1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. BAŞBAKAN KİM OLACAK?
BAŞBAKAN KİM OLACAK?

BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Talat, Başbakan’ın kim olacağına partinin karar vereceğini ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla istişare edeceklerini söyledi.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’de (CTP-BG) yeni Genel Başkan Mehmet Ali Talat, önce hükümet programını hazırlayıp sonra koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını; Başbakan’ın kim olacağına da partinin karar vereceğini ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla istişare edeceklerini söyledi.

Pazar günkü olağanüstü kurultayda 10 yıl aradan sonra yeniden CTP-BG Genel Başkanlığı’na seçilen Talat, dün akşam Parti Meclisi’nin ilk toplantısında Genel Sekreter ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin belirlenmesinin ardından bugün saat 16.00’da MYK’da görev dağılımı gündemiyle toplanacaklarını söyledi.

“FARKLI BİR YOL İZLEMEK İSTİYORUM”

Yeni hükümet ve süreç konusunda bilgi veren Talat, “Farklı bir yol izlemek istiyorum. Önce bizim önereceğimiz bir taslak hükümet programı hazırlayacağız; koalisyon görüşmelerini yaparken o taslağı uygulama hedefini ortaya koyacağız” dedi.

Talat, böylece kurulacak koalisyonda öngördükleri bu hükümet programı taslağının ne kadarını uygulayabileceklerini bilmiş olacaklarını ve koalisyon kararını ona göre vereceklerini ifade ederek, şimdiye kadarki hükümetlerde önce basit bir protokol imzalanıp ardından program hazırlandığını; ancak halen bir hükümet mevcut olmasının avantajını kullanarak farklı bir yol izleyeceklerini anlattı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifa etmemesini kendisinin istediğini belirten Mehmet Ali Talat, sürecin çok uzamayacağını; parti içindeki hazırlıkları bir hafta içinde tamamlamayı ve durumu değerlendirmeyi öngördüklerini söyledi.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, hükümet programına yönelik hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını kaydederek, sonrasında gerekirse hükümetin istifa edeceğini, gerekirse hükümet istifa etmeden de partilerle görüşeceklerini ifade etti.

“HALEN HÜKÜMET VAR”

Talat, “Halen hükümet var. Dolayısıyla seçimden yeni çıkmışız ve yeni bir hükümet arayışında gibi değiliz, daha rahat hareket edeceğiz” dedi.

CTP-BG Genel Başkanı Talat, parti başkanlığına aday olurken ilan ettiği 25 maddenin hükümet programıyla bağı konusundaki soru üzerine, bunların çoğunun partiyle ilgili olduğunu ancak “ekonomik kalkınma, kendi irademize sahip çıkma” gibi hedeflerin ete kemiğe büründürüleceği yerin hükümet programı olduğunu belirterek, “O şekilde oluşması için dikkatli olacağız” ifadesini kullandı.

“BAŞBAKAN KİM OLACAK?... SAYIN CUMHURBAŞKANI İLE İSTİŞARE EDECEĞİZ”

Talat, Başbakan’ın kim olacağı konusundaki sorular üzerine, hükümet programı çalışmasına öncelik verirken, kimin Başbakan olacağı konusunu da parti organlarında değerlendireceklerini belirterek özetle şunları söyledi:

“CTP’nin hükümetini kuracak olana, CTP’nin karar vermesi lazım. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’na ‘hükümeti kurma görevini şu kişiye verebilirsiniz’ dediğimizde Cumhurbaşkanı’nın çok önemli bir itirazı olmazsa onu görevlendirecek. Ama Cumhurbaşkanı ‘ben bu kişiye vermem’ diye bir tutuma da girebilir. Bu da sonuçta bir siyasi krize yol açar. Ona herhalde imkan vermeyiz. Sayın Cumhurbaşkanı ile öncesinde istişare edeceğiz ve ona göre karar vermesini sağlayacağız.”

(tak)

Bu haber toplam 3284 defa okunmuştur