1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakanlık bütçesine oy çokluğu
Başbakanlık bütçesine oy çokluğu

Başbakanlık bütçesine oy çokluğu

4 milyar 95 milyon TL olarak öngörülen 2015 bütçesinde Başbakanlık için 43 milyon 123 bin 750 TL; Başbakan Yardımcılığı için ise 62 milyon 921 bin 150 TL kalem ayrıldı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bütçelerini görüştü.

4 milyar 95 milyon TL olarak öngörülen 2015 bütçesinde Başbakanlık için 43 milyon 123 bin 750 TL; Başbakan Yardımcılığı için ise 62 milyon 921 bin 150 TL kalem ayrıldı.

11 Kasım’da başlayan bütçe görüşmeleri 28 Kasım’da tamamlanacak. Yeni yılın bütçesi Aralık ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde UBP Milletvekili Ersin Tatar başkan vekili olarak; DP-UG Milletvekilleri Mustafa Arabacıoğlu ve Fikri Ataoğlu, CTP-BG Milletvekilleri Armağan Candan ve Ömer S. Kalyoncu ile UBP Milletvekili İzlem Gürçağ üyeler olarak görev yapıyor.

ÖZGÜR

Bütçe görüşülürken ilk sözü alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, bütçe açığının yüzde 6’yı geçmemesi ve gelecek nesilleri ipotek altına almamak için siyasetçilerin bazı zor kararları almak zorunda olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk halkının somut bir zeminde geleceğe yürüyebileceğini; olmayan kaynaklarla geleceğe yürünemeyeceğini vurgulayan Birikim Özgür, mali sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti.

Özgür, bütçe açığının yüzde 6’yı geçmemesi ve gelecek nesilleri ipotek altına almamak için için siyasetçilerin bazı zor kararları almak zorunda olduğunu ifade ederek 2015’te bütçe açığının düşecek olmasının olumlu bir adım olduğunu, hükümetin bütçe disiplinine uygun hareket etme kararlılığı gördüklerini söyledi.

Hükümetin DP-UG kanadından 3 milletvekilinin istifa ettiğini hatırlatan Özgür, istikrara, uyumlu koalisyonun önemine vurgu yaptı.

TATAR

Komite Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, bütçedeki açığın 386 milyon TL’den 100 milyona düştüğünü ancak faiz borçları da bulunduğunu söyledi.

Tatar, açık azalıyor göründüğünü çünkü yasa gücüyle yapılan aftan sonra 175 milyon TL para toplandığını; gerçek performans gösterilmediğini; afların bir kereye mahsus olduğunu belirtti ve “Önemli olan kalıcı düzenlemelerdir” dedi.


Bütçe açığının aslında 1 milyar liranın üzerinde olduğunu savunan Ersin Tatar, “Türkiye’den para almama lüksümüz yoktur” dedi.

Tatar, 2013-15 Ekonomik Programı’nın amaçlarına değinen Ersin Tatar, hükümetin ev ödevlerinin çoğunu yapmaya halen başlamadığını söyledi.

Bunlara örnek olarak yeni kamu görevlileri yasası ve kamuda çalışma saatlerini gösteren Ersin Tatar, kamu mesaisinin “9 ay kış, 3 ay yaz mesai saatleri” olarak tekrar düzenlenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Tefeciliğin ortadan kalkması için düzenleme gerektiğini belirten Tatar, fiber optik hatların döşenmesinden sonra Telekomünikasyon Dairesi’nin işlevinin kalmayacağını savundu.

Tatar, iki GSM operatörünün aylık gelirinin 200 milyon TL; Telekomünikasyon Dairesi’nin ise 20 milyon TL olduğunu belirterek, dairenin sektördeki payının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi.

GSM’de rekabetin olmamasından halkın zarar gördüğünü belirten Ersin Tatar, “300 bin nüfusa 600 bin cep telefonuyla KKTC’nin bu konuda şampiyon olduğunu”; hükümetin GSM konusunda seyirci kaldığı için devletin payının azaldığını belirtti.

ARABACIOĞLU

DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ek mesailer konusuna değinerek bu konuda bilgi istedi.

CANDAN

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, “Ersin Tatar’a 4 yılda 104 görevden alma ve atama yaptığını hatırlatmak isterim” diyerek başladığı konuşmasında, “Ülke tarihine bir kara leke olarak geçen UBP kurultayı sırasında yaşananlarda, UBP içinde farklı pozisyonlar aldığı için çeşitli üst düzey yöneticilerin görevden alındığını ve yerlerine öteki kanattakilerin atandığını da hatırlatmak isterim” dedi.

AB Uyum Komitesi olarak yaptıkları çalışmalara değinen Armağan Candan, mümkün olduğunca hızlı ilerlemeye çalıştıklarını vurguladı. 3 yıl boyunca 83 yasa, 228 tüzük geçirilmesi hedefi konulduğunu belirten Candan, Meclis olarak ellerinden geleni yapacaklarını; Başbakanlık ve AB Koordinasyon Merkezi’yle uyum içinde çalıştıklarını anlattı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise hükümetin, programında yer alan konulardan hiçbirini yapmadığını; hiçbir beklentileri de kalmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, hükümetin ya sözlerini tutmasını ya da görevi iade etmesini istedi.

UBP Milletvekili Çavuşoğlu, hükümetin daha 1 yılı geride bıraktığını ama halkın sanki 4 yıl geçmiş gibi artık gitmesini beklediğini öne sürerek halkın en mutsuz dönemi yaşadığını iddia etti.

Açlık grevindeki eski KTHY çalışanları konusuna da değinen Çavuşoğlu, krizin çözümlenmesi gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, kendi dönemlerinde KTHY çalışanlarının sorunlarının yüzde 90-95’inin çözümlendiğini, hükümetin de geri kalanları çözmesi gerektiğini belirtti.


ATUN

UBP Milletvekili Sunat Atun, bugünkü bütçenin 386 milyon bir açığı olduğunu belirterek, 2010-2012 dönemi bütçesinin, bütçe disiplini ve genel bir programla UBP tarafından hazırlandığını söyledi.

Atun, kendi dönemleriyle, bugünkü hükümet dönemini kıyasladı.

Bütçede yaklaşık olarak yüzde sekiz bir büyümenin beklendiğine dikkat çeken Atun, hükümetten bunun nasıl olacağını açıklamasını istedi.

Tahsili geciken alacaklar konusuna da değinen Sunat Atun, mevcut hükümetin ekonominin unsurlarını yönetmek üzerinde hiçbir adım atmadığını ve hiçbir başarı göstermediğini kaydetti.

ÖZGÜR

Atun’dan sonra söz alan Birikim Özgür, kamu bütçesinin TC ile desteklendiğinin ortada olduğunu, bu yapılmasaydı çok ciddi sıkıntıların yaşanacağını hatırlattı.

Özgür, mali yardım bağımlılığı çerçevesinde değil de, doğru ekonomi politikaları uygulanarak, KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin hedef olduğunu söyledi.

28 Temmuz 2013 seçimi adından ekonomik programı seçim sonrası yeni hükümetin imzalandığını anımsatan Özgür, hükümetin 2016’dan itibaren uygulanacak program için çalışmalara başlaması ve programı şekillendirmesinin doğal olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Başbakanlık bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Komite, toplantısına  15 dakika ara verdi.  Ara ardından Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bütçelerini görüşecek.

(tak)

Bu haber toplam 1620 defa okunmuştur