1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Barış adına yapılacak şeyler hala var'
'Barış adına yapılacak şeyler hala var'

'Barış adına yapılacak şeyler hala var'

 Bağımsızlık Yolu ve Baraka, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle toplu yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi

A+A-

 Bağımsızlık Yolu ve Baraka, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle toplu yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi; iki toplum arasında ilişkilerin geliştirilmesi için önerilerde bulundu.

Bağımsızlık Yolu’ndan verilen bilgiye göre, yürüyüş, Lefkoşa Kuğulu Park’tan Cumhurbaşkanlığı Sarayına kadar olan güzergahta yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu tarafından okunan basın açıklamasında, “barış güçlerinin” kararlılık ve mücadele azminden vazgeçmediğini göstermesi anlamında sokakta olmanın anlamlı olduğu kaydedildi.

“Baraka ve Bağımsızlık Yolu, birleşik, bağımsız ve halkları kardeş bir Kıbrıs için mücadeleyi; emekçi halkımızın en temel günlük sorunlarının çözümü için mücadeleden ayrı görmez” denilen açıklamada, çözüme ulaşılamamasının nedeninin “Kıbrıs halklarının örgütlü mücadelesine yaslanılmaması” olduğu iddia edildi.

Müzakereler devam etsin veya etmesin barış için yapılabilecek şeylerin bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Kıbrıs halklarının somut sorunları üzerinden örgütlenme” çağrısında bulunuldu.

ÖNERİLER

Açıklamada, müzakerelerin daha şeffaf olması, Derinya ve Aplıç kapılarının derhal açılması, Maraş’ın “en uygun yöntemle” açılması; Maronitlerin köylerine geri dönmesi konusunda sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve dinsel koşulların yaratılması; Ay Mamas Kilisesi’ndeki ayninin yasaklanması gibi, “iki halkın arasındaki gerilimi tırmandıran” tutumlara son verilmesi gerektiği belirtildi.

Görüşmelerin çökmesi, zirvelerin başarısızlığı, bütünlüklü çözümün çıkmaza girmesinin; Kıbrıs’ta çözüm yolunda yapılabilecek hiçbir şey kalmadığı anlamına gelmediği ifade edilen açıklamada, “Kıbrıslı Elen otoritesinin tutumu ne olursa olsun barış adına yapılması gerekenlerin bunlar olduğunu hatırlatırız. Ancak gerçek bir barışın, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Elen halklarının örgütlü mücadelesi ile kurulabileceğinin bilincindeyiz” denildi.

Bu haber toplam 1993 defa okunmuştur