1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan Yorgancıoğlu Kanal SİM’e konuştu
Başbakan Yorgancıoğlu Kanal SİM’e konuştu

Başbakan Yorgancıoğlu Kanal SİM’e konuştu

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kanal SİM’de Damla Özel’in sunduğu konuğu oldu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu, “CTP genel başkanlığına aday olacak mısınız” sorusuna yanıt verdi.

A+A-

YENİDÜZEN-KANAL SİM (Özel)

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakereler konusunda her iki liderin de hassas davranması gerektiğini vurguladı.
Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin bölgede araştırmalarına başlamasının ardından Güney Kıbrıs’ta gereksiz bir telaş olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, Kıbrıs Sorunu’nda gelinen ve tıkanan bir nokta olduğunu, ancak esas sıkıntının Güney Kıbrıs’ın varılan mutabakatlara uymaması nedeniyle başladığını savundu.
Yorgancıoğlu, dün Kanal SİM’de Damla Özel’in sunduğu Radyo Gazetesi’ne konuk oldu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Halkın CTP-BG dışında hiçbir partiden beklentisi olmadığını, bu yüzden CTP-BG’nin şanslı olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, bunun yanı sıra 5 yıllık bir süreç için hükümet olan partiden bir günde sorunları çözmesi beklendiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, “Esas sorun buradadır. Maalesef, birçok iş yapılmasına rağmen bardağın boş yarısı dile getiriliyor” dedi.
Öte yandan parti içerisinde herkesin her makama aday olabileceğini ifade eden Yorgancıoğlu  ancak bu durumun sürekli gündem yapılması doğru olmadığını, hükümetin daha iyi performans göstermesi ve cumhurbaşkanlığı seçiminde partinin başarılı olmasına yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı.
Yorgancıoğlu, başkan adayı olup olmayacağına yönelik net bir açıklama yapmak istemeyerek, “Bugünden bir şey söylemek istemiyorum. Ama daha önce verilmiş sözlerim vardır” şeklinde konuştu.


Özel: Nazım Çavuşoğlu, yüz kızartıcı suçlarla adadan ihraç edilerek, aftan yararlanamayacak kişilerin Bakanlar Kurulu kararı ile giriş yasaklarının kaldırıldığını iddia ediyor. Açıklamanız oldu ama bu konu hala gündemde…

Yorgancıoğlu: Nazım Çavuşoğlu ve Afrika Gazetesi’nin iddiası; Resmi Gazete’de yayınlanmamak kaydıyla böyle bir karar alındığıdır. Hiçbir uygulama Resmi Gazete’de yayınlanmamak koşulu ile yapılmamıştır. Eğer Çavuşoğlu merak ediyorsa, Resmi Gazete’yi arar, bulur kimlerin giriş yasaklarının kaldırıldığını kolaylıkla tespit edebilir. Ancak bazı insanlara bazı koşullar getirilmiştir. Öğrenci ise, sağlık sorunları varsa, akrabaları burada vefat etmişse veya ölüm döşeğinde ise, son sınıf öğrenci ise bu tip insanların insani duygularla giriş yasakları kaldırılmıştır. Bu uygulama daha önce de yapılmıştır.”

-----------

AKDENİZ'DE GERGİNLİK…
 

'Doğalgaz nimet yerine külfet olma riskini de taşıyor'

Özel: Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi, sismik araştırma gemisi araştırmalarına başladı. Rum Ulusal Konseyi, bu konuyla ilgili toplandı. Kıbrıs Sorunu nereye gidiyor? Bu konuda temaslarınız oldu. Güney’deki siyasi partilerle görüşmelerinizde ne yaşandı? Kıbrıs Sorunu’nun son durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yorgancıoğlu: Güney Kıbrıs’ta gereksiz bir telaş vardır. Kıbrıs Sorunu’nda gelinen ve tıkanan bir nokta vardır. Ancak esas sıkıntılı nokta; Güney Kıbrıs’ın varılan mutabakatlara uymaması nedeniyle başlamıştır. Kıbrıslı Türklerin ada üzerindeki hakların ötelenmesiyle ilgili sıkıntılar da vardır. Geçmişten günümüze Kıbrıslı Türkler adına görüşme yapanların yanlış politikaları olduğunu söylüyorum. Masaya ilk oturulduğunda ‘ varılan mutabakatların devam etmemesi halinde görüşmelerin anlamı yoktur’ tavrı ortaya konulmalıydı. Bu, Kıbrıs Türk tarafının hatasıdır. Fakat Güney Kıbrıs’a varılan mutabakatları reddetme hakkı vermemelidir. Tüm taraflar çözüm için süratli davranmalıdırlar. Benzer gemiler, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler adına daha önce o bölgede bulundu. Ancak görüşmeler devam etti. O dönemde neden böyle bir sorun yaşanmadı? Esas olan Kıbrıs Sorunu’nun çözülmesidir. Onun dışındaki işler statükonun kalıcılaşmasına neden olur. Bu her iki kesim adına iyi olmaz. Böyle gerginleri bu nedenlerle yaşıyoruz. Her iki lider bu konuda hassas olmalıdır. Aksi takdirde doğalgaz nimet yerine külfet olma riskini de taşıyor.

Özel: Türkiye ayni hassasiyeti göstermesi gerekiyor mu? Savaş gemileri daha önce de buradaydı. Ancak müzakere masasından kalkınmadığı söyleniyor. Türkiye’nin pozisyonu nedir?

Yorgancıoğlu: Bizden önceki hükümet, Türkiye Petrolleri Ananonim Ortaklığı ile anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre Türkiye petrollerine Kıbrıslı Türkler adına araştırma yapma hakkı verildi. Bu anlaşmaya göre incelemeler başladı. Güney’de bulunanlardan Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu söyleniyor. Kıbrıslı Türklerde kuzeyde bulunanlardan Güney’in de hakkı olduğunu belirtiyor. Her iki kesimde yapılan araştırmalarda Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların hakkı varsa çelişmek yerine uzlaşarak adım atılmalıdır. Türk tarafının doğalgaz araştırma konusunda ortak komiteler kurma adına önerisi oldu ancak kabul edilmedi.


----------

DP İLE İLİŞKİLER…

“Ortağımızla iki farklı partiyiz”


Özel: Hükümet ortağınızla hiçbir sorun yaşamadığınız söylüyorsunuz. Ama düzenlenen basın toplantısında da sizin ve Denktaş’ın rahat olduğu konuşuldu. Hükümette sorun olmadığı vurgulandı.

Yorgancıoğlu: Sorun yoktur dersek doğru değil, sorun vardır. İki farklı partiyiz, farklı düşünceler vardır. Bazen sorunlar da vardır. Ama önemli olan hükümet programına sadık kalınarak, ileriye adım atım atmaktır.

Özel: Eğitim gibi bazı bakanlıkların CTP-BG’nin olmazsa olmazı olduğu, bu bakanlığın DP-UG’de olmasının hata olduğu konusunda yorumlar yapıldı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Yorgancıoğlu: Herkesin kendi bakış açısıdır önemlidir. İçişleri, Maliye, Tarım, Sağlık, Dışişleri Bakanlığı CTP-BG için önemli değil midir? Tüm bakanlıklar önemlidir. Eleştiriler haksız değil. Ancak tüm bakanlıklar önemlidir. Hükümet programı yürütüldüğü sürece toplum yararlı çıkar. Bakanlıkların kimde olduğu değil, hükümet programının uygulanıp uygulanmadığı önemlidir. Uygulanmıyorsa, sıkıntı vardır.

--------


“CTP’den bir günde sorunlar çözmesi bekleniyor”

Özel: Böyle bir sıkıntı var mıdır? Hükümet programı tam anlamıyla uygulanabiliyor mu?

Yorgancıoğlu: CTP-BG’yi şanssız buluyorum çünkü bu parti dışında hiçbir parti için halktan beklenti yoktur. CTP-BG şansızdır çünkü 5 yıllık bir süreç için hükümet olan CTP-BG’den bir günde sorunları çözmesi bekleniyor. Esas sorun buradadır. Maalesef, birçok iş yapılmasına rağmen bardağın boş yarısı dile getiriliyor. Eğitimde öğretmen açısından sıkıntı var deniliyor. Fakat 1 yıllık dönemde 25 öğretmen emekli oldu, 167 öğretmen sisteme katıldı. Tüm öğretmen açığını karşıladık iddiasında olamayız ama daha önceki döneme göre iyi bir noktada olmalıyız. Gençlerin sanat ve meslek sahibi olması için hükümetle çalışma bakanlığı ve esnaf ve zanaatlar adına bir çalışma yapıldı. İşsizlik sorunu çözülmedi ancak bir adım atıldı. Karpaz bölgesinde 67 gencimiz hem okula gidiyor, hem işini yapıyor. Çalışma Bakanı aracılığıyla 2115 kişiyi sigorta ve ihtiyat sandığını biz ödeyerek, iş sahibi yaptık. Onkoloji Hastanesi’nin tedavisini attık, sağlıkta randevulu sistemi başlattık. Ülkede tarımın 2. yıldır yaşadığı kuraklığa rağmen 52 milyon TL kaynak aktardık. Öte yandan ülke turizmine hizmet verebilmek adına eski otobüslerin değiştirilmesi için 2005 ve üzerinde koltuk sayısında ithal edilecek yeni otobüslerin fonlarını kaldırdık, düşük faizli kredi imkanı sunduk. Bir önceki hükümet döneminde kalan 8 milyon TL’lik ödemeyi yaptık. Şu anda narenciye konusunda sıkıntı vardır ancak aşmak için uğraşıyoruz. Bir önceki döneme ait borcu ödediğimiz için bu sorun yaşanıyor. Ülkede adalet sistemi bahsediliyor. Kamu görevine aldığımız herkesi sınavla aldık. Vergideki adaletsizliği ortadan kaldırmak adına girişimler başlattık. Daha birçok noktada adım attık.

----------

“2015’te kamuya engelli istihdamı için çalışmalar var”

Özel: Kamuda çalışan engellilerin barem artışı sorunu ne zaman düzeltilecek?  7 yıldır kamuya engelli istihdamı yapılmadığı, 2015’te engelli istihdamı yapılacak mı diye bir soru var. Yine UBP kurultayı dönemindeki istihdamların son durumu nedir? CAS’ta görevlendirilen KTHY eski çalışanlarıyla görüştünüz? Görüşmenin detayları nedir?

Yorgancıoğlu: Çalışma Bakanımızın engelli istihdamı ilgili bir çalışması vardır. Bildiğiniz gibi bu yıl için 360 istihdam doldu, geçtiğimiz yıldan bu yılın hakları sağlık ve eğitime kullanılmak zorunda kalmıştık. Ancak 2015 için bir çalışma yürütülüyor. Engellilerin, kamu görevlileri gibi algılanabilmesi için yasa değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Öte yandan UBP kurultayında istihdam edilen kişilerde kamu yeterliliği olmayanları sınava koyduk. Sınavı geçmeyenler, sistemin dışına çıkarıldılar. Sınavı geçenler için Kamu Hizmeti Komisyonu’nda münhaller ilan ettik, girmelerini istedik. Şu an sınavlar halen devam ediyor. Onun da toplumsal bir yara oluşturduğunu biliyoruz. KTHY’nin statüsüne gelince, Meclis’te önceki gün ivedilik önerisi oylandı, geçti. Bizim için önemli olabilir, ama ülkeyi genelini ilgilendiren önemli pek çok sorunlar vardır. Bunlara öncelik sırası koymalıyız. Komitelerdeki çalışmaları isteyeceğiz. CAS’ta olup, dışarıda kalanlarla ilgili şöyle bir sorun vardır. Bu arkadaşlar KTHY çalışanları iken CAS’a gönderdiler ve o dönemin yöneticileri çalışanlara bir kağıt verdiler. Biz bu kağıdı Savcılık’a gönderdik, görüş istedik. Savcılık’ta bu kişilerin KTHY çalışanları olduğunu ancak ilk 6 ay içinde müracaat edip etmediklerini bilmediği için bu haktan yararlanma şanslarını olup olmadığına görüş veremeyeceğini söyledi. Ama başka iddialar da vardır. Çalışanların yeni bir sözleşme imzaladıkları için eski sözleşmenin ortadan kalktığı yönünde iddialar var. Öte yandan bazı çalışanların başka işyerlerine girip, tekrar devlete döndükleri tespit edilmiştir. Biz bu konuda araştırma yapıyoruz. Önceki gün yaptığımız görüşmede çalışanlara en kötü ihtimalle, 2015 istihdamlarında onlarla ilgili ne yapabileceğimize bakacağımızı söyledik. Herkes canı yandığı için bir talepte bulunuyor. Ama bizim başkalarını eleştirdiğimiz gibi yasaya uygun olmayan bir şekilde adım atmamız bizim açımızdan doğru değildir. Tüm bunları yasal zemine oturtmamız gerekiyor. “

--------

“Asgari ücretle ilgili öneri sunduk”

Özel: Asgari ücretle ilgili açıklamanız olmuştu, belirlenememişti. ..
Yorgancıoğlu:
İşçi temsilcileri ile önceki gün bir araya geldik, ikili öneri sunduk. Önerilerin kabul edilip, edilmediğini bilmiyorum. Dün de tekrar görüşmeler yapıldı.  İyi niyetle çözüm istiyoruz, yeter ki diğer taraflar da yapıcı olsunlar.

--------

SINAY'IN İSTİFASININ REDDİ…

“Abbas’ın bu noktadan sonra görevini ifa etmesi önemlidir”

Özel: Abbas Sınay’ın CTP-BG’den istifası önceki gün Meclis’te oylandı. UBP çekimser oy kullandı. Bundan sonraki süreçte ne olacak? Sınay’la görüştünüz mü?

Yorgancıoğlu: Keşke, yasalarımızda böyle bir süreç olmasaydı, herkes için de.. Ben de istifa ettiğimde vekillikten düşseydim, başka oylamaya gerek kalmasaydı. Ancak anayasayı, Meclis iç tüzüğünü yapanlar, her milletvekilinin halk iradesi ile seçildiğini, bir milletvekilini halkın görevden alma inancına sahip oldukları için böyle bir hüküm koydular. Bir milletvekili istifa ederse, Meclis onayladığı takdirde istifası kabul edilir dendi. Bir milletvekili halk seçerse, halkın alması gerekiyor. Bu anlayışla Abbas’ın istifasının kabul edilmemesine karar verdik. Bir parti adına seçilme girmiş ve kazanmıştır. Bu nedenle de vekilliğin düşürülmemesi gerektiğini düşündük. Bu konuda DP-UG ile sıkıntımız olmadı. Ancak UBP’nin tavrını da doğru buldum. Hüseyin Özgürgün’de,  ‘bir milletvekilini halk seçer, görevden de halkın alması gerekir biz taraf olmayacağız’ dedi. TDP de evet dedi, onların takdiridir. Önemli olan Abbas’ın bu noktadan sonra görevini ifa etmesidir. Belki de en çok bana kızmıştır. Ama olabilir, görüşür konuşuruz. Ama arkadaşlarımız oylama öncesi ve sonrasında devamlılığı sağlamak adına görüşmeleri sürdürüyor.

-------

TÜRKİYE'DEN GELECEK SU

“Devlet, belediye ve özelin ortak olacağı işletme modeli…”

Özel: Türkiye’den gelecek su ile ilgili çalışmalar devam ediyor. suyun yönetimine yönelik tartışmalar var

Yorgancıoğlu: Ana ishale hatları ile ilgili sıkıntı yaşanmıyor. Önemli olan yeni yatırımların ihtiyaç duyulduğu söylenen belediye depolarından evlere kadar olan kısmının yönetilmesidir. Bu konuyu ortaklarımız, belediyeler ve Su İşleri Dairesi ile görüşüyoruz. Belediyelerin, devletin veya özelin ortak olacağı işletme modeli ortaya çıkarabilir miyiz noktasına geliyoruz. Bu alanlarda bazı belediyelerimiz büyük miktarını yapmıştır ama bazılarının alt yapı konusunda yapması gerekiyor. Şu an da bir sonuç üretilmiştir değildir. Önemli olan ülkeye Türkiye su gönderecekse, suyu en verimli şekilde üretmemiz, sistemi işletebilmemiz gerekir. Gelirin, giderini karşılayacak pozisyonda olmalıdır. Türkiye’den ücretsiz gelecek suyun satıldıktan sonra işletme maliyetlerini karşılamaması bizim için iyi bir sınav olmaz.

Özel: Elektrikle ilgili tanına bir süre vardı. Türkiye ile ek bir protokol mü imzalandı?

Yorgancıoğlu: Hükümet olarak, solar enerji üretilmesi konusunda tüzük yaptık, ev ve işyerlerinin sisteme girmesini sağladık. YAGA’ya katık atıktan enerji üretmek adına görev verdik. Gelecek ayın başında 13-15 megavat üretim için ihalesi yapılacak. Kıb-Tek’in borç yükünü azaltması için düşük
faizli kredi bulması ve yüksek faizli kredilerini kapatması için yardımcı olduk. Gelir- gider dengesi artıya geçilmedi ancak iyi noktaya geldik. Yakıt giderini azaltmak adına led aydınlatmalarla ilgili çalışma yapıyoruz. Kurumun artık daha çok borç yükü altına girmesini istemiyoruz.

--------

“13’üncü maaş sorunu yoktur”

Özel: 13. Maaşta herhangi bir sıkıntı yaşanacak mı?

Yorgancıoğlu: “Memurların 13. maaşı ile ilgilenmiyorum. Çünkü öyle bir sıkıntı yoktur. Benim açın asıl önemlisi ülkenin ekonomisini nasıl geliştireceğimizdir. Bu ülke sadece memurlardan oluşmuyor. Ülkenin yüzde 80’ini de kamunun dışındakiler oluşturuyor. Bu bizim gerçeğimizdir.”

------

TALAT'IN ADAYLIĞI İDDİASI…

“CTP-BG’de herkes her makama aday olabilir”

Özel: İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, parti içerisinde daha aktif rol alacağını söyledi. Talat, genel başkanlık için yola çıkmadım ama bu noktaya gelirse dışlamam diyor. bu noktada sizin yaklaşımınızın nedir?

Yorgancıoğlu: CTP-BG’de herkes her makama aday olabilir. Bunun sürekli gündem yapılması doğru değildir. Esas yoğunlaşmamız gereken hükümetin daha iyi performans göstermesi ve cumhurbaşkanlığı seçiminde partinin başarılı olmasıdır. Sonrasında herkes doğal hakkıdır, aday olabilir

Özel: Siz aday olur musunuz?
Yorgancıoğlu:
Bugünden bir şey söylemek istemiyorum. Ama daha önce ver

Bu haber toplam 1889 defa okunmuştur