1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bakan ‘zam durdu’ diyor, mobil artış devrede!
Bakan ‘zam  durdu’ diyor,  mobil artış  devrede!

Bakan ‘zam durdu’ diyor, mobil artış devrede!

Bakan zamlı tarifenin uygulamaya girmesinden habersiz hem Yenidüzen’e, hem de Meclis’e “zam durduruldu” açıklaması yaptı

A+A-

 

Mobil telefon operatörleri Telsim ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, 1 Mart itibarıyla % 9.8'lik (%4.8 ile % 53.8 arasında değişen oranlarda)  zammı devreye koydu. Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise söz konusu zam kararını "durdurduklarını" iddia etti. Bakan zamlı tarifenin uygulamaya girmesinden habersiz hem Yenidüzen’e, hem de Meclis’e “zam durduruldu” açıklaması yaptı

Fehime ALASYA

Mobil telefon operatörleri Telsim ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, 1 Mart itibarıyla % 9.8'lik zamlı tarifeyi devreye koydu. Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise söz konusu zam kararını "durdurduklarını" açıkladı. Ancak “yeni tarife” devrede!

YENİDÜZEN'e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst “zammın yapılmadığını” iddia etti. Meclisteki konuşmasında da "Şu anda bu çalışmayı(zammı) durdurmuş bulunuyoruz” diyen Bakan Dürüst söz konusu şirketlerin konuyla ilgili dava açma hakları bulunduğuna işaret etti.

Zamlı fiyatlar ne oldu?

Yapılan zam ile her iki operatörün de ‘standart tarife’ ücretlerinde artış görüldü.

Azami ücret ayarlamasına göre standart tarifelere % 4.8 ile % 53.8 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Bu zam ortalama % 9.8 olarak kayda geçti.  1 Mart itibariyle abonelere yansımaya başlayan artış, ‘hayat pahalılığı ve döviz’ artışı nedeniyle değişiklik gösterdi.

Yapılan düzenlemenin sadece standart tarifeye ilişkin olduğu, diğer tarifeler ve paketlerde herhangi bir zam veya fiyat değişikliğine gidilmediğinin altı çizildi. 

Yapılan artış ile her iki operatörde 3,80 Kuruş olan aylık sabit ücret, 4,17 kuruşa yükseldi. Telsim yönünde yapılan şebeke içi görüşmelerde 33 Kuruş olan aylık miktar, 36 Kuruş’a yükselirken, KKTCELL’de 33,6 Kuruş’tan 36 Kuruş’a yükseldi.

Sabit Telefon yönüne görüşmelerin ücreti ise 33 Kuruş’tan 36 Kuruş’a çıkarıldı. 

Turkcell: “Artış sadece standart tarifelerde”

Kuzey Kıbrıs Turkcell yetkililerinden alınan bilgiye göre söz konusu yeni tarifeler 1 Mart itibariyle devreye girdi. Yeni tarifelerin hiç paket kullanmadan, standart tarifedeki abonelerin ücretine yansıyacağının altını çizen Turkcell, günümüzde birçok abonenin paket kullanıcısı olduğunu belirtti. Açıklamada, paket aşımlarında kullanılacak olan tarifenin ise taban fiyatı üzerinden ücretlendirileceği belirtilerek, 2014 yılından bu yana ilk kez böyle bir düzenleme yapıldığı görüşünü de iletti.

Telsim: “Söz konusu uygulamayı devreye koyduk”

Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da zammın uygulamada olduğunu söyledi. Tanpınar, yapılan her hareketin yasal süreci olduğuna ve bu tür artışları bir hafta önceden duyurmakla yükümlü olduklarına işaret etti. Tanpınar, kendi internet sitelerinden yapılan açıklama ile de duyuru yaparak söz konusu uygulamanın devreye koyulduğu ifade etti.


Bakan: “Çalışmalar devam ediyor”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise zammın devreye girmediği iddiasını ortaya koyarak, her iki operatörle çelişen açıklamada bulundu. Mecliste konuşan Dürüst, “Bakanlığımızın ilgili firmalardan bir ricası olmuştur, onlardan daha derin bir çalışma yapılmasını istedik ve uygun görmüşlerdi. Ülkede bir kaos ortamı yaratmak amacında değiliz, halkımız zaten vergi ve çeşitli etkenlerden dolayı yüksek meblağlar ödüyor. Ne kadar az zam yapılabilir kapsamında şu anda bu çalışmayı durdurmuş bulunuyoruz. İfade edildiği gibi firmalar da kendilerinde gördükleri haklardan dolayı bize göndermiş oldukları her yasada yasal ve hukuksal haklarının saklı kalması kaydıyla not düşmektedirler. Bizimle uzlaşı olmadığı takdirde bizi her konuda dava etme imkânını ellerinde bulunuyorlar. Henüz bu anlamdaki görüşmelerimizi tamamlayamadık. Artış yüzde 9,8’lik bir artıştı, kamuoyuna yansıyan ise yüzde 50 gibi bir ibare oluştu.

Bu çalışmalar devam ediyor, bunu en makul seviyede tutmak için de gerekli yaptırım gücünü kullanıyoruz.” dedi.  


İŞTE RAKAMALAR

telsim.jpgtelsim-2.jpg

turkcell.jpg

turkcell2.jpg

arama.jpgsms.jpg

 

Bu haber toplam 3369 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,