1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. BAL basamak olur mu?
BAL basamak olur mu?

BAL basamak olur mu?

BAL basamak olur mu?

A+A-

Burhan Gürkan

Son günlerde ülke futbolunda gündemi meşgul eden konulardan bir tanesi Türkiye Bölgesel Amatör Lig (BAL) takımlarına transfer olan Kıbrıslı Türk futbolcular.  Bir tarafta kendi gelecekleri için BAL Ligi’ni bir basamak olarak kullanmak isteyen futbolcular, diğer taraftan hiçbir bedel ödenmeden oyuncularının ayrılışlarına tepki gösteren ülkemiz kulüpleri. Sezon başında BAL 7. Grup ekiplerinden Kastamonuspor’a transfer olan Mustafa Yaşınses’in ardından devre arasında Çağrı Kıral, Musa Şanlıer ve Adil Uçar, 10. Grup takımı Uşak Sportif takımının yolunu tutan Kıbrıslı Türk futbolcular oldular.

SÜPER LİG’İN UZAĞINDA

Çoğu futbolseverin televizyonları karşısında seyrettiği Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımların yer aldığı Süper Lig’in bayağı uzağında BAL Ligi... Şöyle ki; Süper Lig’in ardından PTT 1. Lig, Spor Toto 2. ve 3. Ligleri bulunuyor ve onların ardından BAL Ligi geliyor. Toplam 11 grubu bulunan BAL Ligi’nde gruplarını birinci sırada bitiren takımlar 3. Lig’e terfi ediyor ve amatörlükten kurtulup profesyonel takım kimliği kazanıyor. Hal böyle olunca maddi konularda da futbolcular profesyonelce bir kazanım elde ediyor.
Ülkemiz futbolcularının BAL Ligi’nde forma giyebilmesi ve yerli statüte futbol oynayabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorunda. Uluslararası alanda Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ı tanıyan tek ülke olması yeterli olmuyor bu durumda. Adının içerisinde ‘Amatör’ kelimesi geçse bile, birçok takımın elinde bulundurduğu şartlar ve imkanlar ülkemiz liglerindeki takımlara göre bir hayli iyi durumda.

17 ANTRENMAN, 5 HAZIRLIK MAÇI

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin (KTSYD) önceki hafta düzenlediği “Sporun Vizyonu Eğitim Semineri” çerçevesinde Antalya’ya gitmişken bu futbolculardan Çağrı Kıral ve Musa Şanlıer’in yer aldığı Uşak Sportif takımının Kazakistan 21 yaşaltı milli takımı ile oynadığı hazırlık maçını izleme, futbolcularla ve kulüp başkanı ile konuşma imkanı bulduk. Bir haftada 17 antrenman ve 5 hazırlık maçı yaptıklarını aktaran futbolcular, yoğun tempoya alışmaya çalışıyorlar, bir yandan da Türkiye’deki ilk resmi müsabakalarını bekliyorlar. Takımda kendilerine gösterilen ilgi, alakadan memnunlar. Futbollarını oynayıp ilk etapda BAL Ligi’nde kendilerini ıspatlamaya çalışıyorlar.

“GÖRÜŞMEMİZ GEREKİRDİ AMA FIFA TANIMIYOR”

Futbolcular, takımlarından ayrılış şekilleri ileri sürülerek kulüpleri Küçük Kaymaklı’dan bir hayli tepki gördüler, kulüp yöneticileri gidiş şekillerini “İhanete uğradık” nitelemesi ile açıkladılar. Onların düşünceleri ihanet olmadığı yönünde. Alt yapıdan A Takıma kadar uzun yıllar formasını giydikleri kulüpten böyle bir tepki görmelerinden dolayı üzgünler. Diğer taraftan Yenicami’den Uşak takımına dahil olan Adil Uçar, tam tersi bir tepki ile son antrenmanında havalara atılarak Türkiye’ye uğurlandı. Uşak Sportif başkanı Feyyaz Atalay’a tepkileri sorduğumuzda “Nezaketen gidip görüşmemiz gerekirdi. Ancak FIFA ve UEFA’nın tanımadığı bir ülke” açıklamasını yapıyor. Atalay, Kıbrıslı Türkler’in BAL Ligi’ne gelip yeteneklerini göstermeleri gerektiğini, ileride üst liglerde oynamaları halinde bunun kendilerini memnun edeceğini söyleyerek sonlandırıyor sözlerini. Uşak ekibi bulunduğu grupta 2. sırada ve şampiyonluğa aday takımlardan bir tanesi.

YENİ OSMAN UÇANERLER, METE ADANIRLAR ÇIKAR MI?

Sezon başında Kastamonuspor’a giden Mustafa Yaşınses, takımında gösterdiği performans ile dikkat çekiyor. Attığı gollerden çok yaptığı asistlerle ön plana çıkan “Gabira” lakaplı futbolcunun adı şimdiden Spor Toto 2. Lig ekipleri ile anılmaya başladı bile. Söz konusu futbolcular BAL Ligi’ni bir basamak olarak kullanıp, üst liglerde forma giyer mi bilinmez ancak uzun yıllar önce Bursaspor’da Osman Uçaner, Altay ve Samsunspor’da başarılı şekilde futbol oynayan Mete Adanır’ın ardından yeni Kıbrıslı Türklerin vitrine çıkıp çıkmayacağını hep birlikte göreceğiz.

Bu haber toplam 2166 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 194. Sayısı

Adres Kıbrıs 194. Sayısı