1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bankalar Krizi Mercek Altında
Bankalar Krizi Mercek Altında

Bankalar Krizi Mercek Altında

Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Euro Grubu arasında varılan anlaşma ve yaşanan banka krizine ilişkin dün akşam halka sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

A+A-

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Euro Grubu arasında varılan anlaşma ve yaşanan banka krizine ilişkin dün akşam halka sesleniş konuşması gerçekleştirdi ve krizin sorumlularının bulunması için soruşturma açılacağını açıkladı.
Alithia ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in dün akşam yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın iflasın eşiğine gelmesine sebebiyet veren sorumluların bulunması için Rum Bakanlar Kurulu’nun önümüzdeki günlerde toplanarak, soruşturma açacak müfettişler atayacağını yazdı.
Konuşmasında, Euro Grubu toplantısında yaşananlar ve varılan anlaşmaya da değinen Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın ekonomik iflasın eşiğine geldiğini, karşılaştıkları seçeneklerin kolay olmadığını belirterek, ancak sıkı müzakereler ve ısrarcı olmaları sonucunda ülkenin iflasını engelleyen anlaşmaya vardıklarını ifade etti.
Anastasiadis, Euro Grubu’yla yapılan anlaşmanın “mevcut şartlarda yapılabilecek en iyi anlaşma olduğunu” da vurguladı ve bankacılık sektörünün istikrarını yeniden kazanacağını savundu.
Anastasiadis: “Laiki Bankası’nın iflasını önledik. Kıbrıs Bankası’nın tamamen yeniden sermayelendirilmesini başardık. Kıbrıs Bankası’nın, Laiki Bankası’nın sağlıklı bölümüyle birleşmesiyle mevduat sahiplerine ve ülke ekonomisine hizmet verecek güçlü bir banka yaratıldı” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki günlerde zor kararların uygulamaya geçilmeye başlanacağı konusunda da Kıbrıslı Rumları uyaran Anastasiadis, bankaların işleyişine bazı kısıtlamaların getirileceğini ancak bunların zaman içerisinde yumuşayacağını vurguladı.
Anastasiadis, Avrupa Merkez Bankası’nın Güney Kıbrıs’taki bankacılık sistemine likidite akışını sağlayacağını ve 10 milyar Euro’luk krediyi de alacaklarını belirterek, halkına birlik içerisinde hareket etme çağrısında bulundu.
Krizden etkilenen bankalarda bulunan ihtiyat sandığı yatırımlarının güvence altına alınmasının ilk tedbir olarak uygulanacağını ifade eden Anastasiadis, Euro bölgesinden çıkılmasının ise, “bazı ortaklarının tutumlarının hayal kırıklığı yaratmış olmasına karşın krize çıkış yolu teşkil etmeyeceği” görüşünü ortaya koydu.
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis de açıklamasında, Euro Grubu’yla varılan anlaşmanın ülkeyi iflastan kurtardığını belirterek, en kötü gelişmelerin son 6-8 ay içerisinde gerçekleştiğini ifade etti.
SİYASİ PARTİLERDEN FARKLI GÖRÜŞLER
Öte yandan gazete, Euro Grubu’nda alınan kararların Güney Kıbrıs’taki siyasi partiler tarafından farklı şekillerde yorumlandıklarını yazdı.
Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dünkü açıklamasında, Anastasiadis’in politikasını “acemi işi” şeklinde nitelendirdi.
Kiprianu, Euro Grubu’yla yapılan anlaşmanın ekonomik sorunları çözmediğini, aksine, krizi daha da derinleştirdiğini ve bu anlaşmanın Euro Grubu’nun planlarının ilk adımı olduğunu savundu.
DİKO Başkanı Marios Karoyan ise, söz konusu anlaşmayla ülkenin düzensiz iflastan kurtulduğunu belirterek, öfke ve kızgınlıkla hareket etmenin zamanı olmadığını, yeni durumun gerektiği gibi idare edilebilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı.
EDEK’ten yapılan açıklamada Anastasiadis hükümeti “hazırlıksız olmak ve acemice davranmakla” suçlanırken, EDEK ve Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru da AB ortaklarını suçladı.
Omiru, AB’nin Güney Kıbrıs’ı desteklemek yerine, müdahaleler ve tehditlerde bulunduğunu belirterek, milli egemenlik ve bağımsızlığın kazanılması için en kısa sürede harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, “yeni bir dönemin başladığı ve bundan sonra Troyka’nın elinden kurtulmak için çözümler aranması gerektiği” açıklamasında bulundu.
KİLİSENİN KAYBI 100 MİLYON EURO’NUN ÜSTÜNDE
Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ise, Euro Grubu kararının “bir öncekinden daha iyi olduğunu, halk yerine devletin fakirleştiğini” açıkladı.
Kilisenin Kıbrıs Bankası’nda bulunan hisselerinin durumdan nasıl etkilendiğinin sorulması üzerine Hrisostomos, “kilisenin sahip olduğu ve 100 milyon Euro’nun üzerinde olan mevduatının yok olduğunu ancak hayatta kalmayı sürdüreceklerini, kilise ne kadar kaybederse kaybetsin halkın desteğiyle yaşayacağını” söyledi.
Hrisostomos, bu durumun suçlularının sanık sandalyesine oturtulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
LAKKOTRİPİS: “EN BÜYÜK UMUDUMUZ DOĞALGAZ”
Öte yandan Güney Kıbrıs Sanayi Ticaret ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın yarınlarına ilişkin en büyük umudun doğalgaz yatakları olduğunu açıkladı.
Habere göre Lakkotripis, 25 Mart törenleri sonrasında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) sahip olduğu doğalgaz yataklarına ilişkin yabancı şirketlerle imzalanan sözleşmelerde yada planlanan ikinci doğrulama sondajı çalışmasında herhangi bir değişiklik olmadığını da belirtirken, ilgili yabancı şirketlerin tümünün temsilcileriyle geçtiğimiz hafta görüşmeler gerçekleştirdiğini, planlarda bir değişiklik olmadığını vurguladı.
(TAK)

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur