1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan Yorgancıoğlu, 'Doğalgaz Krizi'ni değerlendirdi
Başbakan Yorgancıoğlu, Doğalgaz Krizini değerlendirdi

Başbakan Yorgancıoğlu, 'Doğalgaz Krizi'ni değerlendirdi

Başbakan Yorgancıoğlu, “Doğal gaz, masanın konusu değildir. Masanın konusu merkezi yönetim güç paylaşımı, toprak, mülkiyet, ekonomi, AB’yle ilişkiler, güvenliktir

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin adaya sismik araştırma gemisi göndermesi sebebiyle müzakerelerden çekildiğini açıklamasını değerlendiren Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Rum liderliğini aklıselime davet ederek, “Görüşme masasından kaçmanın herhangi bir sorunu çözmeyeceğinin bilincinde olmaları gerekir” dedi.

“KIBRISLI TÜRKLERİ YOK SAYARAK…”

Yorgancıoğlu, 11. parselde araştırma kararı verildiğinde de benzeri bir kriz yaşandığını, daha sonra krizin aşıldığını ifade ederek “Şimdi yine Rum tarafı Kıbrıslı Türklerin de hak sahibi olduğu bölgelerde Kıbrıslı Türkleri neredeyse yok sayarak ‘çözüm olursa bu haklardan yararlanırsınız çözüm olmazsa hakkınız yoktur’ anlayışıyla ama en önemlisi de görüşmelerin yürütüldüğü bu dönemde, sanki de görüşmelerin kesilmesine zemin hazırlama adına bir başka parselde araştırma yetkisini bir İtalyan şirketine vermiştir” dedi.

“KABUL EDİLEMEZ”

Böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, görüşmelerin olumsuz etkileneceğinin çok önceden görülebilmesi gerektiğini söyledi.

“HER KRİZİN FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ DE MÜMKÜN”

Kıbrıslı Türklerin kendi haklı çıkarlarını koruma sorumluluğu bulunduğunu belirten Başbakan, “Ama şunu da söylemek isterim, her krizin bir fırsata dönüştürülmesi de mümkün, eğer taraflar akılcı davranırsa… Eğer taraflar Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde sorunların zaten ortadan otomatik kalkacağının bilincine varırsa, bunu bir fırsata dönüştürmeyi becerebilmemiz gerekir” dedi.

“ANASTASİADİS’E AKLISELİM DAVETİ”

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümünün, ülkeye ve bölgeye barış ve istikrarın getirilmesinin esas olduğunu vurgulayarak “Rum liderliğini aklıselime davet ediyorum. Görüşme masasından kaçmanın herhangi bir sorunu çözmeyeceğinin bilincinde olmaları gerekir” diye konuştu.
Rum tarafının kamuoyuna verdiği mesajın aksine BM’ye ilettiği yazıda, sadece yarınki görüşmeye katılmayacaklarını ifade ettiklerini belirten Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Rum tarafının yarınki görüşmeye de katılmalarının yararlı olacağını; sorunun etrafından dolaşmaktansa esasını görüşerek çözmenin daha doğru olduğunu söyledi.

“DOĞAL GAZ MASANIN KONUSU DEĞİL”

Başbakan Yorgancıoğlu, “Doğal gaz, masanın konusu değildir. Masanın konusu merkezi yönetim güç paylaşımı, toprak, mülkiyet, ekonomi, AB’yle ilişkiler, güvenliktir. Masanın konusu olmayan bir olayla bunu ilişkilendirmek ne kadar doğrudur, bunun da tartışılması lazım” ifadelerini kullandı.
Talat-Hristofyas görüşmeleri döneminde, doğal zenginliklerin, merkezi hükümetin kontrolünde olacağı yönünde mutabakata varıldığını belirterek “Hal böyleyken Rum tarafının tüm yetkiler kendindeymiş gibi davranması da çok doğal bir sonuç değildir” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, uluslararası tanınmışlığın bu amaçla kullanılmasının doğru olmadığını, doğal gazın tek taraflı ve silah olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

“KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN MASAYA OTURUP ÇÖZÜM BULALIM”

Başbakan Yorgancıoğlu, bunun ayrıca siyasi koz ve Kıbrıslı Türklerin haklarını hiçe saymak amacıyla silah olarak da kullanıldığına işaret ederek “Ben tekrardan şu çağrıyı yapmak istiyorum: Bir kriz yaşıyoruz.

Bu krizin Kıbrıslı Türklere ve Rumlara faydası yoktur. Bu krizi fırsata dönüştürmek adına masaya oturulmalı ve bir an önce Kıbrıs sorununa çözüm bulunmalıdır. Bütün çözümlerin yaratılacağı zemin görüşme masasıdır” diye konuştu.

Kıbrıslı Rumları bir an önce görüşme masasına oturmaya davet eden Başbakan Yorgancıoğlu, bugün görüşeceği BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den de BM’nin ısrarcı ve daha aktif olmasını isteyeceklerini; görüşmeden ayrılmanın bir yöntem olmadığını ileteceklerini anlattı.

Özkan Yorgancıoğlu, her iki taraftaki barışçı, duyarlı sivil toplum örgütlerinin daha aktif olması, özellikle güneydeki örgütlerin Anastasiadis’i cesaretlendirmesi, AKEL’in daha girişimci olması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Başbakan Yorgancıoğlu, “Biz parti olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

BARİKATLAR  KAPATILIR MI?

Bir soru üzerine, şu an için barikatların kapatılması ihtimali görmediğini belirten Başbakan Yorgancıoğlu,  güneyden alışveriş yapan binlerce insanın engellenmesi anlamına gelecek bu adımın, zaten bozuk olan Rum ekonomisini daha da bozacağını söyledi. Bu nedenle barikatların kapatılmasını uzak ihtimal gördüğünü belirten Yorgancıoğlu, sıcak çatışmanın ise hiç olmaması gerektiğini vurguladı.
Yorgancıoğlu, sorunların çözüm yerinin masa olduğunu yineledi.

“TÜRKİYE KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINI KORUMAK İÇİN GİRİŞİM YAPTI”

Türkiye’nin tavrının, Kıbrıs’a sismik araştırma gemisi göndermesinin Kıbrıslı Türklerin denizde ve karadaki haklarını koruma adına bir girişim olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin kendisinin bölgede bir iddiası bulunmadığını; KKTC-TC arasında imzalanan ve TPAO’ya araştırma yetkisi veren anlaşmaya binaen bir girişim yaptığını anlattı.
Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorunu konusunda, Cumhurbaşkanı ile toplumun bütününün siyasi temsilcilerinin müdahil olması gerektiğini belirterek, bunu sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

(TAK)

Bu haber toplam 1725 defa okunmuştur