1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Azmettiriciye kurşunlayandan fazla ceza
Azmettiriciye kurşunlayandan fazla ceza

Azmettiriciye kurşunlayandan fazla ceza

Lefkoşa- Kermiya bölgesinde 8 Mart 2014 tarihinde 'Zabit Route Off Licence" isimli kuruyemiş dükkanının kurşunlanmasıyla ilgili dava süreci tamamlandı

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa- Kermiya bölgesinde 8 Mart 2014 tarihinde Hüseyin Evren Zabit'e ait 'Zabit Route Off Licence" isimli kuruyemiş dükkanının kurşunlanmasıyla ilgili olarak dava süreci tamamlandı. İş yerini kurşunlanmasını ‘azmettirmek’ suçundan dolayı sanık  Emin Özbeyit 3 yıl, iş yerini kurşunlayan sanık  Virellonut Stocia 2 yıl hapislik cezası aldı. 2009 yılında Yücel Erol cinayetinde ‘adam öldürmek’ suçundan  yargılanarak 30 yıla mahkum olan sanık Emin Özbeyit, bu davada da ‘azmettirici’ olduğu gerekçesiyle hapis cezası aldı. Özbeyit, ‘kurşunlama’ davasından aldığı 3 yıl hapislik cezasını, daha önce almış olduğu ceza süresinin içerisinde çekecek.

7 davadan suçlu bulundular
Sanık Emin Özbeyit ve sanık Virellonut Stocia dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Ahmet Varol ve sanıkların avukatları mahkemede hazır bulundu. Heyet adına dava kararını Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı okudu. Esendağlı, ‘ateşli silah taşıma, kullanma ve tasarrufu’, ‘patlayıcı madde taşıma ve tasarrufu’, ‘kasti hasar’ ve ‘meskun mahalde ateş açma’ davalarından sanıkları suçlu bularak mahkum edildiklerini açıkladı.

Sanık Stocia azmettirildi
Sanık Emin Özbeyit’in, sanık Virellonut Stocia’yı azmettirmediğini söyleyen Yargıç, sanık Stocia’nın 8 Mart günü 4:09 raddelerinde tasarrufundaki tabancayla, kullanımındaki araç içerisinden söz konusu iş yerine ateş ederek kasti hasara uğrattığını söyledi. Olayla ilgili kamera görüntülerinin olduğuna değinen Yargıç, sanık Virellonut Stocia’nın Zabit ailesine ait üç aracı da yanıcı maddeyle yaktığına dair ifade verdiğini vurguladı. Yargıç, sanık Virellonut Stocia’nın ise sabıkasız olup, genç bir kişi olmasının ve abisi olarak bildiği sanık Özbeyit’i dinleyerek bu suçu işlemesinin de değerlendirmeye alındığını aktardı.

Mahkum oldu ama…
Sanık Emin Özbeyit'in cezaevinde olduğunu ve sanık 3 Stociar'nın suç işlemesi için azmettirdiğini aktaran Kıdemli Yargıç, sanık Özbeyit’in cezasını çekmekte olduğu süre içerisinde başka bir suç işlemesinin dikkat çekici olduğunu ve bunun ağırlaştırıcı bir neden olarak ele alınacağını vurguladı. Ayrıca sanık Özbeyit’in adam öldürme ve tabanca taşıma meselelerinden yargılanıp, uzun süreli hapis cezası almış olmasının da aleyhine değerlendirilecek bir husus olduğuna değinen Yargıç, sanığın evli olup 2 çocuğunun bulunmasının ise lehine bir neden olduğunu belirtti.

Ağır cezalar şart!
Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, patlayıcı madde taşımanın tek başına suç olup, ciddi tehlike yarattığını söyleyerek, kişilerin huzurunu ve barış içinde yaşamalarına etki etmekte olduğunu belirtti. Patlayıcı madde taşıma ve tasarruf suçlarının gerek basında duyurulması gerekse mahkemelerdeki davalara bakıldığı zaman artış görüldüğünü söyleyen Esendağlı, bu tür suçlara ağır cezalar verilmesinin kaçınılmaz olduğunu aktardı.
Davaların ciddiyetine dikkat çeken Yargıç Esendağlı, bu tür suçlara caydırıcı cezalar verilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, tüm olgular ışığında sanık Emin Özbeyit’in 3 yıl, sanık Virellonut Stocia’nın ise 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 3317 defa okunmuştur