1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'BARIŞ'A DOĞRU TEK YÜREK
BARIŞA DOĞRU TEK YÜREK

'BARIŞ'A DOĞRU TEK YÜREK

1 Eylül Dünya Barış Günü yarın Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinden bazı örgütlerin ortak organizasyonuyla kutlanıyor.

A+A-

1 Eylül Dünya Barış Günü yarın Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinden bazı örgütlerin ortak organizasyonuyla kutlanıyor.

PEO, Dev-İş, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, BES, Türk-Sen ile İki Toplumlu Barış İnisiyatifi tarafından organize edilen etkinlik saat 19.00’da ara bölgedeki Dayanışma Evi önünde yapılacak.

Etkinlik için Kıbrıslı Türk örgütlerin temsilcileri ve katılımcılar saat 18.00’de Kuğulu Park’ta toplanacak; saat 18.30’de Dayanışma Evi’ne doğru yürüyüşe geçecek.

18 Eylül'de ise barış yanlısı çalışmalarıyla tanınan Türk ve Yunanlı sanatçılar Zülfü Livaneli ile Maria Faranduri Çetinkaya Sahası’nda konser verecek. Konser saat 18.00’de başlayacak.

FEMA: “SAVAŞA KARŞI, BARIŞA DOĞRU BİR KEZ DAHA TEKYÜREK OLMAK AMACIYLA”

Feminist Atölye (FEMA), savaşa karşı, barışa doğru bir kez da tek yürek olmak amacıyla yarın saat 18.00’de Kuğulu Park’ta toplanacaklarını duyurdu.

Feminist Atölye 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, barışa gönül veren herkese Kuğulu Park’ta buluşma çağrısı yaptı.

Mesajda, 1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olarak kabul edilmesinden bu yana, 76 yıl geçmiş olmasına, barışı savunanlara rağmen, dünya üzerinde savaş, çatışma ve zulümlerin sona ermediğini, savaşlardan çıkar sağladığını düşünenlerin tükenmediğine dikkat çekildi.

Bugün Orta Doğu halklarının üzerinden bir an olsun savaş uçaklarının inmediğini, dünya üzerinde birçok yerde savaşların hâlâ sürdüğü ifade edilen mesajda, “Hemen yanı başımızda bulunan coğrafyada da insani kaygılar yerini siyasi ve kişisel çıkarların hakimiyetine bırakmıştır” denildi.

“SİYASİ İRADE HER İKİ KESİM İÇİN DE İLK ŞART”

Barışa hasret yaşanan adada ise, kalıcı ve demokratik bir barış için, herkese sorumluluk düştüğü vurgulanan mesajda, barışa giden yolda barışa, demokrasiye yönelmiş istikrarlı ve kararlı bir siyasi irade her iki kesim için de mutlaka bulunması gereken ilk şart olduğu belirtildi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Bunun yanında birbirlerinin kayıplarına, acılarına duyarlı, gereksinimlerini ve geçmişte yaşananları görmezden gelmeyen, nifak tohumları atmak yerine yaşananlardan ders çıkarıp, gerçek ve kalıcı bir barışa köprü kuran, medya mensupları, eğitimciler, kolluk görevlileri, kamu görevlileri, tarihçiler, siyasiler, sendikacılar, emekçiler, işletme sahipleri, akademisyenler kısacası yediden yetmişe barış gönüllüleri gerekmektedir.”

Barış için mücadelenin sürdürüleceği vurgulanan mesajda, “İnsan onurunun ve yaşam hakkının esas olduğu, tüm çocukların güldüğü, karınlarının tok olduğu, savaş uçakları yerine rengârenk uçurtmaların uçtuğu, dikenli tellerin yerini çiçeklerin, kin ve öfkenin yerini sevgi ve kardeşliğin aldığı, her türlü şiddetin son bulacağı kalıcı barış içinde yaşanacak ortak bir gelecek, talebimiz ve aynı zaman da sorumluluğumuzdur” ifadelerine yer verildi.

--------------------------------


SAYGUN: “ÜLKEDE SAVAŞIN YARATTIĞI ACI VE GÖÇLER ANCAK ÜLKENİN BİRLEŞTİRİLMESİYLE ORTADAN KALKACAK”

 KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun Kıbrıslıların savaşın yarattığı göçlerin ve acıların ne olduğunu çok iyi bildiklerini, Adada yaşanan felaketin acılarının tüm Kıbrıslılarca halen yaşandığını kaydetti.

Saygun 1 Eylül Barış Günü dolayısıyla POED, KTÖS, OLTEK, KTOEÖS ve DAÜ-SEN adına yayınladığı mesajda ülkenin bölünmüşlüğünün tüm Kıbrıslıların acı çekmesinin temel sebebi olduğunu savundu.

Kıbrıslı eğitimciler olarak dünyada ve Adada yaşanan savaşların, acıların ve göçlerin temel sebebinin, emperyalizmin çıkar savaşları nedeni ile ırkçılığı, şovenizmi ve düşmanlığı kışkırtması olduğunu belirten Saygun, dünyanın tüm insanlığın ortak evi olduğunu ve kaynakların tüm insanlığa yeterli olduğunu kaydetti.

Saygun açıklamada “Kıbrıslı eğitimciler olarak sebebi ne olursa olsun, savaşların insanlığın yıkımına neden olduğunu biliyor ve tüm savaşlara karşı çıkıyoruz. Silahlanmaya harcanan ekonomik kaynakların, insanlığın eğitimine ve refahına ayrılmasını talep ediyoruz. Savaşın ve şiddetin ancak hoşgörü ile adil paylaşımla ortadan kalkacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Saygun, ülkede savaşın yarattığı acı ve göçlerin ancak ülkenin birleştirilmesi ile ortadan kalkacağını savunarak, barış için ortak mücadele etme iradesini yineledi.

(tak)

Bu haber toplam 1910 defa okunmuştur