1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bakanlar Kurulu toplandı
Bakanlar Kurulu toplandı

Bakanlar Kurulu toplandı

Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun yok sayıldığı bu önerinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını” söyledi.

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA) aracılığıyla ülkede şube açma girişiminde bulunmasıyla Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun yok sayıldığını belirtilerek, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Siyaseten ve hukuken verilen kavgada bireylerin değil, toplumsal çıkarların ve hakların gözetilir olması gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, olaya bu açıdan bakılmasını istedi.

“Bu girişim ülkenin futbol federasyonuna ve sporcusuna nasıl değer verildiğinin ortaya çıkmasına yardımcı oldu” diyen Yorgancıoğlu, “Kıbrıslı Türk halkının Kıbrıs sorununun çözümüyle uluslararası hukukun parçası olma yönünde iradesi vardır. Halbuki önerilen bu değil. Kıbrıs Türk Federasyonu’nun yok sayıldığı bir önerinin kabul edilmesi mümkün olamaz” ifadesine yer verdi.

“Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın bu konudaki tavrını doğru bulmuyorum” diyen, Özkan Yorgancıoğlu, Denktaş ülkeye döndüğünde bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün Bakanlar Kurulu toplantısı  Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki ilişkiye de değindi.

Yorgancıoğlu konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Kurumlarımızın yok sayıldığı bir çözüm önerisini kabul etmemiz mümkün değil. Bu teklif iyi niyetle mi kötü niyetle mi yapıldı o da ayrı bir tartışma konusudur. Ama doğru bir teklif değildir. Bizim beklentilerimizi karşılayan bir teklif değildir. Keşke bizimle de tartışılsa, önce Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu muhatap alınsaydı. Keşke bir önceki görüşme Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda değil Futbol Federasyonu’nda yapılsaydı.”

Bir basın mensubunun bu başvurunun hayata geçmesinin mümkün olup olmadığını sorması üzerine Yorgancıoğlu, “Hayır bu bizce mümkün değildir, siyaseten de doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

Yorgancıoğlu şunu da ekledi:

“Zaten dünyanın ve Rum tarafının Kuzey Kıbrıs Türkiye’nin bir alt birimdir diye iddiası var. Bunu hepimiz biliyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu’nun burada bir federasyon varken şube açması bunu güçlendiren bir yaklaşım değil midir?”

TEŞVİKLER

Başbakan Yorgancıoğlu, açıklamasında ekonomin gelişmesi adına işletmelere verilen yatırım teşviklerine ve bu işletmelerin istihdam sayısına da değindi.

“İŞYERLERİ SÜREKLİ DENETLENİYOR, BU KONUYU ÖNEMSİYORUZ”

Başbakanlığa bağlı olan ve madde bağımlılığıyla ilgili mücadele yürüten komisyonun çalışmalarına da işaret eden Yorgancıoğlu, işyerlerinin sürekli denetlendiğini anımsatarak bu konuyu önemsediklerini vurguladı.

Yorgancıoğlu, kurallara uymayan iş yerlerine gerekli cezaları vermekten çekinmediklerini de söyleyerek, “Komisyon üyelerini, komisyonla işbirliği yapan devlet kurumlarını ve bu operasyonu yürütenleri kutluyorum” dedi.

“EYLEMLER O KADAR BASİT OLAYLAR İÇİN YAPILIYOR, O KADAR GÜNDELİK HAYATIMIZA GİRİYOR Kİ ANLAMSIZLAŞIYOR”

Bir basın mensubunun sendikaların Gazimağusa’da gerçekleştirdiği eylemi sorması üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ben her zaman söylüyorum, insanların anlamlı olan haklarını alabilmek adına eylem yapma hakları var. Sendikaların da bu hakları var. Ama bizim ülkemizde eylemler o kadar basit olaylar için yapılıyor ki o kadar çok gündelik hayatımıza giriyor ki anlamsızlaşıyor.”

2011’de yürürlüğe giren Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenleyen “47/2010” sayılı yasaya işaret eden Yorgancıoğlu, bu yasa çerçevesinde ortaya çıkan ücret farklarının ortadan kaldırmak adına bir yöntemi uygulamaya koyduklarını söyledi.

“HAYAT PAHALILIĞI’NIN BÜTÇE ÜZERİNDEKİ YÜKÜNÜ DENGELİ ŞEKİLDE KAPATMAK İSTİYORUZ"

“Bu konuda adım atmaya devam edeceğiz” diyen Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“2011’den sonra işe girenlerin düşük maaşlarını yükseltmek adına adım atmaya devam edeceğiz. Bu çalışanların yararına bir iştir. Sendikalar 2011 yasasını yürürlükten kaldırın derken daha düşük geliri olanlara yüksek artış vermeyi durdurun diyor. Yani bunu net söylemiyorlar tabi ki ama şöyle diyorlar; Hayat Pahalılığı’nı ödemeyi askıya alan yasayı yürürlükten kaldırın. Bunun Türkçesi Başbakan 700 lira artış almaya devam etsin işe yeni giren de 60 lira… Ya da müdür 500 lira artış almaya devam etsin, işe yeni giren 60 lira…

Yani adaletsizlik devam etsin. Biz buna karşıyız. Bozulan bu ücret dengelerini birçok kez açıkladığımız yöntemle, Hayat Pahalılığı’nın bütçe üzerindeki yükünü dengeli bir şekilde kapatmak istiyoruz. Bu eylemleri bir hak olsa bile biz de zaten bunun amacını yapmaya çalışıyoruz. Toplu Sözleşme, Grev, Referandum hakkının bir hak olduğunu biliyoruz. Bunun yasası Meclis’tedir. Sırası geldiğinde görüşülecek.”

“HERKESİN ÜLKENİN GERÇEKLERİNİ BİLEREK TAVIR TAKINMASI GEREK”

“Eğer kendi kendimizi yönetme iddiasında isek ki o iddiadayız başta ben, hepimizin bazı fedakarlıklarda bulunabilmesi lazım” diyen Başbakan Yorgancıoğlu şunları da ekledi:

“Ancak ben şunu gözlüyorum ki seçimler yaklaşırken ‘hükümetler çok hassastır, bu nedenle her istediğimizi elde etme fırsatımız var. Eylem yapalım’ düşüncesi vardır. Ülkenin içinde bulunduğu birçok sıkıntının nedenlerinden biri de bu anlayıştır. Eskiden hükümetler sendikalar istemeden oy için kaynak, avantaj verirdi, şimdi sendikalar seçimi fırsat bilerek bu tür eylemlere girişiyorlar. Herkesin ülkenin gerçekleri bilerek tavır takınması gerektiğini düşünüyorum…”

“GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASI ADINA ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Bir basın mensubunun Navtex’in yenilenmesi konusundaki sorusu üzerine Yorgancıoğlu şunları da söyledi:

“Biz görüşmelerin bir an önce başlaması adına elimizden geleni yapıyoruz. Hükümet olarak yeni seçilecek Cumhurbaşkanına bu fırsatı tanıma arzusundayız. Dileriz ki aynı anlayışı Rum tarafı da benimser, bu fırsatı o da kendi liderine tanır. Çünkü görüşmeler iki taraflıdır ve her iki liderin de görüşmenin olabilmesi için masada olması gerekir. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni dönemki lidere bu şansı verme arzusundayız.”

(tak)

Bu haber toplam 2165 defa okunmuştur