ilgili görüşlerini dinleyen Başbakan Yorgancıoğlu, toplumda yeteri kadar sıkıntı bulunduğunu, bu yüzden daha fazla sıkıntı yaşanmasını istemediklerini söyledi.
Yorgancıoğlu, arazinin tapusunun üçüncü bir şahsa ait olduğu bilgisinin geldiğini, ancak bu konuda incelemelerin yapılması gerektiğine işaret ederek, yakın gelecekte bu konunun çözüleceğine inanç belirtti.

MEHMET DAVULCU

Çağ-Sen Sözcüsü Mehmet Davulcu da, Başbakan Yorgancıoğlu’na arazi ile ilgili detaylı bilgi vererek, Belça merkezde sıkıntı yaşadıklarını, mahkemeden tahliye kararı çıkması durumunda yaklaşık 20 çalışanın işsiz kalacağını kaydetti.

Davulcu, Belça merkez binasının içinde bulunduğu arazinin LTB’nin olduğunu, kendilerinin orada kiracı bulunduğunu, ancak LTB’nin de Belça’da işverenlerden biri olduğunu anlatarak, LTB’nin de geçmiş dönemde bu arazinin yüzde 79’unu bir finans şirketine devrettiğini, bunun ardından da Belça’nın burayı boşaltmasının istendiğini ve dava açıldığını söyledi.

Belça’nın buradan tahliye edilmesi halinde yaklaşık 20 çalışanını işsiz kalacağını, iş yerinin kapanacağını ifade eden Davulcu, bu sorunun dava yoluyla değil barışçıl bir şekilde kimsenin mağdur olmayacağı, işini kaybetmeyeceği, yeni bir yer bulunması yoluyla çözülmesi için LTB ile temasta bulunmak istediklerini ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.

Davulcu, LTB’den davayı geri çekmesini ve bu sorunu müzakere ederek barışçıl bir şekilde çözmek istediklerini, bu çerçevede bugün Başbakan Yorgancıoğlu’nu ziyaret ettiklerini ifade ederek, Yorgancıoğlu’na kendilerini dinlediği için teşekkür etti.
Belça’nın içerisinde yer alan arazi hakkında da bilgi veren Davulcu, arazinin tapusunun 1974 yılında Shell petrol şirketine ait olduğunu ifade ederek, tapu devrinin de yasalara aykırı olduğu iddiasında olduklarını kaydetti ve hükümetin, bu konuya barışçıl bir şekilde çözüm bulunmasına katkı koyacağına inanç belirtti.

ÇAĞ-SEN İLE KTÖS BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Görüşmenin ardından Çağ-Sen Sözcüsü Mehmet Davulcu ile Belça’nın ortaklarından olan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, KTÖS lokalinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Davulcu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, arazi ve tahliye ile ilgili sorunun barışçıl bir şekilde müzakere edilerek çözülmesi talebini yineleyerek, bu konuda Başbakanı da bilgilendirdiklerini ve hükümetin bu sorunun çözülmesine katkı koyacağına inandığını söyledi.
ortaya koydukları mücadelenin süreceğini vurgulayan Davulcu, kendilerini bu mücadelede yalnız bırakmayan KTÖS’ e de teşekkür etti.

ŞENER ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, KTÖS üyelerinin Belça’da yüzde 30 hissesi bulunduğunu ifade ederek, bu mücadelede Çağ-Sen’in yanında olduklarını vurguladı. Elcil, sendikaların ortak basın açıklamasını da basına okudu.

Ortak basın açıklamasında şunlar kaydedildi ve şu iddialara yer verildi:

“Belça’nın kirasında olan merkez mağazanın üzerinde yer aldığı arazi CTP-ÖRP hükümeti döneminde Lefkoşa Türk Belediyesi’ne tapulanarak ardından da ihalesiz bir biçimde işkadını Sıdıka Atalay’a ait şirkete devredilmişti.

Sayın Sıdıka Atalay ile Lefkoşa Türk Belediyesi arasındaki sözleşme gereği merkez mağazasının tahliye edilmesi için LTB, Belça aleyhine tahliye davası açmış ve bu dava halen devam etmektedir.

Bu olay başından itibaren yasa dışılık ve usulsüzlüklerle doludur. Yaptığımız araştırmaya göre 1974 yılında bu arazi İngiliz petrol şirketi SHELL adına tapuludur ve elimizde ilgili şirkete ait tapular mevcuttur. Bilindiği üzere KKTC yasalarına göre KKTC hudutları içinde bulunan üçüncü ülke vatandaşları ve şirketlerine ait taşınmaz mallar tahsis edilemez ve başkalarına tapulanamaz. Bu yasa maddesi açık olmasına rağmen dönemin

Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ve İçişleri Bakanı Özkan Murat’ın talimatları ile bu arazinin yasalara aykırı bir şekilde dağıtılması nasıl gerçekleştirilmiştir? Konu ile ilgili Başsavcılığın derhal soruşturma başlatması ve yasaları çiğneyenlerin yargı önüne çıkarılması kaçınılmazdır.

Bu usulsüzlüklerin en önemlilerinden bir tanesi de maddi değeri çok yüksek olan bu arazinin ihaleye çıkılmadan Sıdıka Atalay’a peşkeş çekilmesidir. Ayrıca bu arazinin Sıdıka Atalay’a ait şirkete devredilmesi ile ilgili dönemin Belediye Meclisi’nin kararı da yoktur. O dönemde belediye başkanı olan Cemal Bulutoğluları’nı suçlayarak, Belediye Başkanı seçilen Kadri Fellahoğlu bu yasa dışılığı ve usulsüzlüğü kabullenerek yapılan tüm uyarılara ve karşı çıkışlara rağmen BELÇA’nın tahliye edilmesi için açılan davayı sürdürmektedir. Bu da gösteriyor ki dönemin hükümetini ve yasa dışı uygulamalarını Sn. Kadri Fellahoğlu örtmeye çalışmaktadır.

Bu yasa dışılık ve usulsüzlük ortada dururken tahliye davasını devam ettirmek suça ortak olmak anlamı taşımaktadır. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Sn. Kadri Fellahoğlu’nu davayı geri çekmeye ve bu yasadışılığı ve usulsüzlüğü soruşturmaya davet ederken, CTP-BG, DP-UG Hükümeti’ni de yasalara aykırı tapu devrini araştırmaya çağırırız.”
Sendikalar basın ile arazinin tapu kayıtlarını da paylaştı.

GÜÇ-SEN İLE KTÖS’TEN SERTOĞLU’NA DESTEK

Öte yandan Güç-Sen Sözcüsü Davulcu ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 5 Kasım’da Zürih’te Kıbrıs Türk futbolunun önünün açılması için KOP ile toplantı yapacak KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’na destek belirterek, Sertoğlu’na; bu yolda yanında olduklarını, başarılar dilediklerini ve gelebilecek baskılara kulak vermeden yoluna devam etmesi çağrısında bulundu.
(tak)

Bu haber toplam 1785 defa okunmuştur
Etiketler :