1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Bakır madeni arama' çalışmalarında 'olumlu' sonuç
Bakır madeni arama çalışmalarında olumlu sonuç

'Bakır madeni arama' çalışmalarında 'olumlu' sonuç

Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Ltd adına Pozitif Sondaj tarafından Lefke’de yürütülen 'bakır madeni arama' çalışmalarında tesis kurulumu için yeterli ekonomik rezerve ulaşıldı: Hedef 2018’de üretime geçmek

A+A-

Ayşe GÜLER

Lefke’de Kıbrıs Santral Madencilik Ltd adına Pozitif Sondaj tarafından yaklaşık 2 yıldır yürütülen ‘bakır madeni arama’ çalışmalarında tesis kurulumu için yeterli ekonomik rezerve ulaşıldı.

Şu anda Kuzey Kıbrıs’taki yetkili kurumların yanı sıra, Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle  ‘askeri bölge’ dahil birçok noktada süren çalışmalarda ‘olumlu’ sonuç elde eden şirket, 2018 yılının ilk aylarında üretime geçmeyi planlıyor.

Şirket, gerekli izinlerin alınması ve hayata geçecek tesisin kapasitesinin netleşmesinin ardından işletmeyi 12 veya 16 ay içerisinde kurmayı planlıyor.

İşletmeyi ortalama 6 yıl yapmayı hedefleyen şirketlerin, atıkların da işletmeye dahil edilmesi halinde sürenin 10 yıla yayılacağını hesaplıyor.

Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Yönetim Kurulu üyesi Oral Sönmez, şu anda sondaj çalışmalarının askeri bölge dahil Lefke ve çevresinde sürdüğünü kaydetti.

Bölgede birkaç kuyuda devam eden sondajın tamamlanmasının ardından işletme ile ilgili müracaatta bulunacaklarını aktaran Sönmez, şu anda tesis kurulumu için ekonomik rezerve ulaşıldığını söyledi.


--------------------------------------------------


Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Yönetim Kurulu üyesi Oral Sönmez:
“Tesisi, ortalama 6 ile 10 yıl işletmeyi düşünüyoruz”

Kuzey Kıbrıs Santral Madencilik Yönetim Kurulu üyesi Oral Sönmez, tesis yerinin şirkete teslim edilmesinin ardından 12-16 sonra işletmeyi kurmayı planladıklarını dile getirdi.

2018 yılında üretime başlamayı planladıklarını dile getiren Sönmez, 6 ile 10 yıl arasında tesisi işletmeyi düşündüklerini ifade etti.

Sönmez, tesis ile ilgili modelleme çalışmalarının yurt dışında sürdüğünü belirtti.

“Askeri bölgede de çalışmalar var”

Sözmez, şu anda sondaj çalışmalarının askeri bölge dahil Lefke ve çevresinde sürdüğünü kaydetti.
Askeri bölgede yapılan çalışmaların Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Kıbrıs yetkililerinden alınan izinler doğrultusunda başladıklarını söyleyen Sönmez, “burada bir tesis söz konusu olursa ayni prosedürü izleyeceğiz” dedi.

Sönmez, bölgede birkaç kuyuda devam eden sondajın tamamlanmasının ardından işletme ile ilgili müracaatta bulunacaklarını aktararak, tesis kurulumu için ekonomik rezerve ulaşıldığını söyledi.

“Madencilikte siz ne kadar sürede cevheri çıkarmayı düşünüyorsanız, kapasite buna paraleldir” diyen Sönmez, “Yıllık 100 bin ton cevher çıkartacağım dediğinizde kapasite buna göre belirlenir. Kısa süre içerisinde çıkartacağım derseniz, işletme buna bağlı değişiklik yaşanır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4594 defa okunmuştur