1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Bağlıköy’de geleneksel eko-gün 1 Mart’ta
Bağlıköy’de geleneksel eko-gün 1 Mart’ta

Bağlıköy’de geleneksel eko-gün 1 Mart’ta

Bağlıköy köy meydanında 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinlikte kültürel ve sanatsal etkinlikler yer alacak, yarasa mağarasına doğa yürüyüşü düzenlenecek

A+A-

 

Kıbrıs’ın en eski köylerinden ve ülkenin tarihi, kültürel, doğal birçok değeri sinesinde barındıran Bağlıköy’de geleneksel 3. Eko Gün, 1 Mart Pazar günü yapılacak. Bağlıköy köy meydanında 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek etkinlikte kültürel ve sanatsal etkinlikler yer alacak, yarasa mağarasına doğa yürüyüşü düzenlenecek.

Yarasa yanında ayrelli, lale, orkide…
Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği (BAĞ EKODER) Başkanı Perihan Aziz’in açıklamasına göre, yarasa mağarasına yürüyüş bu yıl daha farklı ve daha kolay bir parkurda yapılacak. Yürüyüşe katılanlar orkide, lale ve Akdeniz’e özgü diğer bitki örtüsünü izleme olanağına sahip olabilecekler, ayrelli toplayabilecekler.
Eko gün etkinliğine katılacak konuklar, gün boyunca köy kadınları tarafından hazırlanan otantik Kıbrıs ürünlerinin, Bağlıköy’ün özel helliminin tadına bakabilecekler, hellim yapımını izleyebilecekler.

Müzik ve çadırlar
Keman sanatçıları Ayşe Karaoğlan ve Eva Bartman’ın açılışta sunacakları keman dinletisinin ardından GÜSAD, SECDER ve GASAD folklor ekiplerinin folklor gösterileri, Lefkoşa Türk Belediyesi Kent Orkstrası, Barya Müzik Grubu’nun konser programları gün içine yayılacak. Amatör gençlerin oluşturduğu bir grup da “gençlerden gençlere” adı altında bir program sunacak.
Ayrıca, kurulacak çadırlarda çocuklar gözlemledikleri Bağlıköy’ü çizip boyayabilecek, köy kadınları eşliğinde çörek ve gullurigya yapacaklar, kendi elleriyle yaptıkları çörekleri pişirdikten sonra tadabilecekler.

Bağlıköylüler buruk
Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenen 3. Eko Gün etkinliğinin en güzel şekilde geçmesi, trafikte sorun yaşanmaması, ürünlerin talepleri karşılaması için gereken her türlü çalışmanın yapılmasına karşın Bağlıköylüler burukluk yaşıyorlar.
Derneğin kendi kısıtlı öz kaynakları ve gönüllü çalışmalarla restore ederek kullandığı köyün eski özgün mimarisinin bir örneği olan ve dernek lokali olarak kullanılan binanın tabanında çökme oldu.
Dernek Başkanı Perihan Aziz, 18 Şubat günü yaşanan olayda can kaybının olmamasının en büyük teselli kaynağını oluşturduğunu ancak etkinlik arifesinde böyle bir olayın yaşanmasının moral bozukluğuna yol açtığını vurguladı.
Aziz, yetkililerin gereken ilgiyi göstermemesinin Bağlıköylüleri yalnızlık duygusuna ittiğini de kaydetti.

Eğitim Bakanlığı’na ait bina köylünün
Bağlıköy Muhtarı Coşkun Ersev de şu açıklamayı yaptı.“Bağlıköylülerin arazi hibesi, ceplerinden verdikleri şilinlerle yapılan ve kamu yararına kullanılması gereken İlkokul binamız, yıllardan beridir bir kişinin özel amaçlarına hizmet etmektedir. Eğitim Bakanlığı’nın malı olan söz konusu binanın tüm köy halkının yararlanacağı şekilde kullanılması amacıyla Bağlıköy Muhtarlığı’na devrini yıllardan beri talep etmekteyiz.
Geçmişte binanın muhtarlığımıza verildiğine ilişkin yazı bulunmasına karşın ne yazık ki kendi malımız özel amaçlar için kullanılmakta ve işgalden kurtulamamaktadır. İktidarların, eğitim bakanlıklarının kişiler karşısındaki güçsüzlüklerinin nereden kaynaklanğını anlayamamaktayız.
Bağlıköy’ü eko köy yapmak için her türlü özveriyi gösteren, tamamen gönüllü olarak çalışmakta olan Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği, bugün mekansız bir konumda iken, kamunun malının işgal altında olması kabul edilemezdir. İktidarların hak ve halk için iktidar gücünü kullanma zamanı gelmedi mi?”

Bu haber toplam 1501 defa okunmuştur