1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan’dan ‘Cem Evi’ sözü
Başbakan’dan ‘Cem Evi’ sözü

Başbakan’dan ‘Cem Evi’ sözü

Yorgancıoğlu: “Bir sonraki aşure gününü Cem Evi’nde kutlamayı umut ediyorum”

A+A-

KKTC Alevi Kültür Merkezi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Aşure Günü, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’nun katıldığı etkinlikle kutlandı.

Etkinlikte Alevilerin Cem Evi ve din eğitiminin seçmeli yapılması talepleri dile getirildi.
Alevi Kültür Merkezi tarafından Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen Aşure Günü etkinliğinde konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir sonraki aşure etkinliğini cem evinde kutlama temennisinde bulunurken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, gelecek yıl Aşure Günü’ne kadar Cem Evi’nin hazır olması için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Hükümet ortağı Demokrat Parti - Ulusal Güçler temsilcisi Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Hakan Dinçyürek ise, eğitim müfredatıyla ilgili seçim vaatlerinin halen geçerli olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Dede ailesinden de konukların yer aldığı etkinlikte Dede Hasan Kılavuz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı, semah gösterisi de yer aldı. Etkinlikte ayrıca Dede Ercan Kazım Özer’in türkü ve deyişleriyle pişirilen aşure konuklara dağıtıldı. Etkinliğe, bazı bakanlar, siyasi parti genel başkanları, milletvekilleri ile belediye başkanları da katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, Müslümanların aynı Allah ve peygambere inandığını, adada İslam dinine sahip çıkan Kıbrıs Türk insanının bugün ise bir çatı altında Alevilerle ayni kaderi paylaştığını söyledi.
Eroğlu, “KKTC’de insanların geldiği yere veya mezheplerine göre ayrım yapılmaz”  dedi.

Siber: “Güzel olan; herkesin kendi dinini, dilini inancını yaşamasıdır”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise, Aşure Günü’ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve farklı dil, din ve farklı etnik kökenlerin dünyayı güzelleştiren unsurlar olduğunu belirtti.
Farklı din, dil ve ırklara karşılıklı saygının, dini ibadetin evrensel bir hak olmasının önemini vurgulayan Siber,  “Güzel olan; herkesin kendi dinini, dilini, inancını yaşamasıdır” dedi.

Yorgancıoğlu: “Bir sonraki aşure gününü Cem Evi’nde kutlamayı umut ediyorum”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konuşmasında, ibadet özgürlüğünün önemini vurgulayarak, KKTC’de Cem Evi için Alevilerin temsilcileri ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini bildirdi.
Yorgancıoğlu, “İşin sonuna geldiğimizi hissediyorum ve bir sonraki aşure gününü Cem Evi’nde kutlamayı umut ediyorum. Bunu sonuçlandırmak için elimizden geleni yapacağımızın sözünü veriyorum” dedi.
Başbakan konuşmasında, Alevilerin aşure gününü de kutladı.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ise konuşmasında, “Peygamberimizin, Allah’ın ayı dediği Muharrem Ayı’nın 10’una rastlayan bu aşure gününde sevgi ve dostluk bağlarını güçlendirmeye daha çok ihtiyacımız olduğunu belirtirim” dedi.
KKTC’ye yerleşen Alevilerin Cem Evi arzusu ve çalışmalarını yakinen takip ettiğini belirten Akça, “Bu konuda mesafe almak için biz de üzerimize düşeni göstermekteyiz” dedi.

Dede: “Bütünleştirici bir etkinlik”
Hazretti Ali’nin soyundan geldiği Hasan Kılavuz Dede, günün anlam ve önemini anlatırken, Aşure Günü’nün bütünleştirici bir etkinlik olduğunu ve yan yana olmanın simgesini ifade ettiğini kaydetti. (tak,yd)

--------------------------------------------------------------------------------------------

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hasan Şaşkara:
‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’

KKTC Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hasan Şaşkara ise Alevilerin iki talebi olduğunu belirterek,  birincisinin din eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması olduğunu ifade etti.
Ülkede Cem Evi olmamasından dolayı Alevilerin etkinliklerini sendikaların salonlarında yapmak zorunda kaldığını söyleyen Şaşkara, Cem evi bulunmayan tek ülkenin ‘KKTC’ olduğunu söyledi.

(tak/yd)

 

Bu haber toplam 1866 defa okunmuştur