1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. BAĞ RESTORAN-BAĞLIKÖY
BAĞ RESTORAN-BAĞLIKÖY

BAĞ RESTORAN-BAĞLIKÖY

BAĞ RESTORAN-BAĞLIKÖY

A+A-

 

Zekai Altan


Geçen hafta yolumuz Lefke tarafına düştü. Bağlıköy’e. Lefke ve bölgesi de hem ekonomik açıdan hem de sosyal açıdan nasibini aldı. Gereken ilgiden yoksun kalan bir bölge. Adanın da en güzel bölgelerinden biri. Gidip görülmeye değer . Doğası ile insanı ile bir bütün. Henüz bakir. Özellikle kültürel açıdan. Bu bölgede ada lezzetleri de yaşıyor. Gelenekler de. Bunları yozlaştırmamak gerekir. Bu dokuların hissedildiği ve yaşatılıp yaşandığı köylerden biri de Bağlıköy. Yani eski adı Ambeligu. Bugün Eko Köy olma yolunda. Çok ama çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Hem de kuralına göre. El sanatlarından geleneksel Kıbrıs mutfağı ürünlerine kadar. İşin başında da uzmanlar var. Bu güzel köyde çok kısa bir çalışma yaptım. Daracık sokaklardan geçtim. Henüz bozulmayan ve yaşayan bir doku. Bağlıköy’ün yolu açıktır. Kuzey Kıbrıs’ta yanılmıyorsam kurallara uygun kurulacak ilk eko köy olacak diye düşünüyorum. Bu köyde hizmet veren mekânlar da vardır. Restoran olarak. Bunlardan biri Bağ evi.

BAĞ EVİ

Bağ Evi Bağlıköy’de (Ambeligu). Köy içerisine girdiğiniz zaman Eko Turizm Gönüllüleri Derneğinin yanından aşağıya doğru yürürsünüz. Daracık sokaklardan geçerek aşağıya doğru ilerlersiniz. Aşağıya indikten sonra çok dar bir sokak içerisinden tekrar aşağıya doğru indikten sonra karşınızda çok hoş bir mekan ile karşı karşıya kalırsınız. Daha doğrusu mekanı tarif etmek yerine siz köyde Bağ restorantı veya kısaca Sevgül hanımın restorantını sorun, size tarif ederler. Bağ restorantın ilk görüntüsü çok güzel bir bahçe. Asma talvarlı. Köy kenarı. Bağlıköy’deki derenin yanında. Yeşilliği bol olan bir dere. Aylondis Deresi. Dere kış mevsiminde akar. Tabii yağmura bağlı olarak. Buradaki manzara çok güzel. Asma talvarı altında ahşaptan piknik masaları ile kare masalar. Köy fırını hemen göze çarpar. Küçük bir mutfak ve burada başında yemenisi ile hizmet veren Sevgül hanım. Kızı ile birlikte. Bağ restorantın doğuşu Bağlıköy’ün eko köy olma yolunda atılan adımların bir sonucu. Eski bir yapı. Ve restore edildikten sonra hem restoran hem de konaklama amaçlı hizmet vermeye başladı. İki katlı bir yapı. Yani burada yalnızca yemek değil konaklama amaçlı da tatil yapabilirsiniz. Bu köyde kısa süre bile olsa tatil yapma olanağınız vardır. Ve bu tatil süresi içerisinde köy dokusu içerisinde doğa ile iç içe ve lezzetli geleneksel tatları da tatma olanağınz vardır. Bağ restorantın işletmecisi Sevgül Ersen hanım. Henüz 6 aylık bir işletme. Annesinin evi idi.

MÖNÜ VE LEZZET

Bağ Evi Restoran’ın mönüsü tamamen Kıbrıs ve yöresel. Konukseverliği de. Tam anlamı ile tipik bir Kıbrıs konukseverliğini burada yaşarsınız. Yazılı mönüsü yok. Genelde rezervasyonsuz giderseniz “Misafir bulduğunu değil umduğunu yer” misali olur. Yani rezervasyon yaptırmadan giderseniz Sevgül hanım sizi aç bırakmaz. O gün mönüde ne pişirildiyse onu yersiniz veya size başka bir şeyler hazırlar. Ben burada fırın kebabı yedim. Patates ile. Yanında da bulgur pilavı, salata, yoğurt, humus ve turşu. Kalabalık bir gündü. Hareketli. Taş fırında pişirilen sulu fırın kebabı kıvamında pişirildi. Siniler içerisinde. Sulu fırın kebabının garnitürleri de uygun. Sulu fırın kebabının en önemli özelliği suyudur. Hem de biraz yağcıklı. Ekmeği  suyun içerisine batırarak yemek en doğrusu. Ve en lezzetlisi. Kuzu veya oğlak eti. İki saat yanan fırından sonra et en az iki üç saat de ayrıca kapalı olarak pişirilmelidir. Fırın kebabı bazı yerlerde besli yani yaşlı hayvan eti ile yapılır. Bu etin pişmesi çok uzun süre ister. İçme suyunu da testi içerisinde içersiniz. Böyle bir mönüye ödeyeceğiniz ücret kişi başına 25.00 TL. Bunun dışında günün mönüsünde var olan böğrülce türü yemeklerden de kişi başına 10.00 TL. Yanında da salata ve çips. Benim tattığım mönü Kıbrıs damak tadına uygun. Planlaması da. Sevgül hanımın konukseverliğini bu tatlarla yaşamak farklı. Özellikle köy dokusunun içerisinde. Buradaki zeytin, çakızdes ve zeytin ürünleri de kendi üretimleri. Domates ve bazı sebzelere kadar. Yani ev yapımı ve Kıbrıs damak tadına göre. Evet Bağlıköy’de Bağ Evi Restorant doğru yolda.  Yolunuz buraya Bağlıköy’e düşerse nefis tatları tatacağınız bir mekan var. Ayrıca konaklama olanağı olan bir mekan. Bağlıköy’e gidin ve bu aday eko köyü de gezin ve tanıyın.

TEL: 0533 852 12 10
ADRES: BAĞLIKÖY-LEFKE
SERVİS SAATLERİ: 08.00- 20.00 (MİSAFİR DURUMUNA GÖRE DEĞİŞİYOR)

Bu haber toplam 6788 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 179. Sayısı

Adres Kıbrıs 179. Sayısı