1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. DOSTLUK KAZANDI
DOSTLUK KAZANDI

DOSTLUK KAZANDI

YILLAR SONRA BİR İLK: Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina bugün “Peace and Sport” kurumunun himayesinde Pile’de karşılaştı

A+A-

Kıbrıs'ın karma köyü Pile, dünyaca ünlü futbol efsanelerinin de katılımı ile olağanüstü bir barış ve dostluk gösterisine sahne oldu. 

Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina “Peace and Sport” kurumunun himayesinde Kıbrıs'ta barış için DOSTLUK MAÇI yaparken, dünyaca ünlü Fildişi Sahilli eski futbolcu, aynı zamanda “Peace and Sport” organizasyonunun Asbaşkanı Didier Drogba da etkinliğe renk kattı..

Adanın iki yanından Kıbrıs'ın futbol kulüpleri yıllar sonra yeniden maç yaparken, çocuklar ve gençler bu önemli organizasyonda yer almanın sevincini yaşadı. Maçın başlama vuruşu futbol efsanesi Drogba ile Peace and Sports Kurucusu tarafından yapıldı.

"Dostluk Maçı" tam bir dostluk gösterisine sahne oldu. MTG ve Nea Salmina, turuncu ve yeşil takımlar olarak ikiye ayrılarak oynadı, maçın sonucundan "eşitlik" çıktı, "dostluk" kazandı. Oyunun ikinci yarısından "Turuncu" takımın golünü MTG oyuncusu Halil Turan attı.

Maçın sonunda hakem topu alarak gol attı ve maçı öyle bitirdi.

Organizasyonda "Barış için Spor Hareketi"nin sembolü haline gelmiş beyaz kartlar gösterildi.


MTG Başkanı Koral Bozkurt:

'Buradayız, varız, futbol oynuyoruz, iyi takımlarımız var'

Mağusa Türk Gücü, Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu üyesi Nea Salamina ile yapmış olduğu karşılaşmaya, "futbolun içinde, sporun birleştirici ve siyaset üstü gücü" noktasında hazırlandı.

Başkan Koral Bozkurt, karşılaşma ile ilgili şunları söyledi: "Kıbrıs Türk futbolu, uluslararası ambargolar bir yana, haksız bir spor ambargosunun kıskacında. Nea Salamina maçı bizim için sırf bu anlamda bile önemli. UEFA lisanslı bir takımla karşılaştık. 'Buradayız, varız, futbol oynuyoruz, iyi takımlarımız var' deme adına bu karşılaşmaya önem verdik.

Bugüne kadar Bir Türkiye futbol takımı Uluslararası bir maç yapacağı zaman Ercan’dan gelip Güney’e geçemezken bugün bu maça Ercan’dan gelen TC ve yabancı uyruklu oyuncularımızı getirebildik; Bugünden sonra Türkiye Spor Kulüplerine bir emsal teşkil edecektir. Bundan böyle Türkiye Spor kulüpleri Ercan’dan gelecektir Toplumsal baktık. Her aşamada, ülkemiz futbol federasyonu KTFF, değerli başkanı Hasan Sertoğlu ile istişare içerisinde olduk. Bizi motive eden nokta, yukarıda da bahsettiğim gibi, sporun siyaset üstü oluşu yanında, ülkemiz gençliği adına da bu uluslararası fırsatı kullanma fikri oldu. Geldiğimiz aşamayı da siyasetten arınmış olarak değerlendiriyoruz. Ülke insanını en iyi şekilde temsil ettiğimize, spor ambargosuna bu şekilde dikkat çektiğimize inanıyorum. Organizasyon heyetine, her aşamada işbirliğini sürdüren Nea Salamina camiasına teşekkür ederiz. Organizasyondan elde ettiğimiz geliri, Yenicami alt yapısında futbol oynayan ve geçtiğimiz günlerde lösemi teşhisi konulan Demir’in tedavi masraflarına bağışlama kararı aldık. Tüm sürecin de siyaset üstü, sporun birleştirici gücü, barışa olan katlısı ve ülkemiz gençliğinin uluslararası organizasyonlara duyduğu ilgi kapsamında değerlendirilmesi en büyük isteğimizdir."

 


"Spor birleştirebilir"

Organizasyona "Pile'nin güney bölümünde yapıldığı ve önceden belirlenen sahada oynanmadığı, siyasi eşitliğe uyulmadığı" gerekçesi ile Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı katılmadı. 
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ise maç öncesi kısa bir konuşma yaparak, "Nelson Mandela’nın söylediği gibi sporun gücü birleştirebilir, arkadaşım Mustafa ve ben bu vizyonu paylaşıyoruz. Bu maç umut taşıyor" dedi.
Dünyaca ünlü futbolcu Drogba ise Kıbrıs'ta ve bu önemli organizasyonda bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Ünlü isim, sporun insanları bir araya getirme gücüne işaret etti.
Peace and Sport Başkanı Jöel Bouzou mac öncesinde yaptığı konuşmada maçın sembolik önemine değindi. Bouzou, "Bu maç iki toplumu bir araya getiriyor, umarım gelecek için örnek olacak" dedi.
Organizasyonda en yoğun ilgiyi Didier Drogba gördü, ünlü futbolcu çocukların formasını ve bir dönem forma giydiği Türkiye'deki Galatasay formasını imzaladı.
Maçtan önce tüm katılımcılar birlikte Türkçe ve Rumca şarkılar söylediler.

"Umut ederim ki yeniden birlikte maç yapacağız"

Basın mensupların sorularını yanıtlayan Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, Akıncı’nın maça gelmemesi ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzere, yorum yapmamayı tercih ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bir spor müsabakası izlemeye geldik. Bu maçın amacı iki taraf arasındaki ortamı düzeltmeyi amaçlıyor. Bugün eski ve güzel günleri hatırlayacağız. Takımlarının sorunsuz maç yaptığı günleri anımsayacağız. Umut ediyorum ki tekrar birlikte maç yapacağımız günler yeniden yaşanacak.”




dr-002.jpg

Drogba MTG ile fotoğraf çekt

SAAT: 13.07

Karşılıklı oynanan ilk yarıyı Nea Salamina 1-0 önde tamamladı

 

SAAT: 12.30

Barış için spor hareketinin sembolü haline gelmiş beyaz kartlar gösterildi

b1-059.jpg
Foto: KTÖS

Görüntü: philenews.

 

b3-029.jpg

Bu kartlar spor yardımı ile dünyanı değiştirme vizyonunu temsil ediyor.

Başlama vuruşunu Drogba ve Peace and Sports Kurucusu yaptı

SAAT: 12:15

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis maç öncesi kısa bir konuşma yaptı.

Anastasiadis özetle şunları ifade etti:

Nelson Mandela’nın söylediği gibi sporun gücü birleştirebilir

Arkadaşım Mustafa ve ben bu vizyonu paylaşıyoruz. Bu maç umut taşıyor

İki takımı tebrik ediyorum.

Drogba ise burada olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Ünlü oyuncu sporun insanları bir araya getirme gücüne işaret etti

SAAT: 12.00

Maçın aç sonra başlaması bekleniyor.  Maçtan önce birlikte Türkçe ve Rumca şarkılar söyleniyor

erk.jpg

SAAT: 11.50

Peace and Sport Başkanı Jöel Bouzou mac öncesinde yaptığı konuşmada maçın sembolik önemine değindi.
Bu maç iki toplumu bir araya getiriyor. Bu maç örnek olacak.

Didier Drogba sahaya indi. Yoğun ilgi ile karşılaşan Droba çocukların formasını ve Galatasay forması imzaladı.

drog-001.jpg

drog.jpg

 

SAAT: 11.30

Gelmeyeceğini bildirmesine rağmen protokol çadırında Kıbrıslı Türk lider Musafa Akıncı’nın yeri de ayrıldıak-008.jpg

ak2-003.jpg

Basın mensupların sorularını yanıtlayan Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, Akıncı’nın maça gelmemesi ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzere, yorum yapmamayı tercih ettiğini ifade ederek, “bir spor müsabakası izlemeye geldik. Bu maçın amacı iki taraf arasındaki ortamı düzeltmeyi amaçlıyor. Bugün eski ve güzel günleri hatırlayacağız. Bir birimizin takımlarının sorunsuz maç yaptığı günleri. Umut ediyorum ki tekrar birlikte maç yapacağımız günler yeniden yaşanacak.”

SAAT: 10.55

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum polisi bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Polis saha içerisindeki güvenliği sağlamak için stadyumun üzerine 40 metre yükseklikte bir karavanı  komuta merkezi olarak kullanıyor.

Şu ana kadar 150 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum taraftar stadyumda yerini aldı. Sahaya davetle olan girişler devam ediyor.
Meclis Başkanı ve CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay ile CTP Mağusa milletvekili Asım Akansoy da maçı izleyenler arasında.

aa-026.jpg

Önceden akredite olan izleyici ve basın maçın oynanacağı sahaya alınmak için bekliyor

m2-061.jpg

m3-029.jpg

 

mm1.jpg

mm2-002.jpg

ll-030.jpg


 

Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina arasında “Peace and Sport” kurumunun himayesinde Pile’de gerçekleşecek ‘dostluk maçı’ saat 12.00’de başlayacak.

12.00’DE BAŞLAYACAK… Pile’de düzenlenecek olan Mağusa Türk Gücü – Nea Salamina karşılaşması saat 12.00’de başlayacak. İki toplumun futbol takımları 2005 yılından sonra ilk kez karşı karşıya gelecek. Maçta dünyaca ünlü eski futbolcu Didier Drogba da yer alacak

YENİDÜZEN-  ÖZEL

Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina bugün “Peace and Sport” kurumunun himayesinde Pile’de karşılaşacak. Monaco merkezli “Peace and Sport” uluslararası kurumun himayesinde, Stelios Vakfı’nın desteği ile bugün tarihi bir karşılaşma oynanacak. Mağusa Türk Gücü ile Nea Salamina dostluk maçında karşı karşıya gelecek. Pile İlkokulu içinde planlanan tüm organizasyonlar da Pile Sahası’nda yapılacak.

Maç bugün, 12:00’da…

Maçın, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin birlikte yaşadığı tek köy olan Pile'deki bugün saat 12:00’de oynanması bekleniyor.

MTG-Nea Salamina maçı, iki toplumlu etkinliklere katkı amacıyla Stelios Vakfı tarafından organize edilmiş ve ünlü Fildişi Sahilli eski futbolcu Didier Drogba da organizasyona davet edildi.

Maç öncesi etkinlikler

Bugün Pile’de oynanacak olan Mağusa Türk Gücü – Nea Salamina maçı öncesi birçok etkinlik düzenlenecek. Karşılaşma öncesinde her iki kulübün akademisinin yanı sıra Pile ilkokulunda öğrenim gören çocuklar ve ailelerinin de katılım göstereceği, ‘saygı ve diyaloğa’ yönelik atölye çalışmaları yapılacak.

Didier Drogba da katılıyor

Mağusa Türk Gücü ve Nea Salamina arasında bugün oynanacak olan karşılaşma iki önemi ismi ağırlayacak. Dünyaca ünlü Fildişi Sahilli eski futbolcu, aynı zamanda “Peace and Sport” organizasyonunun Asbaşkanı Didier Drogba ve karatede 3 defa dünya şampiyonu olmuş bir isim olan Laurence Fisher organizasyonda yer alacak. Didier Drogba, her iki takımın oynayacağı dostluk maçında takımların ısınmasında yer alacak ve başlama vuruşunu yapacak.

Başlama vuruşu 12.00’de

30’ar dakikadan iki devre halinde oynanacak olan Mağusa Türk Gücü – Nea Salamina karşılaşması öğle saat 12.00’de başlayacak. İlk devrede takımlar birbirlerine karşı, ikinci devrede karma olarak dostluk maçında yer alacak. Karşılaşmanın ardından ilkokullara, takımlara ve akademilerine ödül takdiminde bulunulacak. Akşam Lefkoşa’da yer alan Stelios Vakfı’nda organizasyon onuruna kokteyl düzenlenecek.

2005’te karşılaşmışlardı

İki toplumun futbol takımları 13 yıl önce, 26 Mart 2005 tarihinde karşı karşıya gelmişti. Nea Salamina ile Yenicami arasında Ammochostos Stadı’nda iki ekip dostluk maçında karşılaştı. Coşkun Ulusoy’un önceki yıl Nea Salamina’ya transferi sonrası düzenlenen karşılaşmada Kıbrıslı Rum ve Türk futbolseverler yan yana maçı izlemiş, 50 yıl sonra iki toplumun takımlarını buluşturan karşılaşma 6-0 Nea Salamina lehine sonuçlanmıştı.

Program

Organizasyonun programı şöyle:

A KISMI: ATÖLYE ÇALIŞMALARI (08.00 – 10.45 arası yapılacak)

08.00 – 09.00:

‘Sport Simple’ adlı atölye çalışması Mağusa Türk Gücü ve Nea Salamina akademi antrenörleri yanı sıra okul öğretmenlerine yönelik olarak yapılacak.

09.15 – 10.45:

İki kulübün akademi sporcularına yönelik saygı ve diyaloğa yönelik atölye çalışması yapılacak. Ayrıca Pile’deki çocuklar ve ailelerine yönelik yine saygı ve diyaloğa yönelik karate atölye çalışması yapılacak.

B KISMI: DOSTLUK MAÇI

11.00: Konukların ve VIP seyircilerin gelişi.

11.00 – 11.25: Takımların Didier Drogba ile birlikte ısınması.

11.30: Açılış seremonisi

Açılış seremonisinde toplumların tanınmış iki şarkıcısının performansı yanı sıra VIP konuşmaları yapılacak.

11.45: Takımların geçit töreni ve fotoğraf çekimi.

12.00: Dostluk maçının başlangıcı

Takımlar arası dostluk maçının ilk yarısı 30 dakika karşılıklı oynanacak. 10 dakikalık aranın ardından iki takım oyuncuları karma bir şekilde 30 dakikalık ikinci yarıda yer alacak. Devre arasında dans gösterileri olacak.

13.10: Ödül töreni

İki takıma, akademilerine ve okullara ödül takdimi ve konuşmalar yapılacak.

13.30 – 14.00: Stadın basın odasında röportajlar yapılacak.

19.30: Lefkoşa’da yer alan Stelios Vakfı’nda kokteyl.

 

Bu haber toplam 9925 defa okunmuştur
BARIŞ SAHASI

BARIŞ SAHASI

Kıbrıs'ın karma köyü Pile, dünyaca ünlü futbol efsanelerinin de katılımı ile olağanüstü bir barış ve dostluk gösterisine sahne oldu…

Spor ve Barış kazandı

Spor ve Barış kazandı

Kıbrıs'ın karma köyü Pile, dünyaca ünlü futbol efsanelerinin de katılımı ile olağanüstü bir barış ve dostluk gösterisine sahne oldu…

İlgili Haberler